Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.10.2019. 15:30

Otvaraju se nova tržišta za ukrajinsku repicu

Državna služba Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, navodi da bi Kina mogla otvoriti svoje tržište za ukrajinsku uljanu repicu već ove godine.

Foto: Depositphotos/baydavn
  • 117
  • 12
  • 0

Državna služba Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, navodi da bi Kina mogla otvoriti svoje tržište za ukrajinsku uljanu repicu već ove godine.

Trenutno je od kineskih inspekcijskih vlasti primljen nacrt protokola o uljanoj repici. Nacionalno odobrenje dokumenta je u toku. Potpisivanje ovog dokumenta moguće je u okviru zvanične posete Ukrajine Kini ove godine, prenosi UkrAgroConsult.

Ukrajina drži poziciju na tržištu suncokreta i njegovih proizoda

Ukrajina je završila sezonu 2018/19 sa nizom uspeha u segmentu proizvodnje suncokretovog semena. Njegove performanse podstaknute su rekordnim ukupnim površinama pod suncokretom, prenosi UkrAgroConsult.

Kao rezultat toga, izvoz ove uljarice porastao je (+ 133% u odnosu na 2017/18. sezonu). Ključni uvoznici bili su Turska sa 55%, koja je zamenila EU na prvom mestu, sa 30% i Azerbejdžan sa 5%.

Proizvodnja suncokretovog ulja u sezoni 2018/19. procenjuje se na rekordnih 6,5 miliona tona (što je više 15,5% u odnosu na 2017/18. godinu). Izvoz suncokretovog ulja i sačme dostigao je rekordne nivoe, odnosno, porast od 14,3% za ulje i 13,2% za sačmu u poređenju sa 2017/18. godinu.

Što se tiče perspektive 2019/20., suncokret ostaje blizu rekordnog nivoa. Izvozni potencijal na tržištu biljnih ulja, ostaje visok kao i prošle godine dok će izvoz semena pasti.

Uzgajivačima u Kazahstanu uljana repica i dalje nije prioritet

Unija proizvođača žitarica Kazahstana procenjuje da su troškovi proizvodnje uljane repice u 2018. godini bili u proseku veći od 202 USD/t (bez PDV-a) sa prosečnom godišnjom prodajnom cenom u zemlji, od 296 USD/t (bez PDV-a).

Rentabilnost proizvodnje repice iznosi 46,5% u odnosu na 72% za seme lana, 50% za ječam i 35% za pšenicu, izveštava UkrAgroConsult.

Uprkos stabilnoj potražnji od kazahstanskih prerađivača i izvoznika, širenje zasada uljane repice ograničavaju sledeći faktori:

  • složenost agronomskih praksi i potreba za dodatnom opremom za uzgoj ovog useva (specijalne sejalice, prskalice itd.);
  • vremenski faktor i vezivanje za određenu agroklimatsku zonu;
  • nedostatak opreme i infrastrukture za sušenje, čišćenje i skladištenje uljane repice;
  • visoke cene uzgoja(seme, đubriva, mašine, sredstva za zaštitu bilja).

U Rusiji stanje useva i žetva napreduju

Izuzetno toplo (24 - 29 °C) i suvo vreme, zadržalo se u severozapadnom, centralnom i većem delu Volgovskog okruga, u prvoj polovini septembra. Kasnije tokom meseca, nastupila je hladnoća i kiša. Mrazevi (5 - 2 °C ispod nule) registrovani su od 21. do 30. septembra. U saveznim okrugima Južnog i Severnog Kavkaza toplo vreme (25 - 27 °C, 29 - 30 °C) trajalo je do 20. septembra, a zatim su temperature vazduha opale (15 - 20 °C). Mrazevi (4-2 °C ispod nule) lokalno su se javili krajem septembra.

U septembru su poljoprivredna područja u saveznom okrugu Ural, bila izložena promenljivim temperaturama vazduha, ali vremenski uslovi bili su povoljni za žetvu i jesenju setvu. U sibirskom saveznom okrugu prošlog meseca, vladalo je nešto toplije vreme nego inače.

Kada je reč o obezbeđenosti vlagom, većina evropskog dela Rusije dobila je 25 - 40 mm padavina u septembru. Snažni pljuskovi bili su u velikom broju područja (50 -100 mm i više) koji su otežavali radove u polju. Padavine na jugu zemlje bile su neznatne, čak je došlo do deficita vlažnosti zemljišta na pojedinim parcelama. Stope padavina u saveznim okruzima Južnog i Severnog Kavkaza bile su niske (15 - 20 mm mesečno), ali neke oblasti dobile su 60 - 80 mm kiše ili čak više od toga. Obezbeđenost vlagom za ozime useve uglavnom je bilo zadovoljavajuće, iako na nekim poljima nedovoljno i loše. Sibirski okrug primio je malo padavina (30 - 65% mesečne normalne vrednosti) pa je lokalno uočen manjak vlage u zemljištu.

U Kazahstanu očekuje se proizvodnja žita ispod 5-godišnjeg proseka

Žetva žitarica u Kazahstanu privodi se kraju i približno je 90% završena. Zbog suše, prinosi žitarica u glavnim žitnim regionima, smanjivali su se u odnosu na prošlu godinu, kako je žetva napredovala. Pored toga, konstantne padavine koje su se desile u jeku žetve (od 25. avgusta do kraja septembra) već su pogoršale kvalitet zrna i mogu povećati gubitke do kraja žetve, izveštava UkrAgroConsult.

Prognoze za proizvodnju pšenice smanjene su za dodatnih 0,4 miliona tona, što je pad od 16% u odnosu na prošlu sezonu. Kao rezultat toga, smanjen je i izvoz pšenice i brašna.

Prema procenama Black Sea Grain smanjene su prognoze za sve useve, odnosno, za žitarice i mahunarke, za dodatnih pola miliona tona, što je pad od 13% u odnosu na prošlu sezonu, na petogodišnjem nivou.

Procena izvoza žitarica, uključujući brašno kao ekvivalent zrnu, smanjena je za 0,24 miliona tona, što je pad za 26%, za protekli petogodišnji prosek.

Egipat dobio tender za kupovinu mlevene pšenice

Juče, 8. oktobra 2019. godine, GASC održaće tender za mlevenu pšenice za isporuku od 10. do 20. novembra 2019. godine, prenosi UkrAgroConsult.

Podsećanja radi, na poslednjem tenderu od 2. oktobra 2019. godine, Egipat je kupio 60.000 tona pšenice iz Francuske po prosečnoj ceni od 219,35 USD/t,za isporuku 5. - 25. novembra 2019. godine.

Ukrajina prodala stranim tržištima više od devet miliona pšenice

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od 4. oktobra 2019. izvoz žita iz Ukrajine iznosio je 14.26 miliona tona.

Konkretno, ukrajinski izvoznici su u inostranstvo otpremili devet miliona tona pšenice (+3.55 miliona tona), 2.95 miliona tona(+797.000 tona) ječma, 2.2 miliona tona kukuruza (+692.000 tona).

Do početka ove nedelje, izvezeno je 86.000 tona brašna (+36.000 tona).


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tržište uljane repice Ključni uvoznici Proizvodnja suncokretovog ulja Troškovi proizvodnje Proizvodnja pšenice Ukrajinski izvoznici


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić