Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 10.06.2016. 18:00

Pad prometa obeležio berzansko trgovanje

Ovonedeljni promet Produktne berze od 825 tona, je za 42 je manji u odnosu na prethodnu nedelju, što je efektuiralo i gotovo upola manjom dinarskom vrednosti prometa. Ukupna dinarska vrednost, za tek pet ovonedeljnih berzanskih ugovora, iznosila je 17.212.250,00 dinara.

  • 755
  • 37
  • 0

Radnu nedelju za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu, obeležio je pad prometa, blagi rast cena prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice i prvi ovosezonski berzanski ugovor o kupoprodaji "na zeleno" pšenice roda 2016. godine.

Ovonedeljni promet od 825 tona, za 42% je manji u odnosu na prethodnu nedelju, što je efektuiralo i gotovo upola manjom dinarskom vrednosti prometa. Ukupna dinarska vrednost, za tek pet ovonedeljnih berzanskih ugovora, iznosila je 17.212.250,00 dinara.

I dalje u prometu dominira kukuruz

Kukuruz sa istrgovanih 675 tona, apsolutno dominira u strukturi ovonedeljnog berzanskog prometa. Prosečna nedeljna cena od 21,52 din/kg, sa PDV-om (19,56 din/kg, bez PDV-a), za 2,92% je veća nego prethodne nedelje. Tromesečni trend rasta cene kukuruza je, dakle, nastavljen, ali se čini da je tokom nedelje za nama polako uspostavljen balans ponude i tražnje, što može biti pokazatelj stabilizacije cene u narednom periodu.

Realizovan prvi ovosezonski berzanski ugovor kupoprodaje pšenice

Istovremeno, cena pšenice roda 2015. se, nakon prošlonedeljnog pada, ponovo vratila na svoj cenovni nivo od pre tri nedelje. U okviru prometovanih 50 tona hlebnog zrna, prošlogodišnjeg roda, registrovana je jedinstvena cena od 19,58 din/kg, sa PDV-om (17,80 din/kg, bez PDV-a), što je za 1,71% više nego prethodne nedelje.

Posle niza nerealizovanih prodajnih kotacija za pšenicu novog roda, tokom nedelje za nama je konačno realizovan prvi ovosezonski berzanski ugovor kupoprodaje pšenice roda 2016.godine. Ugovorena je kupoprodaja "na zeleno", u količini od 100 tona po ceni od 17,05 din/kg, sa PDV-om (15,50 din/kg, bez PDV-a), za avansno plaćanje i isporuku pšenice u periodu od 01.07.-15.07.2016. godine. Do kraja nedelje kotirana je i prodaja novog roda po ceni od 16,00 din/kg, bez PDV-a, ali zainteresovanih kupaca, pod ponuđenim ugovornim uslovima nije bilo.

Prodex i dalje raste

Rast cene kukuruza direktno je uticao na dalji rast indeksne vrednosti Prodex-a. Korelacija cene kukuruza i ovog berzanskog indeksa je evidentna, kada se uzme u obzir da se tromesečni rast cene kukuruza apsolutno podudara sa tromesečnim rastom indeksne vrednosti ovog pokazatelja. Poslednjeg radnog dana protekle nedelje vrednost Prodex-a je iznosila 217,31 indeksnih poena, što je za 1,22 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Zabeležen rast cena na svetskim berzama

Početkom nedelje je skok cena svih roba bio posledica zabrinutosti oko klimatski uslova na obe strane Atlantika. U SAD je problem sa visokim temperaturama, a u Evropi, naročito Francuskoj, su stalne oluje povećavale zabrinutost. Takođe je i cena sirove nafte, nakon pada zaliha u Americi, skočivši na najviši nivo od početka godine, vršila pritisak na cene ostalih roba. Krajem nedelje, uoči najnovijeg izveštaja USDA-a, fondovi su prodavali svoje pozicije kako bi realizovali profit i time doveli do blagog pada cena. Na čikaškoj berzi je pšenica sa julskom isporukam viša za 5,11%, a kukuruz za 2,70% u odnosu na kraj prošle nedelje.

Velika potražnja za sojom na međunarodnom tržištu je pogurala cenu zrna na gore. Kina je kupila nove količine. Takođe zabrinjava i situacija oko kvaliteta soje u Argentini. Fjučers na soju u Čikagu je skuplji za 2,78%, dok je fjučers na sojinu sačmu jeftiniji za 1,15%.

U Budimpešti se cena pšenice, posmatrano u forintama, nije menjala, dok je cena kukurza porasla za 3,81%. U Parizu su cene pratile trend čikaške berze. Tako je pšenica poskupela za 1,94%, a cena kukuruza za 2,19%.

Foto:bigstockphotos.com;Stockr


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Prodex Tržište žitarica Soja Kukuruz Pšenica Berzanski ugovori Berzansko trgovanje


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/