Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 11.05.2020. 15:00

Oslikana Panonska nizina: Polja uljane repice su simbol plodnosti, radosti i života

Fotografije polja uljane repice iz zraka pokazuju svu raskoš plodne ravnice, na njima su otisnute sjene oblaka, čitavog kozmosa. Kada ona krene cvasti, i kada na društvenim mrežama iskoče selfiji iz žutih polja koja mirišu i preko ekrana, znaš da je sve uredu.

Foto: Krešimir Pribisalić
  • 960
  • 856
  • 0

Tehnologija nam omogućuje da mi, koji smo možda zaboravili kako je to sanjati let, osjetimo ushit kojega izazivaju fotografije snimljene iz zraka. Još ako su to snimke uljane repice u cvatu, čovjek shvati da duša stvarno nije isto što i srce.

Da sam vanzemaljac, pomislila bih da na Zemlji žive sve neki sami slikari koji, tamo u proljeće, u Panonskoj nizini uzimaju široki kist, umaču ga u gustu, žuto zelenu boju i onda sigurnim, čvrstim pokretima u platno utiskuju odrješite, a opet prozračne tragove, ostavljajući ga da diše. Pa tu i tamo dodaju kakvu toplo smeđu liniju i još sve uokvire plavom.

Polja uljane repice su simbol plodnosti, radosti, života. Simbol da sve ide svojim tijekom. Kada ona krene cvasti, i kada na društvenim mrežama iskoče selfiji iz žutih polja koja mirišu i preko ekrana, znaš da je sve uredu. Kada u njima otkriješ i vagon pčelinjih košnica, znaš da se radi o sigurnoj zoni za one bez kojih nema hrane, nema života - pčele.

Fotografije polja uljane repice iz zraka pokazuju svu raskoš plodne ravnice, na njima su otisnute sjene oblaka, čitavog kozmosa. Poput Poljupca slavnog Gustava Klimta, one vuku u taj topli zagrljaj. Da sam ptica, proljećem ne bih radila ništa drugo nego se s visina zalijetala u te meke, žute jastuke, iznova i iznova.

Baršunaste table ispresjecane su poljskim putevima i kanalima u kojima plivaju labudovi, nevidljive ribe i žabe.

Bila bih sretna i da sam žaba u polju uljane repice. Onda bi stihovi "Nebo je žuto, a sunce je blu", dobili svoj pravi smisao.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Panonska nizina Proljeće Cvjetanje Gustav Klimt


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]