Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos soje
  • 27.07.2019. 14:00

Ove godine očekuju se stabilni prinosi soje

Vreme bez padavina u protekle dve nedelje i više temperature, odgovarale su razvoju soje. Međutim, sada je, zbog faze razvića u kojoj se ova biljka nalazi, njoj potrebno dosta vlage pa je za razvoj ove uljarice, poželjno da vreme ovih dana bude kišovito.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 287
  • 30
  • 0

Ukoliko bi u ovih nekoliko dana pala kiša i na taj način obezbedila soji potrebnu vlagu, prinos ove ratarske vrste mogao bi da bude solidan, navode stručnjaci. Prema njihovim rečima, razvoj soje u ovom trenutku u kritičnoj je fazi. Kako objašnjavaju, prisutno je cvetanje i formiranje mahuna pa je zbog toga veoma bitno da, kako navode, padne kiša i soja dobije potrebnu količinu vlage kako bi njen razvoj bio dobar.

U Sremu poljoprivrednici zadovoljni stanjem soje

U blizini Šida u Sremskom okrugu u mestu Berkasovo poljoprivrednici su zadovoljni trenutnim stanjem soje. Oni imaju veoma dobro razvijenu proizvodnju ove uljarice na velikim površinama, ali iako ocenjuju da je soja na njihovim parcelama u dobrom stanju trenutno, ipak su saglasni sa stručnjacima da bi kiša bila poželjna i da bi dobro došla razvoju ovog ratarskog useva u ovom trenutku.

Jedan od poljoprivrednika iz Berkasova Branko Mitrović procenjuje da bi bilo dobro da kiša padne u roku od deset, petnaest dana.

"Ako padne kiša u roku od nedelju, dve biće dobro, ali ako ne padne ne znam šta će biti do kraja oko soje. U dobrom je stanju korov, to je sorta maksimus. Imam malo jače od sto hektara, imam još tri vrste soje. Uglavnom do sada sve su u dobrom stanju. Šta će biti dalje to ne zavisi od nas, zavisi od drugih stvari, od kiše pre svega”, objašnjava Mitrović.

Padavine neophodne u mestima u kojima ih u poslednje vreme nije bilo

Po proceni stručnjaka iz Sremskog okruga, padavine su najpotrebnije u mestima u Sremu gde nije bilo kiše u poslednje vreme zbog čega parcele pod sojom nemaju u sebi dovoljno vlage i gde je zemljište dodatno suvo u ovom trenutku. Kako objašnjavaju, ukoliko ne dođe do padavina u skorijem periodu prinosi soje mogli bi da budu znatno smanjeni.

Stručni saradnik PSS Sremska Mitrovica, Vladimir Marić ocenjuje da je razvoj soje u ovom trenutku u kritičnoj fazi.

"Soja, slično kao i kukuruz, sada se nalazi u kritičnoj fazi razvoja. Njoj pogoduju nešto umernije temperature. Isto što smo rekli za kukuruz, to važi i za soju. Ako budu u narednom periodu nešto umerenije temperature, možemo očekivati i dobar prinos", objašnjava Marić.

Ukoliko dođe do tropskih temperatura može doći do razvoja grinja kod soje. To bi dalje moglo da izazove veliku štetu kada je u pitanju prinos ove biljke. Kako prenosi RTV, prosečni prinosi variraju. Ovakvo stanje zavisi od, kako se navodi, količine i rasporeda padavina u toku vegetacije.


Izvori

RTV


Tagovi

Uzgoj soje Prinos soje Branko Mitrović Vladimir Marić Količina padavina Raspored padavina


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.