Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Corteva Agriscience
  • 23.10.2020. 16:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Pioneer P0943 brzo otpušta vlagu bez dodatnog sušenja - odličan izbor u Podrinju

Miholjsko leto, dobro je uticalo na prinose i rod kukuruza ove godine, a pre svega zahvaljujući toplom vremenu vlaga u zrnu je odlična i većina ratara neće morati dodatno da suši kukuruz. Ovo se posebno odnosi na Pioneer hibride, koji su i ove godine zabeležili rekordne prinose u Podrinju.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 588
  • 172
  • 0

Kompanija Corteva na lokaciji Lozničko Polje, kod domaćina Duška Sladakovića, organizovala je regionalni Dan polja, gde su se okupljeni na licu mesta uverili u prinos i kvalitet ovogodišnjeg zrna. Podrinjski ratari Pioneer hibride seju od kako su se pojavili na našem tržištu a kao prvi razlog tome navode brzo otpuštanje vlage.

Pioneer hibridi nikad ne iznevere 

Duško Sladaković, ratar koji obrađuje 70 hektara, kaže da je na njegovim njivama najviše zastupljen Pioneer i da sa prinosima, ma kakva godina bila, nema problema.

"Nikada nisam imao ispod 10 tona suvog zrna po hektaru pa tako i ove godine. Podrinje se ne može meriti sa prinosima koji se postižu u Vojvodini, ali je i prosek od deset tona odličan rezultat, s tim što ove godine imam parcela i hibrida koji su mi dali i 15 tona po hektaru." rekao je Sladaković.

Prema njegovim rečima ova godina je bila odlična za kukuruz iako se manji problemi javalju upravo u ovom periodu jer hladna jesen ometa skidanje kukuruza u zrnu i vlage su malo veće.

Pioneer hibridi su sve zastupljeniji u Podrinju jer brzo otpuštaju vlagu

S obzirom da se poslednjih godina u Podrinju kukuruz sve više skida u zrnu, Pioneer hibridi su sve zastupljeniji jer brzo otpuštaju vlagu i veoma često se zrno skladišti bez dodatnog sušenja što znatno pojeftinjuje proizvodnju kukuruza. Sladakovićev kukuruz namenjen je njegovoj stoci koja ga rado jede i ostvaruje znatne dnevne priraštaje pa je to još jedan od razloga zašto su godinama verni Pioneer-u.

"Na prvom mestu, izuzetno dobro rađaju, podnose zaista sve uslove i sušu, ali evo ova godina je kišna pa su rezultati izvanredni a kod otpuštanja vlage najbolje su se pokazali. Očuvaju se dobro u silosu, manji su troškovi sušenja. Ja radim i druge hibride, koji su za prodaju, a Pionirov kukuruz ostavljam za svoju stoku. Ne mogu se porediti ni sa jednim drugim." rekao je Sladaković, a na pitanje koji mu je hibrid najdraži, bez razmišljanja je odgovorio P9911, koji ga ne izdaje i na najlošijem zemljištu.

Berba u zrnu sve zastupljenija

Promoter Corteva Agriscience za Podrinje, Nemanja Opačić istakao je ovom prilikom da sa površine pod Pionirovim hibridima povećavaju svake godine, a da je ove zasejano oko 4.000 hektara na ovom terenu. 

"Na ovom ogledu postavili smo naš portfolio od deset hibrida koji se najviše seju na ovom terenu, od najranijih iz FAO grupe 300 P9241 do našeg najpoznijeg hibrida P1535. Vršaji su u toku, javljaju mi se proizvođači, merili smo i oglede tako da mogu reći da se prinosi kreću od 12-13 tona za ranije grupe zrenja, vlaga je od 16 odsto što je idelano za čuvanje u silosima. Na ovoj parceli konkretno prosečni prinosi si oko 14,5 tona." precizirao je Opačić.

Nemanja Opačić, promoter Corteva Agriscience

Prema njegovim rečima ove proizvodne godine na terenu Podrinja, dva hibrida iz široke palete su se pokazali kao najbolji, a to su P0164 iz FAO 420 grupe zrenja i novi hibrid P0217 iz 480 FAO grupe zrenja. Opačić je naglasio i da se sa intenzivnijom žetvom kukuruza, odnosno sa berbom u zrnu, u ovom kraju krenulo pre tri godine i to upravo zahvaljujući hibridima ove kompanije i da sada svako domaćinstvo koje se odlučilo za njihovu setvu, ako ne sve onda bar jedan deo površina skida u zrnu, čime se smanje manipulacija kukuruza i torškovi proizvodnje.

P0943 najbolji hibrid iz Pioneer portfolija

Posetioci Pioneer-ovih dana polja znaju da je kod njih sve transparentno i da se u visinu prinosa kao i sadržaj vlage u zrnu mogu uveriti na licu mesta. Ovogodišnji rezultati govore da je godina bila naklonjena kukuruzu i uz primenu pune agrotehnike poljoprivrednici koji su sejali Pioneer hibride beleže rekorde na ovom terenu. 

Na oglednom polju najbolje se pokazao hibrid P0943 sa prinosom od 15,77 tona suvog zrna po hektaru, njegova vlaga iznosila je 19,7 odsto. Po visini prinosa prati ga hibrid P1535 koji je na ovom ogledu dao 15,48 tona suvog zrna po hektaru i sa vlagom od 22,3 odsto. Bronzanu medalju osvojio je P9911 sa prinosom od 14,99 tona po hektaru suvog zrna i vlagom od 16 odsto.    


Foto prilog


Tagovi

Pioneer Hibridi Visoki prinosi Dan polja Otpustanje vlage Podrinje Skidanje kukuruza Corteva Nemanja Opačić


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.


Partner