Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 18.11.2016. 18:00

Petrokemijin ASN pokazao svoju efikasnost!

Novi Petrokemijin proizvod ASN dao je neočekivano dobre rezultate u poljskom pokusu u Vaškoj, s obzirom da je ovo bila izuzetno pogodna godina za uzgoj kukuruza!

Foto: Stockr/bigstockphoto.com
  • 3.878
  • 173
  • 0

ASN je novi proizvod Petrokemije s nizom povoljnih utjecaja te je ove godine primjenjen u poljskom pokusu postavljenim u Vaškoj. Cilj pokusa bio je pokazati efikasnost ASN-a u usporedbi sa široko primjenjivanim dušičnim gnojivom KAN-om. Odabrana su dva hibrida, jedan iz FAO grupe 300, drugi iz FAO grupe 500. Posijani su u travnju uz primjenu istih agrotehničkih mjera, a jedina razlika bila je u prihrani.

Prihrana se provodila u tri varijante, I varijanta prihrane s ASN-om u količini 200 kg/ha, II varijanta prihrane s KAN-om u količini 200 kg/ha, te III kontrolna varijanta bez prihrane. Pokus je postavljen na tlu blago alkalne reakcije, siromašno organskom tvari te dobro opskrbljeno fosforom i kalijem. Obavljena je standardna agrotehnika: osnovna, predsjetvena i startna gnojidba, jedna prihrana te zaštita od korova.

Proizvod visokog potencijala!

ASN je dao neočekivano dobre rezultate s obzirom da je ovo bila izuzetno pogodna godina za uzgoj kukuruza. Tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja na lokalitetu pokusa bilo je dovoljno oborina, dobro raspoređenih te se uz dovoljno topline mineralizacija nesmetano odvijala. Oslobođena hraniva iz tla bila su na raspolaganju kukuruzu tijekom cijele vegetacije. U ovakvim uvjetima postižu se visoki prinosi i bez intenzivne gnojidbe mineralnim gnojivima. Upravo zbog ove činjenice dobri rezultati postignuti primjenom ASN-a u prihrani ukazuju na proizvod visokog potencijala.

Visoka efikasnosti ASN-a jer uz smanjenu vlažnost zrna u vrijeme berbe označava i višu otkupnu cijenu te pozitivan financijski učinak za proizvođača!

Nakon berbe i vaganja ustanovljeno je da su oba hibrida prihranjena s ASN-om dala veći prinos. U usporedbi s varijantom na kojoj je u prihrani primjenjen KAN prinos je u prosjeku za oba hibrida bio veći za 6%. Ovaj rezultat ističe blagu prednost ASN-a na neutralnim i alkalnim tlima u odnosu na KAN. Varijanta s ASN-om u odnosu na varijantu bez prihrane u prosjeku je za oba hibrida dala 12% veći prinos. Dodatna prednost ovog proizvoda, pokazana u ovom pokusu, je i niža vlažnost zrna u vrijeme berbe. Vlažnost zrna prilikom berbe hibrida FAO grupe 300 bila je niža za 4% dok je vlažnost hibrida FAO grupe 500 bila niža za 2% na varijantama prihranjenim ASN-om.

ASN (amonijev sulfonitrat):

  • sadrži 26% dušika (20% u amonijskom i 6% u nitratnom obliku)
  • uz dušik sadrži i 15% sumpora koji pospješuje usvajanje dušika od strane biljke
  • za prihranu ili predsjetvenu gnojidbu svih poljoprivrednih kultura
  • povećava prinos - povećava sadržaj proteina, ulja, šećera u biljci
  • pospješuje usvajanje fosfora i mikroelemenata

Rezultati ovog pokusa govore o visokoj efikasnosti ASN-a što uz smanjenu vlažnost zrna u vrijeme berbe znači višu otkupnu cijenu te pozitivan financijski učinak za proizvođača. Sudeći prema ovim rezultatima, očito je ASN proizvod visokog potencijala koji ima čvrsti oslonac u budućnosti.

Za više informacija o ASN proizvodu obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Stockr/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Petrokemija ASN Kukuruz Zrno Kvaliteta Prihrana


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)