Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 03.11.2017. 16:30

Pada cijena ruskoj mlinskoj pšenici

Cijene uljarica, repice i suncokreta su tijekom prošlog tjedna na bugarskom tržištu ostvarile rast. S druge strane izvozne cijene ruske pšenice su u padu, a berba kukuruza u Bjelorusiji napreduje sporije nego lani.

Foto: Gellinger / Pixabay
  • 514
  • 35
  • 0

Cijene uljarica na bugarskom tržištu su protekli tjedan ostvarile rast. Kupci se sve više natječu za dostupne količine uljarica, a naročito se to osjeti na tržištu uljane repice. Međutim, kada je riječ o suncokretu, primjetno je smanjenje pritiska na cijene, a vrijednost te uljarice je za 5,5% niža u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz suncokreta i uljane repice u Bugarskoj je od sredine listopada u blagom padu od 0,5%. Ipak, pad je veliki, ako se promatra isti period lani, jer je tada izvezeno gotovo 31% više uljarica nego u 2017. godini, izvještava UkrAgroConsult. Kada je riječ o cijenama, vrijednost suncokreta je narasla i iznosi 327 dolara po metričkoj toni, dok je cijena uljane repice rasla za 6 dolara i iznosi 408$/MT.

Pad cijena ruske mlinske pšenice

Izvozne cijene ruske mlinske pšenice protekli tjedan su doživjele određeni pad, pa je pšenica s 12,5% proteina imala cijenu 193-195 dolara po metričkoj toni, a vrijednost 11,5%-proteinske pšenice pala je u prosjeku za 3 dolara i s njom se trgovalo po cijeni 148-153 $/MT. Stabilizacija otkupnih cijena zabilježena je na domaćem tržištu, s tim da je prodaja pšenice donekle smanjena, jer tržišni sudionici polako prelaze na kukuruz i suncokret.

Velika potražnja pšenice iz Egipta i drugih afričkih zemalja

Treba reći i to da je cijena ruske pšenice, s jedne strane, pod pritiskom pada njene vrijednosti na svjetskom nivou i novih rizika u vezi s isporukom krušnog zrna u Tursku. S druge strane, cijenu pšenice podržava stalna potražnja iz zemalja koje tradicionalno uvoze rusku pšenicu. Jedna on njih je i Egipat, koji pšenicu uvozi isključivo iz Rusije, jer su njene cijene najkonkurentnije, a Rusi krušno žito aktivno isporučuju i u niz drugih afričkih zemalja: Nigeriju, Sudan, Keniju, Kongo, Ganu i Etiopiju.

Ukrajina: Smanjenje zaliha pšenice i ječma

Prema podacima Državnog odbora za statistiku, zalihe žitarica u Ukrajini variraju, pa je njihova kvantitativna vrijednost bila 21,31 milijuna metričkih tona, odnosno 14,3% manje nego u istom periodu 2016. godine (24,87 MMT), prenosi UkrAgroConsult. Kada je o pojedinim kulturama riječ, zalihe pšenice su smanjene za 3,1% (14.03 milijuna MT), dok su zalihe ječma 2,38 MMT odnosno za 30.6% manje u usporedbi s prošlogodišnjim kada je njihova količina iznosila 3,43 milijuna metričkih tona.

Pad zaliha kukuruza

Što se tiče zaliha kukuruza, koje su držali proizvođači i prerađivačke kompanije, one su smanjene za 23,4% u odnosu na isti period prošle godine, pa je njihova vrijednost bila 3,06 milijuna MT. Treba podsjetiti i na to da je smanjenju zaliha žitarica doprinijelo i ovogodišnje padanje usjeva i prilično aktivan izvoz u prvim mjesecima tekuće sezone.

Bjelorusija: Žetva za trećinu sporija od lanjske

Prema najnovijim informacijama, farmeri u Bjelorusiji nastavljaju sakupljanje silažnog i kukuruza u klipu. Do 23. listopada kukuruz je ubran sa 62,3 terahektara (48,1% posijanih površina). Dakle, skinuto je 493,8 tisuća metričkih tona s prosječnim prinosom od 7,93 MT po ha. Unatoč tome, žetva daleko zaostaje iza prošlogodišnje kada je do ovog razdoblja kukuruz sakupljen s 86,4 terahektara (67,8%) s prosječnim prinosom 8,29 MT/ha.

Foto: Gellinger / Pixabay


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.