Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Corteva Agriscience
  • 26.10.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Pioneer hibridi kukuruza u Sremu - prinosi govore za sebe

Na oglednom polju, na putu Ruma - Buđanovci bilo je zasejano 10 hibrida različitih grupa zrenja, a iz Corteve stiže preporuka poljoprivrednicima da njihove hibride seju i sledeće proizvodne godine.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.684
  • 169
  • 0

Tradicija je nastavljena još jednim Danom polja u opštini Ruma. Kompanija Corteva je poštujući sve mere zaštite protiv korona virusa organizovala još jedan Dan polja na kome su se paori tog dela Srema uverili u kvalitet i prinose Pioneerovih hibrida kukuruza.

Na licu mesta, kako to vole da kažu poljoprivrednici, skidan je kukuruz, proveren prinos, ali i vlažnost zrna. U rumskom ataru inače hibridima kukuruza Pioneer, zasejan je najveći deo površina, a za to su svakako zaslužni i dani polja koji se redovno održavaju, kao i sigurnost proizvodnje godinama unazad. Za Mijata Bošnjaka, na čijoj njivi je zasejan kukuruz drugi hibridi, sem Pioneerovih, ne postoje.

"Hibride kukuruza ove kompanije sejem još od 1995. godine, kada sam na njivama imao sorte Florenciu i Ceciliu. Od tada postižem visoke prinose, a zrno je kvalitetno. Ove godine ovde na ogledu je prinos 6,2 tone po jutru, što je izvanredan rezultat. Vlažnost zrna je takođe dobra, a u svojoj režiji sam zasejao takođe Pioneerov hibrid 9757 i ostvario prinos od 6,6 tona po jutru", kaže Bošnjak.

Mijat Bošnjak, ratar iz Srema, seje Pioneer hibride od 1995. godine

Ovako visok prinos je rezultat izuzetno dobre saradnje menadžera i zaposlenih u kompaniji Corteva koji su uvek spremni za dobar savet, preporuku.

"Saradnja je izuzetno dobra i onda rezultat ne može da izostane. Uvek su tu kada je potrebno, redovno nas obilaze i savetuju. Velika kompanija, veliki ljudi." dodaje Mijat Bošnjak.

Sremci vole Pioneer hibride

Godinama unazad sremski poljoprivrednici najviše površina zaseju pod kukuruzom. Tako je bilo i ove godine kada je žuto zrno zauzelo više od 110 hiljada hektara. Na prvom mestu su hibridi koji stižu iz kompanije Pioneer Corteva, a najzastupljeniji su oni iz ranijih grupa zrenja.

"Veliko je interesovanje paora za hibride iz FAO grupe 300 i 400. Oni su već skinuti, a te njive su spremne za setvu pšenice. Dobro prolaze i hibridi koji kasnije stižu zbog berbe u klipu. Prinosi jednih i drugih su izuzetno dobri, a najbolje je rodio hibrid P0725, pa je on i preporuka za sledeću godinu. Naravno preporuka su svi novi hibridi koje treba što pre uvesti u proizvodnju, a ja izdvajam jedan iz FAO grupe 500 to je hibrid P0217", kaže Vladimir Vidović, regionalni menadžer za opštine Ruma i Irig.

Miloš Matić, koji je zadužen za teritoriju Srema potvrđuje da hibridi kukuruza Pioneer podjednako dobro rađaju u čitavom regionu. Važno je odabrati pravi hibrid, primeniti punu agrotehniku i rezultat neće izostati.

Miloš Matić, kompanija Corteva Agriscience

"Uvek smo spremni da damo savet za pravilan izbor hibrida. Već nam je poznato kakav je koji atar i gde koji hibrid treba zasejati. Na sreću poljoprivrednici nam veruju i dobijaju izvanredne rezultate. Primer za to je i ova njiva u rumskom ataru gde smo pokazali da je prinos izuzetan, a da je vlaga posle nekoliko kišovitih dana 18 odsto. Moram reći da je ove godine Pioneer rodio i preko 13 tona po hektaru, bilo je njiva sa 11 ili 12 tona, što je izuzetno dobar rezultat", kaže Matić.

Naravno, ne smemo zaboraviti da je ova godina bila izuzetno povoljna za kukuruz, pa ko je primenio punu agroteniku i slušao savete stručnjaka, sada može biti veoma zadovoljan.

Na Oglednom polju, na putu Ruma - Buđanovci bilo je zasejano 10 hibrida različitih grupa zrenja, a iz Corteve stiže preporuka poljoprivrednicima da njihove hibride seju i sledeće proizvodne godine. Posebno apostrofiraju nove hibride kao što je P0217 iz FAO grupe zrenja 500 ili P9911 iz grupe zrenja 400. Tu je o hibrid P0725 iz grupe 600, kao i P9757 iz FAO grupe 300, koji je zamena za dobro poznati P9537.


Foto prilog


Tagovi

Corteva Žetva kukuruza Prinos Pioneer Miloš Matić Vladimir Vidović Hibrid P0217


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner