Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crnomorsko tržište
  • 01.06.2020. 15:00

Pada interes i cena za prošlogodišnji rod na crnomorskom tržištu žitarica

Rumunija je izvezla rekordnu količinu ječma, a u Rusiji pada interes za prošlogodišnji rod žitarica.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 165
  • 11
  • 0

Prema najnovijim podacima Rumunija je u aprilu, sezone 2019/20. izvezla rekordnu količinu ječma, a Saudijska Arabija je bila ključni kupac, javlja UkrAgroConsult.

U razdoblju od jula do aprila 2019/20. rumunski izvoz povećan je za 39 odsto, u odnosu na isto razdoblje prošle sezone, zahvaljujući pojačanom tempu izvoza u martu i aprilu, a prvenstveno u Saudijsku Arabiju.

U strukturi izvoza udeo najvećeg kupca, porastao je na 43 odsto s ranijih 32, a zbog usporenog izvoza na početku sezone. Ipak, taj je broj još uvek ispod 70 odsto prošlogodišnjih.

Suša će prouzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Podsetimo, ova zemlja je u aprilu najavila zabranu određenih žitarica, a u sklopu mera u borbi protiv pandemije virusa korona. 

Pad prinosa u ruskom južnom okrugu

Kada je reč o takođe, velikom izvozniku žitarica, Rusiji, tamošnje tržište svedoči situaciji tipičnoj za međusezonsko razdoblje - interes za stari rod je u opadanju, dok je za novim sve veća potražnja. Cena starog nastavlja da pada, za dva dolara po metričkoj toni nedeljno, a ne očekuje se nova potražnja zbog potrošene izvozne kvote za pšenicu. 

Cena novih useva rasla je nakon što je rusko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo prognozu za rod žitarica na 120 MMT zbog pada prinosa u južnom okrugu.

Podsetimo, Rusija je još krajem marta donela rezoluciju o kvantitativnom ograničenju izvoza žitarica u države koje nisu članice Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Kako bi održali ekonomski razvoj u razdoblju širenja infekcije virusom korona, do 30. juna je uvedena kvota od sedam milijuna tona pšenice, raži, suražice, ječma i kukuruza. Tada je odlučeno da, nakon što se ova količina potroši, isporuke izvan EAEU biće zaustavljene. 

Očekivali su da će izvoz biti obustavljen sredinom maja, ipak, to se dogodilo već krajem aprila. 

Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

U Rusiji ne planiraju da povećaju kvote za drugo tromesečje, a njihovo bi ministarstvo poljoprivrede moglo ovaj mehanizam da zadrži i u novoj marketinškoj sezoni 2020/21. 

Setva kukuruza u Ukrajini

Kada je reč o još jednoj crnomorskoj zemlji koja takođe vodi politiku čuvanja zaliha žitarica, Ukrajini, tamo je, izveštava UkrAgroConsult, do 21. maja, obavljena setva kukuruza gotovo u sto postotnom planiranom obimu (97,5 odsto), a posejano je skoro 5.400.000 hektara. Nakon toga sledi suncokret (95,2 odsto) na 6.200.000 hektara, soja (86,8 odsto), dok su heljda i proso posejani tek u polovoičnom obimu (50,8 odsto i 52,3 odsto). 

Raste svetska proizvodnja, potrošnja i snabdevanje pšenicom?

I Ukrajina je razmišljala o ograničenju izvoza kukuruza, a bili su spremni da zabrane i izvoz pšenice do kraja 2019-20. marketinške godine ako prodaja premaši dogovorena ograničenja. 

U svakom slučaju, biće ovo zanimljiva sezona kada je reč o žitaricama, posebno pšenici, koju već sada nazivaju "žutom naftom". Podsećamo, prema poslednjim procenama USDA, proizvodnja pšenice u svetu u 20/21. godini bi trebalo da bude oko 768.49 miliona tona, što predstavlja porast od 4,17 miliona tona u odnosu na razdoblje 2019/2020.


Tagovi

Crnomorsko tržište Žitarice Izvoz Setva Cena Potražnja Prošlogodišnji rod


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.