Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 25.10.2022. 13:30

Oranje ne treba izbaciti, već ga kombinovati sa drugim merama

Da bi oranje bilo kvalitetno, a zemljišna struktura sačuvana, važno je pridržavati se nekoliko najvažnijih postulata - obradu prilagoditi tipu zemljišta, sprovesti je u pravo vreme i maksimalno rasteretiti pritisak na zemljište, do kog dolazi usled teške mehanizacije.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 551
  • 88
  • 0

U teoriji i praksi postoje tri vrste oranja.

Jedno je kružno i karakteristično je po tome što se kreće sa sredine parcele i ore se u krug. Ovaj vid se veoma retko primenjuje i to u nepristupačnim predelima, gde su parcele geometrijski nepravilnog oblika. To je zastupljeno u pojedinim delovima centralne Srbije, gde dominiraju brdsko-planinski predeli.

Druga vrsta je na slog ili razor sa običnim plugom. U zavisnosti od toga da li se kreće sa sredine ili sa kraja parcele, pa se slogovi, odnosno plaz od oranja nabacuje ili raširi.

Načini oranja i od kojih faktora zavise?

"U principu je potrebno da se jednom u toku godine raširi i jednom nabaci, kako bi zemljište bilo rastresito. Najmoderniji način oranja je sa plugovima obrtačima i to podrazumeva da se kreće sa jednog kraja parcele na drugi bez sloga i razora, odnosno nema neravnina na površini parcele", objašnjava doktor poljoprivrednih nauka, Anđelko Mišković.

Menjati dubinu oranja

U poljoprivrednoj javnosti prisutne su dve struje - oni koji su za oranje i oni koji su protiv ovog posla. Černozem je milionima godina unazad stvoren u uslovima jakih zima i toplih leta, odnosno velikih razlika u temperaturi.

"Ta sitna, mrvičasta struktura potiče od izmrzavanja čestica zemljišta. Koncentracija gline i praha unutar zemljišne čestice je u takvom odnosu da omogućava da se on raspada tokom zime delovanjem niskih temperatura. To znači da kad mi zemljište podignemo oranjem ono bude izmrznuto dejstvom niskih temperatura i mrazeva", kaže Mišković i dodaje da se usled svega toga zemljište veoma lako može pripremiti na proleće, kada se stvara mrvičasta struktura, idealna za setvu.

Ipak, oranjem na jednu istu dubinu se stvara potencijalni plužni đon, što predstavlja sabijanje zemljišta ispod nivoa oranja, upozorava naš sagovornik. On ističe da je promena dubine veoma važna u očuvanju zemljišne strukture i kvaliteta.

Oranjem na istu dubinu stvara se plužni đon (Foto: Julijana Kuzmić)

"Dešava se da je u tom slučaju donji deo zemljišta veoma sabijen, pa bez obzira koliko je gornji deo rastresit i mrvičast, donji deo bude najčešće nepropusan za vodu i korenov sistem", kaže doktor.

Usled podrivanja zemljište se raspada

Sa druge strane, oni zagovornici neoranja najčešće praktikuju podrivanje i na taj način izbegavaju stvaranje plužnog đona. Ujedno, veoma lako se menja visina, odnosno dubina obrade zemljišta i na površini se ostavlja veća količina organske materije, koja se ne zaorava.

"U tom slučaju zemljište ne ostaje 'golo' tokom zimskog perioda. Sve to može da bude i negativno i pozitivno, jer te organske materije više prikupljaju glodare, veća je temperatura i vlaga tog zemljišta tokom zimskog perioda i manje izmrzava. Ali zbog čestine tih čeličnih 'prstiju' koji rade podrivanje jednostavno zemljište se raspada", objašnjava naš sagovornik.

Oranje kombinovati sa drugim merama

Preporuka je da se obrada zemljišta prilagodi uslovima u kojima se poljoprivrednici nalaze, odnosno tipu i vrsti zemljišta.

Sezona oranja: Adekvatan plug prema zemljištu i planiranim radovima

"Nikako ne treba izbaciti meru oranja, već je kombinovati sa ovim drugim merama. To znači da možemo posle nekih kultura poput soje i pšenice blago podriti zemljište i sejati drugu kulturu, ali posle kukuruza, suncokreta, šećerne repe ono je obavezno je kako bi se sve materije koje je stvorio jak korenov sistem, pomešale u zemljištu i pripremile za sledeću kulturu", kaže dr Mišković.

Smanjiti pritisak na zemljište

Važno je zemljište obrađivati u pravom trenutku, a veliku ulogu u očuvanju kvaliteta oranica ima i poljoprivredna mehanizacija. Činjenica je da je u Vojvodini plitak oranični sloj crnice, u pojedinim zonama on je manji od 30 centimetara. Zato je važno sačuvati ga poluredukovanom obradom, kako bi on ostao generacijama koje dolaze.

"Ogromne mašine mora da vuče ogroman traktor, a svi zaboravljamo da on ima svojih 10 tona, a mašina još dve do četiri. U tom slučaju zaboravljamo i podatak da bez obzira što je zemljište besprekorno pripremljeno, ono je izuzetno sabijeno. Onda dobijamo kontra efekat te dobre pripreme zemljišta", pojašnjava naš sagovornik i dodaje da je bitno voditi računa da u pripremi budu široki ili odvojeni pneumatici kako bi se što više smanjio pritisak na zemljište.


Tagovi

Oranje Priprema zemljišta Obrada zemljišta Vrste oranja Anđelko Mišković


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]