Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja
  • 30.08.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Medveđa

Ovogodišnji prinos soje do 1,5 tone po hektaru?

Ono što je karakteristično za ovu godinu jeste da su visoke dnevne temperature, zemljišna suša i visoke temperature noću, uticale na formiranje mahuna.

Foto: Martina Popić
  • 1.925
  • 61
  • 0

U Pomoravskom okrugu soja je zasejana na oko 170 hektara, što je nešto manje nego prethodnih godina, a razlog su sušne godine i veliki uticaj visokih temperatura na prinos. 

Savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavno stručnoj službi u Jagodini Milanka Miladinović kaže da, u godinama kada su visoke temperature, prinos drastično pada. 

"Pre toga imali smo period kada su se površine pod sojom povećavale, ali na žalost sada se smanjuju i pored toga što je cena dobra, kao što je to bilo prošle godine", kaže Miladinovićeva.

U godinama kada su visoke temperature, prinos drastično pada, kaže Miladinovićeva (foto: J. Lukić)

Soja je uljana kultura koja se pre svega gaji zbog ulja koje sadrži u visokom procentu u zrnu i gaji se za ishranu stoke.

"Što se tiče ovogodišnjeg roda, ono što je karakteristično jeste da je setva protekla kako treba. Uslovi su bili dobri, bio je jedan period vlage, a temperature su bile optimalne u vreme setve. Tako je bilo i u početku razvića. Međutim kasnije u bitnim fazama, kao što su faze cvetanja, oplodnje, i formiranja mahune i zrna, nastupile su visoke temperature koje bitno utiču na visinu i kvalitet prinosa", kaže savetodavac i dodaje da su to temperature koje su iznad 30 stepeni Celzijusa.

Suša uticala na formiranje mahune

Ono što je karakteristično za ovu godinu jeste da su te visoke dnevne temperature, zemljišna suša i visoke temperature noću, uticale da se formira manji broj mahuna ili ako su se mahune formirale, da u njima bude manji broj zrna i da je samo zrno sitnije. 

Rod soje ne obećava - suša je uzela svoje

"Mi ove godine nećemo očekivati neke visoke, pa čak ni prosečne prinose za našu teritoriju. Prošle godine, na primer, prinosi su se kretali od dve do 2,5 tone po hektaru. Ove godine očekujemo prinose od jedne do 1,5 tone", kaže Miladinovićeva i dodaje da je to prosek, da će na nekim parcelama biti i viši prinosi, ali na žalost, biće i nižih.

Dobro podešen kombajn drastično smanjuje gubitke

Sledi žetva soje i ono što je bitno jeste da treba dobro pripremiti kombajn da ne bi došlo do gubitaka u samoj žetvi. 

"Gubici nekad idu čak i do 30 odsto ukoliko kombajn nije dobro prilagođen za žetvu soje. Sa žetvom se kreće kada vlaga u zrnu padne ospod 14 odsto. Ovih dana treba da očekujemo žetvu soje", navodi ona. 

Stručnjaci kažu da je slična situacija i u drugim delovima Srbije, negde čak i lošija jer je suša bila veća, tako da će svuda prinosi biti znatno manji. Ono što je karakteristično za soju jeste da su vremenski uslovi opredeljujući faktor da li će se i koliko soje sejati.

Kod soje su vremenski uslovi opredeljujući faktor za setvu

Najveći proizvođač soje u Pomoravskom okrugu, Radiša Radisavljević iz Medveđe kod Despotovca, ove godine je posejao soju na oko sedam hektara, znatno više nego prošle godine.

"Moja soja je u dobrom stanju. Kiša je pala u poslednjem momentu i izvukla soju. Sigurno će biti manji prinosi, ali ko je odradio kompletnu agrotehniku, zaštitu, đubrenje, prskanje može da se nada nekom prinosu", kaže Radisavljević i dodaje da očekuje da prinosi budu malo ispod višegodišnjeg proseka.

Naš sagovornik navodi da soja traži njivu pored reke i jutarnju rosu kako bi što bolje napredovala.


Tagovi

Prinos soje Milanka Miladinović Cena soje Sojino ulje Podešen kombajn Radiša Radisavljević Stanje soje Formiranje mahuna


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.