Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 21.10.2022. 15:00

Oporavljaju se cijene pšenice i kukuruza

I dalje traje neizvjesnost oko izvoza iz crnomorskih luka, što diktira rast cijena. No, izvoz žitarica iz Europe ide vrlo dobro

Foto: Depositphotos/zullu_z@yahoo.com
  • 2.157
  • 146
  • 0

Nakon pada u četvrtak, europska cijena pšenice se oporavila, a uz povećanje od 3 eura, za tonu je trebalo izdvojiti 339 eura, piše Agrarheute.

Cijena kukuruza je porasla za 5 eura, dakle na 332 eura po toni. Takvom stanju doprinosi velika neizvjesnost kada je u pitanju izvoz žitarica iz crnomorskih luka.

Kreatanje cijena pšenice na spot tržištima: 

Cijena uljane repice je iznosila 632 eura po toni.

Izvoz žitarica iz Europe ide vrlo dobro, posebno iz Francuske, Njemačke, Rumunjske, Poljske i baltičkih država, pokazuju podaci o trgovini. 

Glasnogovornik UN-a Stéphane Dujarric je tekuće razgovore između službenika UN-a i Rusije opisao kao pozitivne i konstruktivne. Trgovci i analitičari očekuju da će izvozni sporazum na kraju biti produžen, a možda i proširen.

Glavna destinacija za ukrajinske poljoprivredne proizvode u 2022. je EU

Na čikaškoj terminskoj burzi CBoT, cijena budućnosnica za pšenicu iznosila je 315,80 eura po toni, dok je za kukuruz bila 272,80 €/t. Cijena soje je porasla na 515,23 €/t.

Loša berba kukuruza u Europi i žetva pšenice u Argentini

Međunarodni savjet za žitarice IGC smanjio je svoju prognozu globalne proizvodnje kukuruza u 2022/23. Rezultat je to proizvodnje u Europskoj uniji i SAD. Revidirana globalna proizvodnja te ratarske kulture smanjena je za 2 milijuna tona na 1,166 milijuna tona, što je znatno ispod prošlogodišnjih 1,217 mil. t.

Kreatanje cijena kukuruza na spot tržištima: 

U EU je njegova proizvodnja smanjena na 53,5 milijuna tona s ranije prognoziranih 56,2 mil. t. U SAD, je također manja - 353 milijuna tona, dok je predviđeno 354,2 mil.t.

IGC pretpostavlja da će ga SAD, koje su najveći svjetski izvoznik te žitarice, izvesti manje i to za oko 3 mil. t u 2022/23.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Argentina, koja je glavni izvoznik pšenice, je prošle godine proizvela rekordnih 23 mil. t, a ove godine će se urod smanjiti na 16 mil. t. Berza Rosario je zadržala svoje prognoze za naredni rod kukuruza 2022/23. na 56 milijuna tona i rod soje na 48 mil. t.

U ovoj zemlji poljoprivrednici tek počinju sa sjetvom kukuruza, a u narednim tjednima očekuje se početak sjetve soje.


Tagovi

Tržište žitarica MATIF Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)