Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva uljane repice
  • 15.09.2021. 16:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Stanišić, Sombor

Optimalni rokovi setve uljane repice i podešavanje sejalice

Ne treba zapostaviti ni jednu od predviđenih agrotehničkih mera u tehnologiji proizvodnje uljane repice.

Foto: Branislav Ogrizović
  • 1.767
  • 49
  • 0

Za uspešnu proizvodnju uljane repice neophodno je da se u cilju iskorišćenja genetskog potencijala gajenog sortimenta sprovedu sve neophodne agrotehničke mere i da se one obave u, za to, predviđenim rokovima. Sve mere su vrlo važne, ali se ipak izdvajaju predsetvena priprema i setva.

Predsetvenom pripremom obezbeđujemo sitnu mrvičastu strukturu setvenog sloja i stvaramo preduslov za ujednačenu dubinu setve. Za izvođenje presetvene pripreme preporučuju se setvospremači poznati kao "germinatori". Setva u velikoj meri utiče na visinu prinosa. Uobičajeno je da se u našim uslovi repica seje krajem avgusta i početkom septembra. Nije dobra ni ranija, a ni kasna setva. Kada se setva obavi ranije usev prilikom ulaska u hladniji period godine bude bujan i manje otporan na izmrzavanje.

Još opasnija je kasna setva, kada biljke nedovoljno razvijene ulaze u zimski period i još više su podložne izmrzavanju. I u jednom i u drugom slučaju dolazi do značajnijeg smanjenja prinosa, pa ako se još naprave i propusti u zaštiti useva u velikoj meri se smanjuje očekivani ukupni prihod.

Međuredni razmak u setvi najčešće 25 cm

Ako se setva obavi u suvo zemljište, a ne dođe do padavina, produžava se period nicanja, dolazi do neujednačenog nicanja, što kasnije ima značajnog uticaja na zaštitu repice od štetočina zbog različitih fenofaza biljaka u vreme izvođenja tretmana.

Uobičajeno je da se u našim uslovi repica seje krajem avgusta i početkom septembra

Za setvu uljane repice kod nas je uobičajeno da se koriste žitne sejalice. Setva se izvodi na međuredni razmak od 25 - 35 cm, (zavisno od konstrukcionih karakteristika sejalice), tako što se zatvara svaki drugi ulagač semena. Najčešće je to 25 cm. Bilo da koristite sejalice sa centralnim ili pojedinačnim setvenim aparatom za svaki red one moraju biti vrlo precizno podešene. Pre setve treba uraditi kalibraciju - podešavanje sejalice za zadatu normu setve koju određujemo po sledećoj formuli:  

KS=Bb x  M x 100/ K x Č (kg/ha)

gde je:

  • KS - količina potrebnog semena,
  • Bb - broj biljaka - (broj klijavih zrna) po metru kvadratnom
  • M - Masa 1.000 zrna
  • K - Klijavost
  • Č - čistoća semena

Preporučeni sklopovi za setvu

Preporučuje se korisćenje sejalica koje imaju dozirni uređaj za sitno seme kojim se omogućava ostvarenje setvene norme od minimalnih 0,5 kg/ha pa naviše. Ovo će vam omogućiti da u potpunosti ispoštujete uputstvo proizvođača semena u pogledu preporučenih sklopova za setvu. Svaki put kada sejete drugi sortiment sejalicu treba ponovo podesiti. Kod novih sejalica je ovo lakše jer ne morate za pokretanje setvenih aparata koristiti pogonski točak sejalice.

Pored kontrole i podešavanja norme setve sejalice, potrebno je da se, povremeno, proveri i ujednačenost setve svakog pojedinog setvenog aparata. Radimo tako da se na izlaz semena iz svakog aparata postavljaju kesice u koje se hvata izbačeno seme. Svakoj kesici sa semenom meri se masa. Dozvoljeno odstupanje količine izbacivanja pojedinih setvenih aparata od utvrđenog proseka je tri do pet odsto. Sejalice najnovije generacije same podešavaju normu setve onog momenta kada započinjete setvu, tako da kalibraciju ne izvodite na klasičan način. U kabini na ISO BUS terminalu određuje se potreban broj semena po m2, a ne masa semena.

Uljana repica seje se u rasponu od 40 klijavih zrna po m2 - za raniju setvu pa do 50 za kasnije rokove setve. Ovako posejana obezbeđuje sklop od 35 biljaka po m2 nakon prezimljavanja. Preporučena dubina setve je 2,5 - 3,5 cm.

Uljana repica seje se u rasponu od 40 klijavih zrna po m2 - za raniju setvu

Na severu Bačke i pojedinim delovima Banata sve češće se dešava da proizvođači uljanu repicu seju na međuredni razmak od 50 ili čak 70 cm. Ovakva setva se izvodi sa pneumatskim sejalicama za setvu pojedinačnih semena uz korišćenje odgovarajuće setvene ploče. Ako se odlučite za ovakvu setvu konsultujte se obavezno sa proizvođačima semena kako bi odabrali sortiment sa izraženim bočnim grananjem. U žetvi ovakav usev zna zbog gustine da polegne, ali ima manje robusnu stabljiku pa se lakše kombajnira.

Nema setve bez dobre osnovne obrade i predsetvene pripreme

Na parceli u vlasništvu Boška Eleka u Stanišiću razgovarali smo o setvi sa Tiborom Molnarom i Karoljom Kovačem iz Riđice o tome šta je najvažnije u setvi uljane repice.

"Nema dobre setve bez dobre osnovne obrade i predsetvene pripreme. Podrazumeva se da sejalica bude precizna, da korisniku omogućava lako i brzo podešavanje i da je dobro podešena. Dubina setve ne sme da varira, a brzina setve ne treba da prelazi osam do 10 km/h. U praksi imam više problema, u setvi kod onih proizvođača kojima sejem na sveže pripremljenom zemljištu", kaže Molnar i dodaje da je ovde rizik od duboke setve veći, a to onda izaziva neujednačeno nicanje. Trenutno seje KWS-ov Umberto i za sklop 450.000 klijavih zrna poseje 3,2 kg/ha.

Podrazumeva se da sejalica bude precizna, da omogućava lako i brzo podešavanje

"Posedujem istu sejalicu koja zaista ima mogućnost za idealno podešavanje norme i dubine setve zahvaljujući plastičnom disku za regulaciju dubine. Za mene najkritičniji momenat u setvi je odrediti datum setve. Dugogodišnje iskustvo koje imam govori mi da je ključni faktor ipak da se repica poseje u vlažno zemljište. Ako je suvo treba pažljivo pratiti vremensku prognozu i posejati neposredno pred kišu, kako bi imali ujednačeno nicanje što je vrlo značajno", kaže Kovač i dodaje da bi za svako gazdinstvo nivo opremljenosti, tehnologiju koju radi i region u kom se nalazi trebalo da odabere podesne hibride uljane repice.

"Semenari nude zaista široku paletu hibrida i uz konsultacije nije teško izabrati ono što nam odgovara. Uz prinose koje ostvarujem i povoljne cene koje trenutno imamo uljana repica ostvaruje dobar prihod za moje gazdinstvo. Sigurno ću i dalje sejati uljanu repicu. Ove godine planiram da posejem 30 ha."

Uz ove napomene proizvođača iz Stanišića o setvi ne treba zapostaviti ni jednu od predviđenih agrotehničkih mera u tehnologiji proizvodnje uljane repice. Nikako ne dozvoliti da propuštanjem mera zaštite useva od štetočina upropastite svoju proizvodnju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Setva Sejalica Pneumatska sejalica Hibridi Tibor Molnar Karolj Kovač Sklop za setvu


Autor

Branislav Ogrizovic

Više [+]

Diplomirani inženjer mehanizacije poljoprivrede. Preko 35 godina radnog iskustva u savetodavstvu. Prošao brojne edukacije iz ove oblasti. Jedan od osnivača Kluba 100P+, trenutno potpredsednik.