Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 06.07.2020. 09:00

Otkupljivači za pšencu nude 19 dinara?

Zrno je dobrog kvaliteta, a prinos umanjen zbog vremenskih neprilika i korova koji je narastao posle dugotrajnih kiša. Otkupljivači nude cenu od 19 dinara.

Foto: JumpStory
  • 474
  • 59
  • 0

Uveliko je krenula žetva pšenice u opštinama Pomoravskog okriga na oko 15.000 hektara, a sa njom i otkup. Predaja u silosima i Mlinskim preduzećima, izveštava Tanjug, a prenosi Politika.

Zrno je dobrog kvaliteta, a prinos umanjen zbog vremenskih neprilika i korova koji je narastao posle dugotrajnih kiša. Otkupljivači nude cenu od 19 dinara.

Bez adekvatnog skladištenog prostora

Farme kokošiju, goveda i svinja plaćaju po dva dinara za kilogram više od Mlinskih organizacija, tvrde poljoprivrednici.

IGC prognoza: Svet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Poljoprivrednici su izjavili Tanjugu, da većina njih nema adekvatan skladišni prostor za čuvanje pšenice i da su prinuđeni da je prodaju ili daju na čuvanje.

U Banatu suša umanjila prinose

U srednjem Banatu je požnjeveno je oko 40 odsto površina, od ukupno 50.000 hektara. Prinos je neujednačen i kreće se od 3,5 do šest tona po hektaru, ili prosečno između četiri i pet tona, piše Dnevnik.

Ipak, poljoprivrednici su malo skeptičniji u pogledu ovogodišnjih prinosa, pa za ovaj medij kažu da je suša ove godine umanjila za najmanje 40 odsto. Zbog toga, mnogi veruju da će prinos žita ove godine biti ispodprosečan, ali ono što raduje je vrlo dobar kvalitet pšenice.

Počela žetva pšenice, a koja je cena?

Kako smo ranije pisali, ratari se slažu da je dobro, pošto je zrno suvo, držati ga na lageru jer otkupna cena od 17 i 18 dinara po kilogramu, nikako ne godi ratarima, pa nov rod za sada ne planira da prodaju.

Pomenuta cena od 17 dinara je za poljoprivrednike neprihvatljiva, saznaje Dnevnik od ratara. Koji će biti konačni ishod i da li će i ostali otkupljivači u Srbiji nuditi 19 dinara za kilogram, saznaćemo u narednom periodu.


Tagovi

Uzgoj pšenice Žetva pšenice Ratari Cena pšenice Otkupljivači Skladištenje žita


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.