Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crnomorsko tržište
  • 01.06.2020. 15:00

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

Rumunjska je izvezla rekordnu količinu ječma, a u Rusiji pada interes za prošlogodišnji urod žitarica.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 2.614
  • 234
  • 0

Prema najnovijim podacima Rumunjska je u travnju, sezone 2019./'20. izvezla rekordnu količinu ječma, a Saudijska Arabija je bila ključni kupac, javlja UkrAgroConsult.

U razdoblju od srpnja do travnja 2019./20. rumunjski je izvoz povećan za 39%, u odnosu na isto razdoblje prošle sezone, zahvaljujući pojačanom tempu izvoza u ožujku i travnju, a prvenstveno u Saudijsku Arabiju.

U strukturi izvoza udio najvećeg kupca, porastao je na 43% s ranijih 32%, a zbog usporenog izvoza na početku sezone. No, taj je broj još uvijek ispod 70% prošlogodišnjih.

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumunjskoj

Podsjetimo, ova je zemlja u travnju najavila zabranu određenih žitarica, a u sklopu mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

Pad prinosa u ruskom južnom okrugu

Kada je riječ o također velikom izvozniku žitarica, Rusiji, ondašnje tržište svjedoči situaciji tipičnoj za međusezonsko razdoblje - interes za stari urod je u opadanju, dok je za novim sve veća potražnja. Cijena staroga nastavlja padati, za 2 USD po metričkoj toni tjedno, a ne očekuje se nova potražnja zbog potrošene izvozne kvote za pšenicu. 

Cijena novih usjeva rasla je nakon što je rusko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo prognozu za urod žitarica na 120 MMT zbog pada prinosa u južnom okrugu.

Podsjetimo, Rusija je još krajem ožujka donijela rezoluciju o kvantitativnom ograničenju izvoza žitarica u države koje nisu članice Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Kako bi održali gospodraski razvoj u razdoblju širenja infekcije koronavirusom, do 30. lipnja je uvedena kvota od 7 milijuna tona pšenice, raži, suražice, ječma i kukuruza. Tada je odlučeno da, nakon što se ova količina potroši, isporuke izvan EAEU bit će zaustavljene. 

Očekivali su da će izvoz biti obustavljen sredinom svibnja, no to se dogodilo već krajem travnja. 

Što je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

U Rusiji ne planiraju povećati kvote za drugo tromjesječje, a njihovo bi ministarstvo poljoprivrede moglo ovaj mehanizam zadržati i u novoj marketinškoj sezoni 2020/21. 

Sjetva kukuruza u Ukrajini

Kada je riječ o još jednoj crnomorskoj zemlji koja također vodi politiku čuvanja zaliha žitarica, Ukrajini, ondje je, izvještava UkrAgroConsult, do 21. svibnja, obavljena sjetva kukuruza gotovo u sto postotnom planiranom obimu (97,5%), a posijano je 5.389.000 hektara. Nakon toga slijedi suncokret (95,2%) na 6.196.000 hektara, soja (86,8%), dok su heljda i proso posijani tek u polovoičnom obimu (50,8% i 52,3%). 

Raste svjetska proizvodnja, potrošnja i opskrba pšenicom?

I Ukrajina je razmišljala o ograničenju izvoza kukuruza, a bili su spremni zabraniti i izvoz pšenice do kraja 2019-20. marketinške godine ako prodaja premaši dogovorena ograničenja. 

U svakom slučaju, bit će ovo zanimljiva sezona kada je riječ o žitaricama, posebno pšenici, koju već sada nazivaju "žutom naftom". Podsjećamo, prema zadnjim procjenama USDA, proizvodnja pšenice u svijetu u 20./21. godini bi trebala biti oko 768.49 milijuna tona, što predstavlja porast od 4,17 milijuna tona u odnosu na razdoblje 2019./2020.


Tagovi

Crnomorsko tržište Žitarice Izvoz Sjetva Cijena Potražnja Prošlogodišnji urod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs