Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 15.06.2016. 17:00

Održan Dan polja herbicidnih ogleda

Ogledne parcele na njivama Poljoprivredne stručne službe u Rumi i ovoga puta su bile namenjene poljoprivredncima koji su spremni da uvode nove tehnologije u proizvodnju.

  • 509
  • 61
  • 0

Kako na najbolji način koristiti hemijske preparate u poljoprivrednoj proizvodnji, kakve su nove sorte strnih žita koje treba uvrstiti u proizvodnju, saznali su juče Sremski poljoprivrednici koji su bili na Danu polja herbicidnih ogleda i strnih žita u Rumi. Po tradiciji i ovaj Dan polja organizovala je Poljoprivredna stručna služba u Rumi.

Ogledne parcele na njivama Poljoprivredne stručne službe u Rumi i ovoga puta su bile namenjene poljoprivredncima koji su spremni da uvode nove tehnologije u proizvodnju. Hemijski preparati, njihove kombinacije i nove sorte strnih žita teme su o kojima se govorilo, a sve izrečeno videlo se i na njivi, kaže Goran Drobnjak stručni saradnik za strna žita.

Goran Drobnjak
Goran Drobnjak

"Postavili smo veliki broj herbicidnih ogleda, ali i ogleda sa sortama strnih žita. Sve ono o čemu smo govorili na predavanjima poljoprivrednicima može se videti na našim njivama. Posebno skrećemo pažnju na kombinacije hemijskih preparata, jer smo videli na terenu da naši poljoprivrednici još uvek neke stvari rade na svoju ruku. Tačne doze i vreme primene su veoma važni ako se želi čista njiva. Takođe, prikazali smo 28 sorti strnih žita raznih semenskih kuća. Njihovi predstavnici, kao i hemijskih kuća, su ovde na danu polja i svakako će paorima objasniti osnovne karakteristike useva koje bi trebalo uvrstiti u strukturu setve već u narednoj godini", kaže Drobnjak.

Reč struke je veoma važna

Jovica Matić
Jova Matić

Da poljoprivrednici, ili barem većina njih poštuje savete stručnjaka, čuli smo na Danu polja. Upravo zbog toga i dolaze na ovakve skupove, kaže Jova Matić poljoprivrednik iz Vognja. "Ja uvek dolazim na Dan polja, kako ovaj, tako i jesenji. Mislim da bez stručne pomoći rezultati koje ja ostvarujem u ovoj proizvodnji ne bi bili takvi. Uvek se konsultujem sa stručnjacima, a Dan polja je i mogućnost da procenim da li da nove sorte, koje su uvek prinosnije od već postojećih, uvrstim u proizvodnju i na kojim površinama. Uglavnom, ne propuštam Dane polja, jer smatram da je edukacija za nas poljoprivrednike veoma važna, a ovo po meni i jeste jedna vrsta edukacije", kaže Matić.

Oni koji nisu slušali savetodavce sada imaju problem

Radovan Ilić
Radovan Lilić

Međutim, ima i onih koji baš i ne poštuju reči stručnjaka. To sada i potvrđuju jer je kod takvih, na primer, usev pšenice u velikoj meri polegao. Sada imaju problem. Jedan od takvih je i Radovan Lilić iz Buđanovaca.

"Pomalo sam bio nepoverljiv prema analizi zemljišta na osnovu koje naredne četiri godine đubrivo nije trebalo bacati po njivi. Nisam to poštovao i evo usev je sada polegao. Govorili su mi da koristim preparate za regulisanje rasta. Nisam uradio ni to. Sada mi je krivo, ali sam posle ovoga odlučio da radim samo po instrukcijama stručnjaka. I evo uverio sam se na ovim parcelama da tako treba", dodaje Lilić.

Predstavljene i kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

Već po tradiciji, na Danu polja u Rumi govorilo se i o kreditnim linijama Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Zaključak - uslovi kreditiranja povoljni, a poljoprivrednici veoma zainteresovani, kaže Jožef Sabo direktor tog Fonda. Ni kiša koja je prethodnih dana padala nije omela veliki broj poljoprivrednika, ali i predstavnika hemijskih i semenskih kuća da budu na njivama Poljoprivredne stručne službe na putu između Rume i Jarka. Svi su došli sa istim ciljem - da poboljšaju poljoprivrednu proizvodnju, olakšaju sebi posao i na kraju više zarade.


Tagovi

Dan polja Ruma Poljoprivrednici Hemijski preparati Strna žita Stručnjaci Rezultati Zarada Kombinacije hemijskih preparata Struktura setve


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]