Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer Dan polja
  • 27.09.2017. 16:30

Pioneer hibridi unatoč suši pokazali visoke prinose!

U Gudovcu je u srijedu 20. rujna održan regionalni Dan polja Pioneer. Unatoč suši, posjetitelji su na pokusnoj parceli mogli vidjeti zavidne rezultate Pioneerovih hibrida!

  • 1.991
  • 213
  • 0

Gotovo je nevjerojatno da u ovoj sušnoj godini nije bilo moguće na Danu polja u srijedu 20. rujna 2017. obrati kukuruz na pokusnim parcelama Pioneera u Gudovcu zbog kiše i mekanog tla.

Iako vremenske prilike nisu dopustile da poljoprivredna mehanizacija obere kukuruz na pokusnoj parceli obitelji Margetić u Gudovcu, okupljenih nekoliko stotina poljoprivrednika, agronoma i poslovnih partnera i distributera tvrtke Pioneer moglo je zaključiti da su novi hibridi Pioneera pokazali ove godine da su prinosi visoki i stabilni bez obzira na loše vremenske prilike.

Suša je utjecala na manje prinose, ali ne i puno na računicu, posebno što se očekuje na tržištu i veća cijena kukuruza koji je slabije urodio i u susjednim zemljama.

Godina je teška, ali Pioneer hibridi se dobro drže

Branko Pišonić, šef prodajnog područja Jug

Prohladan kišni dan nije spriječio više stotina poljoprivrednika i suradnika ove sjemenske kuće da saslušaju Pioneerove stručnjake i promotore u predstavljanju ovogodišnjih rezultata u proizvodnji kukuruza. Okupljenima su najprije govorili Predrag Švarc, direktor prodaje i Branko Pišonić, šef prodajnog područja Jug ukazujući na hibride koje će moći koristiti sljedećih godina.

Važno je organizirati Dane polja. Mi se ne bojimo javno mjeriti rezultate ni kada su manji prinosi. Godina je teška, ali možete vidjeti kako se dobro drže pioneerovi hibridi u svih vremenskim prilikama. Konkurencija je svuda oko nas, ali smo uspjeli ove godine povećati prodaju za 18,6%. To je za nas dobra godina, ali nažalost nije bila dobra godina u vegetaciji, malo oborina i kiše tek sada kada više ne treba, rekao je Predrag Švarc zahvaljujući na dolasku svim poljoprivrednicima. Potom je naglasio:

"Naši stručnjaci vam daju dobre hibride, hibride dobrih osobina, aquamax hibride, koji su dobro podnijeli sušu i na koje će se nakon ove godine mnogi odlučiti. U proteklih dvadesetak godina uvijek smo tražili najbolja rješenja i ove godine ćemo, kada zaključimo sezonu i kada budu poznati svi parametri, održavati zimska predavanja i govoriti koje hibride bi trebalo nabaviti za sjetvu 2018. godine."

Za uspjeh važna i pravilna agrotehnika

Na jednom od najbolje odnjegovanih usjeva u Republici Hrvatskoj ove godine prikazano je dvadesetak Pioneer hibrida, već spremnih za berbu. Nažalost loši vremenski uvjeti posljednjih nekoliko dana spriječili su da se obavi javno skidanje usjeva i mjerenje prinosa, što bi ovom danu dalo još veći značaj i aktualnost. Ipak stanje usjeva, polje bez korova, besprijekoran sklop i solidni klipovi ostavili su dojam da će prinosi biti među najboljima ove godine. A ona je, kako ističu i Pioneerovi stručnjaci, bila teška. Suša je uzela danak svugdje u okruženju i opća je ocjena da kukuruza nema, tj. da ga ima malo. Prezentirajući pojedine hibride na ovom polju, promotori su isticali njihova svojstva i prednosti u odnosu na konkurenciju ističući pri tome značaj pravilne agrotehnike. Prikazani su i hibridi u eksperimentalnoj fazi od kojih se očekuje da budu okosnica proizvodnje u sezonama 2018. i 2019. godine.

Zbog kiše se nije moglo obaviti javno skidanje kukuruza no posjetitelji su mogli vidjeti stanje usjeva

Klimatske promjene kojih smo svi svjedoci nameću potrebu da tehnologija brzo reagira i da odgovore tim izazovima. Pomjeranje rokova sjetve prema ranije u proljeće jedan je od načina da se izbjegnu utjecaji sve češćih suša i visokih temperatura u vrijeme cvjetanja i oplodnje, koje mogu biti značajan faktor smanjenja roda. Za uspjeh na gudovačkoj pokusnoj parceli najveću zaslugu ima poljoprivrednik Milorad Opačić koji je ovaj pokusni usjev obrađivao od početka do kraja.

Zakuska za sve posjetitelje

Da sve ne bi bilo tako ozbiljno uz oblačno, kišovito i prohladno vrijeme kao ova rujanska srijeda u Gudovcu, pobrinuli su se organizatori i domaćini, ali i veliki i mali tamburaši. Dan polja je nastavljen uz grah i roštilj u sali obližnjeg gudovačkog sajma, a nije nedostajalo ni gemišta. Razmjena iskustava uz čašicu razgovora nastavljena je do popodnevnih sati.

Razmjena iskustava i druženje posjetitelja

Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pioneer Dan polja Gudovac Kukuruz Hibrid Prinos Suša Margetić


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]