Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja boba
  • 26.06.2021. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Oko boba iz Slavonije uskoro bi se mogao vrtjeti lanac prehrambene industrije Europe

Cilj nam je s ratarima u narednih pet godina dostići proizvodnju boba na 15 tisuća hektara, rekao je na prvom NUTRIS.festu Zvonimir Sedlić čelni čovjek ovoga projekta

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.257
  • 620
  • 0

"Imamo iskustva iz prošlogodišnje eksperimentalne proizvodnje. S prvih 30 hektara boba za potrebe naše tvornice, ove smo godine proizvodnju proširili na 300 hektara. Želimo odrediti smjer i pokazatelje kojim ćemo se ravnati u budućnosti i u pogledu tehnologije i u pogledu sortimenta“, rekao je Zvonimir Sedlić, predsjednik Uprave NutriS d.o.o. na prvom danu polja boba održanom ovih dana u okolici Novog Senkovca.

Pojasnio je kako bob spada u porodicu leguminoza kao što su i soja i stočni grašak, pa se, kao i oni, sije žitnim sijačicama, tako da za njegov uzgoj nije potrebna nikakva posebna mehanizacija. Proizvodnju olakšava i to što će ova tvrtka svojim kooperantima osigurati sjeme, te pratiti njihovu proizvodnju uz savjetodavnu podršku.

Odabir adaptabilne sorte

A kojim će smjerom ići odabir sortimenta ove zahvalne ratarske kulture, koja, kažu, malo traži, a mnogo daje, mogli su vidjeti i poljoprivrednici okupljeni na prvom NUTRIS.festu organiziranom uz hibridnu tvornicu NUTRIS.techaTM u Novom Senkovcu te na OPG-u Siniše Hrgovića gdje su na demonstracijskom pokusu bile zastupljene i ozime i jare sorte boba.

"Sijano je 450.000 biljaka po hektaru, odnosno 45 zrna po kvadratu. Cvatnja je bila dobra jer je bilo jako puno bumbara i pčela“, rekao je Hrgović i dodao kako se kroz ovakve pokuse traži sorta koja će biti dovoljno adaptibilna na naše uvjete, odnosno, ako se sve tehnološki napravi kako treba, ostvariti prinos od tri tone po hektaru.

Prinos od 3,5 tone bit će standard tehnologije

Naime, sve su sorte zapravo introducirane u naše krajeve. Tamo gdje se inače sije bob puno su niže temperature, a ima i više vlage. U takvim je uvjetima, različitim od naših, genetski potencijal 4,5 t/ha.

"Dakle, realno je da ostvarimo prinos 70 posto potencijala“, zaključuje Hrgović i predstavlja agrotehniku pokusa.
Pretkultura je bila kukuruz. U jesenskoj, osnovnoj gnojidbi je zaorano 300 kg NPK 15:15:15, a u proljetnoj, predsjetvenoj, još 200 kg. Odrađene su zaštite protiv širokolisnih i uskolisnih korova herbicidom Corum tvrtke BASF čija je formulacija stvorena za soju i potpuno se jednako koristi i za bob, kaže Hrgović i dodaje kako je zbog lisnih uši usjev preventivno tretiran insekticidom Direkt.

Jedinstvena i jedina tvornica

Biljni proteini su budućnost, uvjereni su u NUTRIS.farmuTM gdje smatraju da je bob kultura koja će se u dogledno vrijeme sve više vezati za ljudsku prehranu odnosno gotovo sve prehrambene proizvode.

"Zato gradimo jedinstvenu hibridnu tvornicu za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz kultura boba i krumpira. Sada nam je primarno osigurati proizvodnju sirovine i zato organiziramo i ovaj prvi NUTRIS.fest kako bismo poljoprivrednicima objasnili o čemu se radi“, rekao je Zvonimir Sedlić i dodao kako će ova tvornica u Novom Senkovcu kod Slatine biti jedina tvornica u Hrvatskoj, a ujedno i jedinstvena u Europi.

Tvornica je relativno velikog kapaciteta, a 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu. Imaju već i potpisane predugovore a i ugovore s velikim kompanijama u inozemstvu. 

Za proteine iz boba vezat će se brojni prehrambeni proizvodi

"Nama je tržište cijeli svijet. No, ipak ćemo primarno biti orijentirani na opskrbu lanca europske prehrambene industrije. Radi se o proizvodima koji se vežu kao alternativa za meso, mlijeko, a i za sportsku prehranu“, pojašnjava čelni čovjek ovog projekta i najavljuje organiziranje primarne proizvodnje boba na 15.000 te krumpira na 2.000 hektara u narednih pet godina.

Dugoročna suradnja s poljoprivrenicima 

"Ovdje se radi o zajedničkoj proizvodnji s našim farmerima temeljenoj na dugoročnom individualnom pristupu. Želimo osigurati jednu zaštitnu cijenu koja bi dala sigurnost svim kooperantima“, kaže Sedlić i dodaje kako se na cijenu boba odražava kretanje cijene soje. 

Ako hrvatski poljoprivrednici imaju izuzetne rezultate u proizvodnji pšenice, kukuruza, soje, suncokreta, nema razloga da nemaju i u proizvodnji boba, uvjereni su u NUTRIS.farmuTM

“Izuzetno je važno da se proizvodnja boba veže uz domaću industriju, da se upravo ovdje, u Slavoniji i Novom Senkovcu stvara jedna nova dodatna vrijednost. Vjerujemo da našim nutritivnim, inovativnim i održivim konceptom, koji implementiramo u svaki segment našeg poslovanja donosimo revoluciju za budućnost poljoprivrede“, zaključuje Sedlić.


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj boba NutriS farm Zvonimir Sedlić Novi Senkovac Slatina Siniša Hrgović Bob


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/