Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 03.06.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Račinovci

Odlična godina za pšenicu: Uz dobru genetiku mogu se očekivati iznadprosječni prinosi

Ako ne bude nekakvog ljetnog nevremena, očekujem rekordne prinose, oko 10 t/ha, procjenjuje Ivan Ostrihon zadovoljan stanjem pokusnog polja sedam sorata pšenice tvrtke RWA.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.773
  • 424
  • 0

"Ova godina je bila odlična za pšenicu. Iako je u našim krajevima bilo nešto većih problema s voluharicama, pa smo ih morali rješavati s čak tri tretmana, ako ne bude nekakvog ljetnog nevremena, očekujem rekordne prinose, oko 10 tona po hektaru", procjenjuje Ivan Ostrihon, ratar iz Račinovaca, koji na obiteljskom gospodarstvu s ocem i bratom obrađuje 180 ha zemlje. Konkretno oko 44 hektara pšenice, isto toliko kukuruza, a ostalo soje i uljane repice.

Ako je suditi po izgledu 2,6 ha pokusnog polja sedam sorata RWA pšenice, procjena je dobra. Na ruku će mu ići i temperature od 25-26 oC najavljene u idućih 15-ak dana koje pogoduju dobrom nalijevanju zrna.

Provjeravanje različitih sorata na vlastitom polju, naime, redovita je praksa ovog naprednog mladog poljoprivrednika koji tako prati najnovije trendove u tehnologiji uzgoja kako bi odabirom najboljih unaprijedio svoju proizvodnju.

Unaprjeđivanje proizvodnje uvođenjem noviteta

Za poštenu usporedbu uvijek primjenjuje jednaku agrotehniku. A ona uključuje standardnu predsjetvenu pripremu tla i sjetvu, te suzbijanje korova u jesenskom tretmanu, a leme u proljetnom, početkom svibnja.

Zaštita od bolesti odrađena je u tri tretmana – u fazi trećeg lista, zastavice i u vrijeme cvatnje. No u varijantama gdje je sjeme tretirano s fungicidom Systiva i tako zaštićeno od ranih jesenskih infekcija, bila su dovoljna samo dva tretmana u vegetaciji – u fazi zastavičara s Priaxorom za zaštitu od bolesti lista i Carambom u početku cvatnje, za zaštitu od bolesti klasa.

"Systiva utječe na samu fiziologiju biljke, koja je u startu bila razvijenija, imala jači korijenov sustav, bolje busala, te nije pokazivala nikakve stresne učinke kod proljetnog deficita mikroelemenata“, pojasnio je Ivan Naimarević iz BASF-a dodajući kako je u travnju, početkom vlatanja primijenjen i regulator rasta kako bi se izbjegla mogućnost polijeganja stabljike sorata višeg habitusa zbog jače gnojidbe dušikom.

Najprodavanija RWA sorta

Pedesetak je okupljenih poljoprivrednih proizvođača s ove cvelferijske tromeđe provjerilo kvalitetu odabranog oglednog RWA sortimenta - Obiwan, Solindo CS, Athlon, Izalco CS, Graindor i Tenor, predvođenih njihovom najprodavanijom sortom Sofru.

Ivan Ostrihon testira nove sortimente u svojim agroklimatološkim uvjetima

"Ova se krušna pšenica u tipu brkulje, s prinosima koji idu iznad 10 t/ha i oko 11 posto proteina, pozicionirala među vodeće u višegodišnjim pokusima te već uvelike dokazala i u širokoj proizvodnji. Usporedbe radi u 2020. bila je najrodnija u pokusu Ministarstva poljoprivrede, 2019. u PIK Vinkovcima, a prije toga u Podravci, Belju i tako dalje“, navodi Krešimir Grgić, prodani predstavnik tvrtke RWA Hrvatska za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Po vegetacijskoj skupini rana do srednje rana sorta, s 11-13 posto proteina Sofru ulazi u razred kvalitete B2 što praktično znači da uz varijantu jače gnojidbe može doći do druge klase. Nižeg je habitusa pa nema problema s polijeganjem stabljike.

I kvaliteta i kvantiteta

Već dugi niz godina na tržištu je i dobro etablirana ozima golica Athlon, u tipu proteinske, kvalitetne pšenice vrlo dobrih farinografskih osobina koja pretendira prema skupini A2.

"Odličan omjer prinosa i kvalitete. U demopokusu prošle godine ostvario je prinos 8,6 tona po hektaru s oko 13 posto proteina, što ga u kontekstu kodeksa čini vrlo interesantnim“, ističe Grgić i naglašava njegovu dobru tolerantnost na Fusarium, zahvaljujući kojoj je pogodan i za ekološki uzgoj.

U ponudi sorata poboljšivača je i relativno nova brkulja Izalco CS, najviša i najranija sorta ove kategorije. Ovaj nasljednik svima dobro poznatog standarda u proteinskim pšenicama Renana, posebno je interesantan zbog izražene otpornosti na najčešće bolesti i jako dobrog iskorištavanja dušika, kaže Grgić što ga s preporučenom nižom dušičnom gnojidbom čini pogodnim u ekološkoj proizvodnji.

No zanimljiv omjer kvalitete i kvantitete imaju i srednje rane sorte Graindor i Tenor. Golica Graindor s prošlogodišnjim prinosom od 9,1 t/ha i 12 posto proteina te brkulja Tenor s 9,4 tone i 11,5 posto ulaze u kvalitetnu grupu B1. U uvjetima jakog pritiska bolesti nužna je kvalitetna zaštita. 

Sorte nove generacije

Najviše su pozornosti privukli novi selekcijski materijali - od prošle godine na tržištu prisutan Obiwan te najnoviji Solindo CS. 

Pokus RWA pšenice u Račinovcima 

Obiwan u RWA-u vide kao budućeg nasljednika Sofrua u istoj B2 kvalitetnoj skupini. Ova brkulja, 3-4 cm viša i 1 dan kasnija od Sofrua, ima nešto bolju tolerantnost na bolesti, prije svega neugodne smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici).

"U austrijskim pokusima Obiwan daje i do 10 posto bolje rezultate prinosa od Sofrua što želimo i ovdje pokazati. No, za to će nam trebati još neko vrijeme da se valorizira“, kaže Grgić ističući kako je ova srednje rana sorta pogodna za uzgoj odnosno daje stabilne prinose u svim područjima Hrvatske.

Sljedeća je pak generacija nasljednika njihove najprodavanije sorte srednje rana brkulja Solindo CS, najnovija RWA uzdanica prikazana na ovom demonstracijskom pokusu. Također u B2 kategoriji meke pšenice, za rekordne prinose traži kvalitetnu zaštitu od bolesti i primjenu regulatora rasta protiv polijeganja.

U službenim je pokusima u RH Solindo CS imao za 19 posto veći prinos od prosjeka standardnih sorti, ističu iz RWA, a u njihovim prošlogodišnjim pokusima prosječno 10,8 t/ha.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Ostrihon RWA Krešimir Grgić Sortiment pšenice BASF Ivan Naimarević


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo