Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 15.04.2018. 10:30

Oni su ostali u Osječko-baranjskoj županiji i ne žele van: Živimo u najbogatijem dijelu Hrvatske!

Tako se brane slavonske, baranjske i srijemske njive! Tako se daje motivacija za ostanak u Osječko-baranjskoj županiji. Pročitajte što kažu proizvođači i pružatelji usluga u ugostiteljstvu i turizmu iz prve ruke.

Foto: Bigstockphoto/valio84sl
  • 2.919
  • 398
  • 0

Pod motom: "kakvu su nam baštinu ostavili naši preci, takvu smo mi dužni ostaviti našoj djeci", odlučili smo, kroz razgovor s onima koji su ostali i koji će i u budućnosti ostati obogaćivati našu Slavoniju, Baranju i Srijem, potaknuti i ostale gospodarstvenike i pružatelje usluga u ugostiteljstvu i kontinentalnom turizmu da učine isto. Ipak se, danas, za našu domovinu treba boriti upornošću, radom i primjerom, a isto tako se trebaju braniti i naše slavonske njive od iseljavanja.

Skidamo kapu onima koji svojim radom doprinose razvoju Osječko-baranjske županije koja postaje sve više tržišno prepoznatljiva i razmjerno uspješna, a sve zahvaljujući povezivanju dva fundamentalna pojma, turizma - kao važne strateške grane Osječko-baranjske županije, koji, osim što otvara mogućnosti da gostu prodamo našu kulturno-tradicijsku baštinu, gastronomiju i običaje, stvara nove vrijednosti, te okoliša kao najvažnijeg resursa, koji je odgovornost svih nas.

Može se, kad se hoće

Zamašna iskustva poljoprivrednice Snježane Čolaković koja s obitelji u Šagu obrađuje 350 ha pod ratarskim kulturama, poduzetnice Ivane Draganić koja je unatoč teškim vremenima odlučila poduprijeti gospodarsku ponudu slavonskog kraja i u srcu Osijeka otvoriti Vinsku mušicu te tako na jednom mjestu promovirati domaća kontinentalna vina, hrvatskog dragovoljca Ilije Vonića iz Koške koji u okviru domaće radinosti izrađuje minijaturne drvene slavonske antikvitete te tako već gotovo pola desetljeća uveseljava živote Slavonaca i Baranjaca i naposljetku čuvara sjemena čepinskog kupusa, Hrvoja Hefera iz Čepina, pokazuju da se može, kad se hoće.

Hefer štiti sjeme čepinskog kupusa i ostaje u OBŽ

“Naša obitelj ostaje i u budućnosti živjeti, raditi i stvarati na području Osječko-baranjske županije, ako svi odemo, tko ostaje? Ostajemo i zbog naše djece te očuvanja autohtone hrvatske sorte kupusa od nestanka. U tu svrhu, osnovao sam Udrugu prije osam mjeseci i zahvaljujući tome, prošli smo na natječaju MPS za zaštitu izvornosti poljoprivrednog proizvoda, Čepinskog kupusa. Smatramo da se uvijek može, samo treba imati volje, strpljenja i živaca”, priča Hrvoje Hefer čija obitelj nastanjuje Čepin već 300 godina, što ga je i potaknulo na očuvanje čepinskog identiteta kroz brend Čepinski kupus. Krenuo je skromno s dvije šake sjemena, a sada se diči s nekoliko kilograma sjemena ove tradicionalne sorte kupusa.

Ilija Vonić promovira slavonsko drvo

Danas, u dobu ubrzanog života gdje se gotovo i nema vremena za tradiciju, hobije i ostavštinu, marljivi kreativac Ilija Vonić u okviru domaće radinosti izrađuje minijaturne drvene slavonske antikvitete te tako već gotovo pola desetljeća uveseljava živote lokalnog stanovništva Koške. Svojom brigom za najmanje, Vonić je stekao brojne stalne kupce pozne životne dobi koji s njegovog štanda nikad ne odu praznih ruku! Kao najprodavaniji sajamski proizvod izdvaja minijaturne gljivice čija je cijena tri kune, a koje su, tvrdi on, spoj ljubavi i antikviteta.

“Ostajem živjeti i raditi u Osječko-baranjskoj županiji jer sam tu sretan i kreativan. Radujem se druženju s lokalnim stanovništvom. Na mom štandu je uvijek gužva smijeha i oduševljenja. Često mi prilaze kupci govoreći da im uljepšavam život. Posjećuje me i česti kupac koji tvrdi da obožava miris drveta od mojih figura. Uvijek osluškujem moje posjetitelje i ispunjavam njihove želje u okviru svojih mogućnosti. Za moj trud, kupci me nagrađuju ponovnim dolaskom. Poručio bih, stoga, svima na vlasti, da puste narod da si sami organiziraju život jer oni to najbolje znaju”, objašnjava Vonić.

Ostajem živjeti i raditi u Osječko-baranjskoj županiji jer sam tu sretan i kreativan. Radujem se druženju s lokalnim stanovništvom.

Čolaković: Nadam se da će uz potpore poljoprivreda Slavonije i Baranje krenuti naprijed

Čolakovići su se, pak, nekoć bavili stočarstvom te strpljivo i revno držali krave i bikove, no danas se, s obzirom na stanje u stočarstvu, a i na lokaciju gospodarstva gdje je niža vodoopskrba zbog čega nisu mogli ishoditi dozvolu za izgradnju većeg objekta, bave isključivo ratarstvom, a zahvaljujući tome, žive od svog rada. Da je tome tako, potvrđuje i činjenica koja dokazuje da tijekom niza godina pravilnom i pravovremenom primjenom agrotehničkih mjera postižu vrlo visoke i stabilne prinose. Kada govorimo o prinosima, isti se kod njih u prosjeku kreću oko 4 t/ha, a upravo su stoga nazvani proizvođačima koji mogu biti ogledalo za čitavu regiju.

“Smatram da svojim radom značajno doprinosimo zajednici jer proizvodimo hranu i zapošljavamo 4 radnika. Tako osiguravamo egzistenciju tim obiteljima koje, zahvaljujući stalnom poslu i redovitim primanjima ostaju ovdje. Iz tog razloga, odlučno tvrdim da se može kad se hoće i kad se mora.

Primijetila sam da na području Osječko-baranjske županije svi fantaziraju, a u biti ne shvaćaju kako smo zapostavljena Županija da se još sve nekako dobro i kotura. Naravno, trebalo bi i moglo bi biti bolje, što će i biti uz novog župana Ivana Anušića. Nadam se da će konačno i poljoprivreda krenuti naprijed, no, treba imati na umu da je oporavak dug proces. Ni mi, kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nismo sve što imamo postigli za dvije godine, već za 25 do 30 godina, uz puno truda, rada i odricanja.

Nadam se da će konačno i poljoprivreda krenuti naprijed, no, treba imati na umu da je oporavak dug proces.

OPG koji su stvorili ne žele ostaviti ni za kakav novac

Unatoč trendu, nemamo namjeru nikuda ići i ostajemo živjeti i raditi u Osječko-baranjskoj županiji gdje smo stvorili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje nije vrijedno ostaviti ni za kakav novac. Imamo dosta zemlje i sve potrebite strojeve, pa nam se rad na neki način isplati, iako radimo po cijeli dan. Smatramo da naša Osječko-baranjska županija ima puno potencijala za život i poljoprivredu, samo treba potporama potaknuti i mlade na ostanak.

Svim žiteljima naših krajeva poručila bih da razmisle prije nego napuste svoju Slavoniju koja može hraniti Hrvatsku i koja ima toliko potencijala. Potičite djecu da upisuju deficitna zanimanja, između kojih je i poljoprivreda. Zašto vam to govorim? U Valpovu koje se smatra poljoprivrednim područjem prošle godine nije upisan niti jedan razred poljoprivrednog smjera, što smatram žalosnim. Nadam se da će u budućnosti Slavonija oživjeti te da će nam mladi ostati ovdje, a ne se razletjeti po bijelom svijetu. Iseljavanja je bilo i prije samo se na isto zaboravilo, a svi iseljenici se vraćaju umirovljeni. Smatram, na kraju krajeva, da još uvijek nije kritično, i nadam se da se neće pogoršati”, priča Snježana Čolaković.

Smatramo da naša Osječko-baranjska županija ima puno potencijala za život i poljoprivredu, samo treba potporama potaknuti i mlade na ostanak.

Draganić: Ponosna sam na bogatstvo našeg kraja koje prezentiram u Vinskoj mušici

Rijetki su oni koji su odlučili u današnjim vremenima poduprijeti gospodarsku ponudu slavonskog kraja i spasiti ga od pustoši uzrokovane propadanjem brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava strelovitom brzinom. Upravo stoga, skidamo kapu hrabroj Ivani Draganić koja je baš u to vrijeme, vrijeme sve težeg i težeg stanja na području Osječko-baranjske županije, odvažno, direktno u srcu grada, otvorila Vinsku mušicu te tako olakšala plasman domaćih vina.

Ideja za otvaranje vinskog bara i kušaonice rađala se dugi niz godina, no početkom 2016. godine krenula je intenzivna potraga za mjestom koje će okupiti sve naše vinare te je upravo tako nastala Vinska mušica.

“Živimo u najbogatijem kraju Hrvatske i to moramo osvijestiti, a Vinska mušica je samo malo mjesto gdje provodim svoju viziju predstavljanja velikog eno i gastro bogatstva koje imamo. Napustila sam posao na nacionalnoj televiziji (RTL) i potpuno se posvećujem Vinskoj mušici koja će i dalje u središtu Osijeka nuditi vina iz lokalnih vinogorja cijele Slavonije od Iloka, preko erdutskoga, baranjskoga, đakovačkog i vinogorja požeške kotline, uz delicije obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, malih proizvođača sira, i autohtonih delicija od svinjskoga mesa.

Radim na području Osječko-baranjske županije zato što smatram da sve to vrijedi raditi te zato što želim živjeti u ovom kraju u kojem moja obitelj ima korijene još iz 17. stoljeća. Moji su preci izgrađivali ovaj kraj, i oni me tu drže. Možda će čitateljima zvučati patetično, ali to je tako. Ne možemo svi odseliti. Možemo ovdje raditi i truditi se te širiti svoju viziju i na cijelu Hrvatsku, a to je moj plan na kojem upravo radim.

Da se razumijemo, svatko svoju sreću ima pravo tražiti gdje želi na ovoj kugli zemaljskoj. Politika mora zaista djelima pokazati da im je stalo da se ovaj kraj razvije te stati na kraj jeftinoj i lošoj robi koja ulazi u Hrvatsku. Zbog politike trgovanja izvoza-uvoza tu smo gdje jesmo. uništili smo vlastitu, kvalitetnu proizvodnju. Naši poljoprivrednici se trude, rade, imaju kvalitetan i vrhunski proizvod koji se mora vrednovati. Zato, nikad nije kasno ispraviti pogreške, može se sve kad se ima političke volje. A takva volja veže veću proizvodnju, nova radna mjesta i u konačnici, veću potrošnju. Moramo promijeniti naš mentalitet i cijeniti svoje, jer je kvalitetno, a ne se slijepo diviti svemu što dolazi izvana. Imamo prekrasnih vina po povoljnim cijenama kojima se moramo okrenuti”, dodaje Ivana.


Tagovi

Slavonija Razvoj Slavonije OBŽ Proizvođači Razvoj istočne Hrvatske Ivan Anušić Čolaković Vonić Ilija Hefer Draganić Osijek


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)