Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Corteva Agriscience
  • 01.02.2020. 12:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Pioneer hibridi kukuruza zauzimaju najveće zasejane površine u Podrinju

U Loznici je u restoranu "Loznička noć", pred velikim brojem poljoprivrednika održana prezentacija Pioneer-ovih hibrida kukuruza ali i ostalih proizvoda koji dolaze iz ove kompanije. Distribucija semena krenula je već u decembru mesecu a sve u želji da poljoprivrednici na vreme obezbede hibride, ističu iz kompanje Corteva.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.482
  • 71
  • 0

Jedan od bitnijih faktora koji određuju prinos kukuruza je i pravilan odabir. Od 27 semenskih kuća koliko trenutno posluje u Srbiji, teško je odabrati prave ali poljoprivrednici, okupljeni na prezentaciji (31.01.), kažu, da ako ste bar jednom sejali Pioneerove hibride, više nećete sejati ni jedne druge. 

Najprodavaniji hibrid P09911

Miloš Matić, regionalni direktor za Srem i Mačvu istakao je još jednom ovom prilikom da od prošle godine kompanija nosi naziv Corteva Agrisciense i da se u okviru njihove ponude mogu naći Pioneer hibridi kukuruza kao i DuPont hemija. 

Pioneer hibridi su godinama unazad u samom vrhu u Podrinju kada su u pitanju zasejane površine kukuruza a svake godine pored standardnih hibrida poljoprivrednicima nude i neke nove sorte.

"Pioneer nudi veliku paletu hibrida, preko dvadeset hibrida kukuruza i osam hibrida suncokreta. Praktično imamo hibride za sve regione, tipove zemljišta i za sve namene. Hibridi iz najranijih grupa zrenja 200 do onih kasnijih grupa 600 i 700. U ponudi su hibridi na koje su poljoprivrednici već navikli kao recimo hibrid P9911, koji je inače najprodavaniji hibrid u državi ali i hibridi Aquaamax P0412, P0216 i P0725 koji se dosta seje u Mačvi pripada grupi 600 i može da se skida i u klipu i u zrnu ali da se koristi i za silažu. Hibrid P1535, idealan je za Mačvu i Podrinje a nudimo i hibride koje smo cenovno prilagodili poljoprivrednicima. Zaista široka paleta proizvoda jer se trudimo da ponudimo ono što će im doneti maksimalan prinos," istakao je Matić.

Miloš Matić, Corteva Agriscience

Dodao je i da ponuda hibrida suncokreta nikad nije bila bolja s obzirom da ovaj deo Srbije sve više gaji ovu kulturu. Najtraženiji su hibridi u LE varijanti koji se mogu prskati i posle nicanja LE25 i LE99 ali Matić naglašava da uvek savetuju proizvođače da probaju i neke nove hibride.

Ove sezone sa distribucijom i prodajom semena krenulo se ranije nego inače, još u decembru prošle godine. Hibridi su već u apotekama i poljoprivrednici ih na vreme mogu nabaviti, jer najbitnije ja da proizvođači nabave željeni hibrid. 

U Podrinju prošle godine prosečni prinosi 14 tona po hektaru

Nemanja Opačić, promoter kompanije za područje Loznice, naglasio je da se Pioneer hibridi najviše seju u ovom kraju, a da su glavni razlozi za to odlične osobine koje poseduju, a pre svega odlično podnose stresne uslove gajenja, koji se sve češće javljaju tokom godine. Kaže da iako je to američka kompanija, semenska proizvodnja se vrši kod nas tako da su hibridi prilagođeni našim agroekološkim uslovima. Prema njegovim rečima u Podrinju se najviše seju hibridi kasnijih grupa zrenja i oni koji su namenjeni za vršaj u klipu a Pioneer ima hibride za sve namene.

"Ako pogledamo prošlu godinu najviše su se prodavali i sejali hibridi iz grupe FAO 400 i 500 i to P0412, P0105 i P09911. Na Danu polja koji smo održali u Lipničkom Šoru kod farmera Zorana Obradovića koji je godinama veran Pioneeru prinosi su išli i do 18 tona po hektaru, naravno to su prinosi hibrida iz kasnijih grupa zrenja ali ni jedan ostali hibrid nije dao ispod 14 tona, što je odličan rezultat s obzirom na vremenske prilike prošle godine," rekao je Opačić.

Nemanja Opačić, promoter kompanije za područje Loznice

Prema njegovim rečima ove kao i prethodnih godina proizvođači mogu očekivati i akcijcke cene za neke od hibrida i to iz 440, 590 i 640 FAO grupe zrenja a njihova cena će se kretati oko 3.000 dinara. 

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača, okupio se sinoć na prezentaciji i u neposrednom razgovoru sa promoterima i stručnjacima iz ove kompanije mogli su da se informišu o novinama iako većina njih ističe da sve što treba da znaju, Pioneeer hibrid sami kažu na terenu.

Poljoprivredni proizvođači ne menjaju stare navike

Milan Isaković iz Donjeg Dobrića redovan je gost na ovakvim promocijama ali kaže on već zna šta će sejati ovog proleća.

"Bavim se tovom junadi i imam 30 grla. Obrađujem 15 hektara i verujte evo već dvadeset godina unazad od kada sam prvi put posejao Pioneer, nemam dilemu šta da sejem. Možda samo ponekad ubacim neki novi hibrid, da se malo upoznam sa njim ali Pioneer ne menjam. Prezadovoljan sam, u dobroj godini oni daju vrhunske prinose, kad je godina loša sa njima uvek imam dobre prinose. Prošle godine hibridi P09537 i P09911 bili su moj izbor, ono što sam oterao na silos i izmerio pokazalo je prinos od 13 tona po hektaru, pri tom moram da nagalasim da agrotehniku koju sam sproveo nije bila baš najbolja, jedino predusev je bila soja, ali eto prinosi nisu izostali," ističe Isaković i dodaje da je Pioneer njegov izbor i ove ali i narednih godina.

Poljoprivrednici su imali priliku da razmene iskustva

Slično priča  i Vlada Dimitrijević proizvođač iz Loznice, koji seje nešto manje površine oko pet hektara ali sa Pioneer hibridima se druži od kako su se prvi put pojavili na tržištu Srbije.

"Kod mene nema laži nema prevare, sa njihovim hibridima ostvarujem najviše prinose i da vas ne lažem najviše novca zaradim, to nam je svima valjda najveći motiv. Pri tom, uvek govorim proizvođačima, da ne preskaču ni jednu agrotehničku operaciju koja se tiče proizvodnje kukuruza, da ne štede na đubrivu jer jedino tako imaće prinos i zaradu," kaže Dimitrijević. 

Na prezentacji, kojoj su pored velikog broja poljoprivrednika prisustvovali i distributeri semana kao i predstavnici poljoprivrednih apoteka najviše reči bilo je o prošlogodišnjim rezultatima a predstavjena je i paleta proizvoda sa kojom Pioneer nastupa ove godine na tržištu. Izuzetna tolerantnost na stresne uslove gajenja, brzo otpuštanje vlage iz zrna ali i odlični prinosi u lošim godinama glavni su razlozi zašto su Pioneer hibrid na prvom mestu u Podrinju. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Pioneer Corteva Hibridi Kukuruz Seme suncokreta Promocija Setva Izbor hibrida Miloš Matić Nemanja Opačić


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.


Partner