Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 23.06.2020. 12:15
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Pivarski ječam sve zanimljiviji ratarima - razloga je nekoliko

Unatoč paralizi gospodarstva, uzrokovanoj pandemijom te prilično ćudljivom, proljetnom vremenu, za uzgajivače pivarskog ječma ova je godina i više nego dobra. Ta bi žitarica ove sezone trebala zadovoljiti i kvantitetom, ali i kvalitetom, kažu u tvrtki Axereal Croatia.

Foto: Sanja Rapaić
  • 3.663
  • 420
  • 0

Je li, unatoč dugom periodu kišnih dana počela žetva, koliki se prinos pivarskog ječma s hrvatskih polja očekuje ove godine, koliko će se ove žitarice otkupiti od kooperanata, koja mu je otkupna cijena te zašto je ječam, u ratarskoj proizvodnji, počeo biti posebno zanimljiv? Odgovore na ta pitanja dobili smo u Axereal Croatia. Kroz tvrtku kćer, Boortmalt, Axereal je i najveći proizvođač ječmenog slada u svijetu, a svoje je sjedište otvorio u Novoj Gradiški.

"Prvim je otkosima, u prošlu subotu i nedjelju, započela žetva pivarskog ječma u Baranji i Srijemu. Riječ je o domaćem sortimetu, konkretno, osječka sorta. Prinosi se kreću između 7 i 8 tona, a svi do sada ispitani uzorci su zadovoljavajuće kvalitete, proteini su u standardu, kalibracije su izuzetno dobre", kaže za Agroklub Ivan Ivković, tehnološko – komercijalni savjetnik kooperacije Axereal, Nova Gradiška. 

Kooperantska proizvodnja

Za potrebe te tvrtke pivarski je ječam zasijan na 15.000 hektara, od Istre, preko sjeverozapada Hrvatske, do krajnjeg istoka zemlje gdje se odvija glavnina proizvodnje. 

"Sva je ta ugovorena proizvodnja, na 15 tisuća hektara, kooperantska, dok se na poljima PPK Nova Gradiška, na površini nešto manjoj od 400 hektara, u sklopu Axereala, proizvodi isključivo sjemenski materijal", pojašnjava Ivković. 

Pokusna polja su namijenjena proizvodnji sjemenskog materijala

Na tim se pokusnim poljima umnožava sjeme 30 različitih sorti ove žitarice, a sjemenare se i ostale kulture, kao što su pšenica i soja.

Očekuje se žetva od 60 do 70 tisuća tona

Nakon što se prvim otkosima u Baranji i Srijemu, probio led u ovogodišnjoj žetvi, ona će se ovih dana s istoka, preseliti i na središnji dio Hrvatske.

"Kreće sve veća koncentracija prijema ječmova na našim otkupnim mjestima. Ove ga godine otkupljujemo u centralnom mjestu, na silosima tvornice slada, 'Slavonija slad' u Novoj Gradiški te na nekim izdvojenim lokacijama kao što su otkupna mjesta u Nuštru i Čađavici, na silosu u Slavonskom Brodu, u 'Agro-Tovarniku' te izdvojenim pistama na području Slavonije.

Ove se godine očekuje žetva od 60 do 70 tisuća tona, a prema sadašnjim procjenama, većina će kvalitetom zadovoljiti tražene kriterije te završiti kao pivarski ječam, čime će se pokriti sve potrebe tvrtke 'Slavonija slad', koja tom sirovinom opskrbljuje brojne domaće i strane pivovare“, kaže Ivković, ističući kako i ove sezone od svojih kooperanata planiraju otkupiti sav proizvedeni urod.

Silosi u skopu PPK Nova Gradiška

Zašto je ječam sve popularniji?

Ivković je za naš portal otkrio zašto upravo pivarski ječam postaje sve zanimljiviji u ratarskoj proizvodnji.

"Rano skidanje ove žitarice omogućuje našim kooperantima usijavanje drugih usjeva. Uglavnom se sije soja, a na istoku zemlje i kukuruz, rani suncokret, dok se neki odlučuju za sjetvu siderata, odnosno biljaka za zelenu gnojidbu. To poljoprivrednicima omogućava čak dvije žetve na istom polju, u jednoj sezoni, čime se podiže ekonomska isplativost proizvodnje“, kaže tehnolog Axereala, tvrtke koja je u početku poslovala kao zadruga, a njeni su vlasnici upravo proizvođači, njih čak 13.000.

Grupacija danas obuhvaća čak stotinu tvrtki, u više zemalja, zapošljava preko 3.200 ljudi i ostvaruje godišnji promet od 3,2 milijarde eura.


Fotoprilog


Tagovi

Axereal Ivan Ivković Pivarski ječam Žetva 2020. Nova Gradiška PPK Nova Gradiška


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]