Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Ferinac
  • 28.10.2017. 07:30

Ove sezone imali smo odlične prinose

Živi u Tovarniku, ima 31 godinu, obrađuje 165 hektara i kaže da je zadovoljan. Bilježi odlične rezultate pšenice i repice, a sve to i vodi putem interneta.

  • 3.958
  • 392
  • 0

Iz pogranične općine Tovarnik, s istoka Hrvatske prema Vojvodini, dolazi mladi poljoprivrednik Tomislav Ferinac (31). Ovaj ekonomist po struci i ratar po izboru, kaže za sebe da je zadovoljan - poslom i životom na selu. Posjetili smo njegovo gospodarstvo i razgovarali o izazovima s kojima se susreću današnji mladi farmeri.

Završili ste studij, ali niste ostali u Osijeku?

"Da. Supruga je profesor matematike i danas predaje u područnoj školi. Ja sam studirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku gdje sam i završio trogodišnji studij, ali sam se ipak odlučio vratiti na selo i baviti poljoprivredom. To mi je nekako draže, jer sam ipak od svoje 12. godine na traktoru.

OPG imam od 2012. godine, a moji roditelji tamo još od 1998. godine. Otac je sada u mirovini pa radimo zajedno", priča nam Tomislav dok u dvorišnim objektima pokazuje traktore, sijačicu, prskalicu i ostalu mehanizaciju.

Dolazimo i do starog Zetora pod nadstrešnicom, a tata Ilija dodaje: Ovaj je prvi i on je kupio sve ostalo što vidite!

Pšenica i repica odlične ove godine

"U selu nas danas ima nas 5-6 većih proizvođača - iznad 100 hektara. Nas nekolicina mlađih i odlično surađujemo te si međusobno pomažemo. Jedni drugima prevezemo robu ili obradimo tablu kad nam je usput", priča nam Tomislav o primjeru dobre suradnje.

Kakva je situacija sa zemljom u ovom kraju?

"Zemljište je problem, prodaje se rijetko, a i cijena je zato visoka. Ovdje nema hektara zemlje za kupiti ispod 10.000EUR-a, a često je i veća od toga.

Mi obrađujemo 165 hektara zemlje tu oko Tovarnika i Lovasa. Samo 25 hektara je u našem vlasništvu. Imamo još 5 hektara u zakupu od države dok ostalu zemlju imamo u najmu od drugih mještana.

Svi polako odustajemo od repe

Uzgajamo pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, suncokret, kukuruz i nešto malo šećerne repe. Ona nam je nekad bila glavna kultura, ali sada polako svi od nje odustajemo. Na repi smo i izgradili gospodarstva, ali se danas, gledano dugoročno, više ne isplati. Velika su ulaganja, a zarada minimalna. Iza nje sve kulture podbace. Možda se isplati preko u Srbiji, ali kod nas teško. Primjera radi, tamo je sjeme oko 100EUR-a, a kod nas 190EUR-a".

Rekordna tabla pšenice - 10,7 tona po hektaru

Kakva je bila ova godina?

"Ove sezone smo imali stvarno odlične prinose. Baš sam zadovoljan. Recimo, prinos na najboljoj parceli pšenice mi je bio 10,7 tona po hektaru, dok je prosjek bio nešto iznad 9 tona. Najbolje rezultate smo imali sa sortama Sofru (RWA) i Kraljica (Poljoprivredni institut Osijek).

I repica nam je bila odlična, na jednoj parceli imali prinos od 4,4 tone po hektaru. Ove godine nam je ječam bio nešto lošiji kao i soja, ali s obzirom kakve smo vremenske uvjete preko ljeta imali moramo biti zadovoljni.

Obišli smo imanje, imate dosta mehanizacije?

Imamo skoro sve od vlastite mehanizacije, osim kombajna. Tako da vršidbu platimo uslužno. S druge strane i mi drugima radimo uslužno oranje i sjetvu. Imam u planu uzeti i jedan veći traktor, podrivač i prskalicu, ali to ćemo prijaviti na mjeru 4.1.1. pa ćemo vidjeti. A polako moram rješavati i stambeno pitanje", kaže Tomislav koji je i u ulozi mladog oca.

Sve evidencije odradim u par minuta

Dokaz da nova generacija poljoprivrednika donosi i nove trendove je i online dokumentacija proizvodnje na OPG-u Tomislav Ferinac.

"Da, kako su na terenu sve češće kontrole dokumentacije zbog poticaja, ja sam prije 2 godine počeo i koristiti eGAP aplikaciju za dokumentiranje proizvodnje. Imam više od 100 čestica i to je nemoguće voditi dobro na papirima. Ovako sve riješim u par minuta i uštedim svoje vrijeme", zaključuje.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Ferinac Ilija Ferinac Tovarnik EGAP Pšenica Uljana repica Šećerna repa


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

eGAP

Kestenova 54, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: 031 280 611, e-mail: info@egap.hr web: https://www.egap.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]