Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatno sjeme
  • 19.11.2021. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pajdašev "brat po tati" donio 13. Zlatno sjeme Bc Institutu

Prednost u deklariranim i prodanim količinama ostvario je BC 572 u fotofinišu, tako da možemo reći da sada imamo dva vodeća hibrida BC 572 i Pajdaš. Dva brata po tati!, kaže nam direktor marketinga, Đuro Lukić.

Foto: Filip Haramija
  • 706
  • 153
  • 0

Zagrebački Bc Institut bez imalo zadrške može reći da ima - zlatno sjeme. Vrijedno priznanje odnosno istoimenu titulu osvojili su 13. puta, od čega posljednju prošli tjedan u Zadru na 14. Kongresu oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva. 

Njihov BC 572, najzastupljeniji je hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj u 2020/2021. god. po proizvedenim i deklariranim količinama. Deklarirano ga je, naime, 345.834,2 kg od ukupno deklariranih 3.252.484,43 kg sjemena kukuruza za domaće tržište. Udio njihovog hibrida prema tome iznosi 11 posto.  

"Da, Bc Institutu je ovo 13. nagrada "Zlatno sjeme". Deset smo dobili za hibrid kukuruza Pajdaš i dvije za sortu pšenoraži (tritikala) BC Goran", potvrđuje nam ponosno Đuro Lukić, direktor marketinga ove domaće sjemenarske i oplemenjivačke kuće. 

Dva vodeća hibrida kukuruza u Hrvatskoj 

Priznanje im, dodaje, puno znači, a posebno oplemenjivačima. "Količine deklariranog i prodanog sjemena koje koriste proizvođači su potvrda vrijednosti naših hibrida i sorti", napominje Lukić. 

Kako nam otkriva, Zlatni BC 572 je hibrid dokazane kvalitete i rodnosti. Pripada grupi zrenja FAO 500, a zrno je u tipu kvalitetnog zubana. Hibrid brzo otpušta vodu iz zrna, ima privlačne i duge klipove te je svrstan u crveni kukuruz odnosno kukuruz iznimne kvalitete. Koristi se u hranidbi životinja i u preradi za ljudsku prehranu. 

Inače, njihov Pajdaš je deset godina najprodavaniji hibrid u Hrvatskoj s tim da u godini 2013. nije dobio nagradu zbog manjka sjemena u ponudi. BC 572 je srodan hibrid Pajdašu (ista roditeljska linija oca).

"Prednost u deklariranim i prodanim količinama ostvario je BC 572 u fotofinišu, tako da možemo reći da sada imamo dva vodeća hibrida BC 572 i Pajdaš. Dva brata po tati!", zadovoljno zaključuje direktor marketinga. 

Novo priznanje "Zlatno sjeme" uručeno je u Zadru 

Podsjećamo, ova je tvrtka izvoz sjemena kukuruza povećala u dvije godine za 65 posto, a prihode tvrtke za 20 posto. No, kako je ljetos istaknuo predsjednik Uprave dr. sc. Ivica Ikić, ove su godine prodali i više soje. S 200-300 tona došli su na 2.000 te postali lideri u segmentu tržišta njenog sjemena.

Ujedno, BC sorte zobi i pira jedine su domaće ozime sorte na tržištu, a kada govorimo o sjemenu ukupno - četvrtina hrvatskih polja je zasijana BC hibridima.


Tagovi

Zlatno sjeme BC 572 Pajdaš Vrijendo priznanje Bc Institut Hibrid kukuruza Đuro Lukić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!