Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada šećerne repe
  • 03.12.2015. 07:10

Otkupna cijena šećerne repe će biti viša

Virovitička šećerana završila je preradu šećerne repe. Uroda je bilo manje no prošle godine, a manja je bila i otkupna cijena.

  • 540
  • 76
  • 0

Dok je u županjskoj Sladorani koja posluje u sastavu grupacije Viro tijekom ovogodišnje kampanje prerade šećerne repe prerađeno tek 280 tisuća tona slatkoga korijena, što je za čak 50% manje nego prijašnjih godina, i u virovitičkoj Tvornici šećera Viro d.d. broje se gubici.

Prerađeno je samo 225 tisuća tona repe, što je puno manje no prethodnih godina. Razlog leži u činjenici što je ove godine pod repom bilo 4.600 hektara površina, što je čak 43% manje od prošle godine. Prosječna proizvodnja iznosila je 58 tona repe po hektaru, koliko je otprilike bilo i očekivano, dok se digestija kretala između 14 i 15%, što još uvijek nije zadovoljavajuće, ali ipak bolje nego lani.

Ove je godine šećerna repa bila još manje isplativa

Ovogodišnja kampanja osim znatnog podbačaja u proizvodnji, bit će upamćena i po velikim odstupanjima u prinosima i digestiji.

U tvrtki Viro kažu da će uskoro početi isplata ovogodišnjeg uroda te da do kraja godine svi mogu očekivati novac. Podsjećamo, otkupna cijena šećerne repe bila je 230,00 kuna po toni, što je 10 kuna manje nego prošle godine. No iz šećerane poručuju kako će slijedeće godine cijena biti viša i iznositi oko 250,00 kuna za tonu repe.

I u Sladorani se još uvijek osjeti negativan odraz prošlogodišnjeg smanjenja otkupne cijene šećerne repe. Ove godine je u tri šećerane proizvedeno repe na 13 tisuća hektara. Jasno je da šećerane ne rade punim kapacitetom pa je teško očekivati i dobar rezultat. Zbog smanjenih površina će ipak proizvođači bolje proći zbog povećanja poticaja. Preko 700 eura po hektaru bespovratnih sredstava motivirajući je faktor za proizvođače, kaže Miroslav Kos, savjetnik u industrijskoj proizvodnji šećera.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Virovitica Tvornica šećera Viro d.d. Šećerna repa Kampanja prerade Digestija Ovogodišnji urod Otkupna cijena


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]