Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 12.05.2012.

Palež klasa pšenice

Zaštita pšenice

  • 1.893
  • 86
  • 0

Vrijeme je klasanja i cvatnje pšenice. Cvatnja pšenice traje oko 10-tak dana i ako u tom periodu prevladava promjenjivo vrijeme sa čestim oborinama i višim temperaturama, tada postoji velika opasnost za pojavu paleži klasa.

Prema istraživanjima stručnjaka Zavoda za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu RH na klasu pšenice možemo naći nekoliko uzročnika paleži klasa. U našoj zemlji najznačajniji su uzročnici Fusarium graminearum, Fusarium poae i Microdochium nivale. Simptomi bolesti kod tih uzročnika vrlo su slični i teško ih je identificirati bez mikroskopskog nalaza.

Najopasniji i najčešći uzročnik paleži klasa je Fusarium graminearum. Ovaj uzročnik može zaraziti čitav klas ili dio klasa. Zaraženi dijelovi gube zelenu boju postaju slamnato žuti (bijeli) i na njima se javlja narančasta ili ružičasta prevlaka (sporonosni organi). Kasnije se na zaražene dijelove nasele gljive čađavice pa klasovi dobiju crnu boju. Kod jakog napada u usjevu pšenice neposredno nakon cvatnje u mliječnoj zriobi već izdaleka možemo uočiti bolesne, bijele klasove u odnosu na zdrave zelene.

Štete se manifestiraju smanjenjem prinosa jer napadnuti klasovi imaju manji broj zrna ili su napadnuta zrna štura, a smanjuje se i klijavost. Kao drugi vid šteta imamo pojavu mikotoksina koji su izuzetno štetni u ishrani ljudi i stoke.

Uvjeti koji pogoduju pojavi ove bolesti su cvatnja, dosta kiše (bar 5 mm), visoka relativna vlaga zraka (85 %) uz temperature oko 25° C.

Uzročnik Microdochium nivale koji izaziva „snježnu plijesan“ također može prouzročiti simptome paleži klasa, iako napada i sve ostale organe pšenice. Za razliku od prethodnog uzročnika manje je agresivan, a simptomi se uočavaju samo na dijelovima klasa. Tom uzročniku za infekciju u doba cvatnje trebaju nešto niže temperature (15-18 ºC). Prema podatcima struke taj uzročnik ne stvara mikotoksine no ukoliko u većoj mjeri ostane na ili u sjemenu, može znatno smanjiti nicanje.

Treći uzročnik Fusarium poae nema toliki utjecaj na gubitak uroda, klijanje i nicanje pšenice već je važan zbog stvaranja mikotoksina, a njegova pojava ne ovisi o kiši u cvatnji pšenice pa se može naći na klasovima kada ove dvije vrste nisu prisutne. Suzbijanje ovih uzročnika je kompleksno jer obuhvaća i neizravne mjere i izravne tj. kemijske mjere suzbijanja. Kao jedna od najznačajnijih neizravnih mjera jest plodored u kojem se pšenica ne bi trebala sijati iza kukuruza (jer je i on domaćin Fusarium vrsta) i bijelih žitarica. Ukoliko se ne poštuje takav plodored, tada je potrebno žetvene ostatke duboko unijeti u tlo jer se uzročnici zadržavaju na žetvenim ostacima i tlu. Također je potrebno rabiti i deklarirano sjeme kao i otporne sorte (tu se radi o sortama čija se cvatnja ne poklapa sa letom spora). Kao izvor zaraze mogu biti i neki korovi (mračnjak, ambrozija, sirak i dr.), znači da u prirodi postoji veliki potencijal za pojavu ovih bolesti. Za dobru zaštitu protiv ove bolesti potrebno je pratiti dugoročniju vremensku prognozu od samog početka klasanja, voditi računa o pretkulturi i na osnovu toga odabrati odgovarajući fungicid.

Kemijsko suzbijanje potrebno je provoditi od početka pa do pune cvatnje žitarica. Najbolje bi bilo da klas bude potretiran sa svih strana , što znači da treba voditi računa o jačini vjetra, dozi pripravka, vremenu tretiranja, količini vode ( 250 - 300 l/ha). Kod odabira pripravaka treba znati da će svaki registrirani pripravak za ovu bolest pokazati dobre učinke; ako smo se pridržavali plodoreda i ukoliko su uvjeti za zarazu slabi.

Prema podacima iz Glasila biljne zaštite i istraživanjima sa Zavoda za zaštitu bilja prva dva pripravka pokazuju najbolje rezultate za suzbijanje Fuzarium vrsta. Za većinu ostalih pripravaka iz tablice navedeno je da smanjuju zarazu paleži klasa.

Autor: Jadranka Berić, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita pšenice Palež klasa


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.