Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 08.12.2015. 12:45

Odabirom kvalitetnijeg sjemena do boljih prinosa

Poljoprivredni proizvođači jesenas su, za razliku od prošlih godina, najviše kupovali poboljšivače i kvalitetne sorte pšenice.

  • 474
  • 51
  • 0

U Hrvatskoj je ove godine proizvedeno 760 tisuća tona pšenice, što je 17% više nego 2014. Prosječan urod iznosio je 5,4 tone po hektaru. No, unatoč boljim prinosima, ratare su zabrinuli niski postoci proteina prema kojima je pšenica podijeljena u kategorije gubila na cijeni. Stoga su poljoprivredni proizvođači jesenas, za razliku od prošlih godina, najviše kupovali poboljšivače i kvalitetne sorte.

"Kod otkupa pšenicu dijelimo na stočnu, krušnu, kvalitetnu i poboljšivače. Razlika se najbolje primijeti u prinosima. Budući da se prethodnih godina nije gledalo na kvalitetu, proizvođači su uglavnom sijali stočne pšenice jer one imaju značajnije veći prinos od poboljšivača. Mjerili su se samo hektolitar, primjesa i vlaga", objašnjava Marijana Murr Aračić, diplomirana inženjerka agronomije.

Proteini presudni parametri

Stoga ne čudi što su se ratari ove jeseni odlučili za kvalitetnije sorte. Primjenom Kodeksa o otkupu žitarica, pšenica koja sadrži do 10,5% proteina svrstana je u stočnu klasu, do 12,5% u treću, do 14% u drugu, a preko 14% u prvu klasu.

"Novim kodeksom protein je postao parametar prema kojem se određuju kategorije plaćanja, no nije samo on presudan. Bitan je i gluten te još neka druga svojstva koja se ne dobivaju odabirom sorte nego pravilnim agrotehničkim mjerama", ističe naša sugovornica.

Kodeks nije zakonom propisan, ali donosi standarde koje bi trebalo poštivati kako bi hrvatska pšenica bila konkurentna na europskom tržištu.

"Ove sezone najviše su se tražile kvalitetne pšenice i poboljšivači koji daju niži prinos, ali osiguravaju vrhunsku kvalitetu te dobru otkupnu cijenu. Preporuka naše tvrtke proizvođačima je da si naprave preraspodjelu. Npr. ako poljoprivrednik raspolaže s 50 hektara zemljišta najbolje je na manji dio posijati poboljšivače, a na preostali kvalitetne sorte. Tako će si preraspodijeliti rizik", zaključuje Marijana Murr Aračić.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Marijana Murr Aračić Pšenica Jesenska sjetva Proteini Vlaga Hektolitar Agrotehničke mjere


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]