Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pilirano sjeme
  • 26.02.2020. 07:30

Pilirano sjeme - novi trend u poljoprivredi

Obloženo (pilirano) sjeme je okruglo, ujednačeno i veće je mase. Pogodnije je za precizniju sjetvu i pravilan sklop naročito kada su u pitanju kulture čije je sjeme prirodno manje mase, slabije kvalitete i nepravilnog oblika.

Foto: Depositphotos/n.shumanski
  • 5.178
  • 236
  • 2

Današnja poljoprivreda podvrgnuta je novim trendovima koji imaju uglavnom pozitivan utjecaj na one koji pokušavaju biti u korak s njima, ali istovremeno i poboljšati svoju proizvodnju. S obzirom da sve kreće od sjemena, ono mora biti visoko kvalitetno. Na današnjem tržištu, pilirano sjeme smatra se upravo takvim.

Pilirano sjeme je okruglo, ujednačeno i veće je mase. Pogodno je za precizniju sjetvu i pravilan sklop naročito kada su u pitanju kulture čije je sjeme prirodno manje mase, slabije kvalitete i nepravilnog oblika. Sjeme prije samog postupka piliranja, odnosno oblaganja, mora proći određene pripreme.

Prvo poliranje pa piliranje

Odmah nakon žetve čisti se od nečistoća, ostataka biljaka te se suši na vrijednost sadržaja vlage <10%. Nakon toga se privremeno skladišti, a od svake skupine uzima se jedan reprezentativni uzorak koji se podvrgava opsežnoj kontroli kvalitete (sposobnost klijanja, stupanj čistoće, karakteristike sorte,... ). Sljedeći korak obuhvaća poliranje, odnosno otklanjanje prekomjerenog perikarpa kako bi se dobio što ujednačeniji okrugli oblik sjemena jer samo optimalno polirano sjeme ima garanciju za visoki stupanj nicanja. Nakon poliranja, slijedi piliranje. Masa koja se nanosi kao omotač na sjeme služi kao podloga za kasnije nanošenje fungicidnih i insekticidnih djelatnih tvari u vidu mješavine vode i ljepila. Slijedi sušenje.

Koja je razlika između sortnog i hibridnog F1 sjemena?

Pilirano sjeme, kao finalni proizvod, visoke je kvalitete, pruža puno mogućnosti u zaštiti od bolesti i štetnika, nema fitotoksičnih učinaka i obećava ravnomjerniju raspodjelu na poljoprivrednim površinama. Obloženo je specifičnim materijalom pomiješanim s hranjivim elementima, stimulatorima rasta i pesticidima, a sve kako bi se dobilo ravnomjernije klijanje i nicanje.

Odlično za šećernu repu, ali i mrkvu, celer i salatu

U našim područjima pilirano sjeme šećerne repe iznimno je popularno kod velikih proizvođača. S obzirom da je sjeme šećerne repe iznimno sitno, piliranje omogućava precizniju strojnu sjetvu, brže klijanje, ravnomjernije nicanje, pravilniji plodored, pa tako i lakše vađenje kvalitetnijih finalnih proizvoda.

Osim šećerne repe, sjetva salate i mrkve može predstavljati problem. Njihovo je sjeme također sitno, pa se mnogi odlučuju za pilirano koje je obloženo hranjivim tvarima jer je sjetva s takvim materijalom brža i jednostavnija. Također, možemo pronaći i pilirano sjeme celera koji se sije u prešane blokove ili kontejnere. Svrha piliranja sjemena je prije svega povećanje klijanja i nicanja, i naravno, ostvarenje optimalne gustoće sklopa.


Tagovi

Pilirano sjeme Sjeme salate Sjeme mrkve Sjeme Celera Sjeme šećerne repe Obloženo sjeme Nicanje


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]