Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje voluharica
  • 31.01.2016. 09:00

Od jednog para voluharica do čak dvije tisuće

Voluharice mogu razrijediti do 30 posto usjeva stoga je potrebno redovito provoditi mjere suzbijanja.

  • 1.569
  • 130
  • 0

Jedan od najčešćih poljski glodavaca u Hrvatskoj je voluharica stoga bi suzbijanje trebala biti stalna mjera kako bi štete na usjevima bile što manje.

Riječ je o vrsti koja ne skuplja rezervnu hranu za zimu pa tada ratarima i donosi najviše problema. Predstavnik Savjetodavne službe Ivan Han ističe kako bi svaki poljoprivrednik krajem jeseni trebao pregledati usjeve i obaviti suzbijanje.

"Tijekom 12 mjeseci od jednog para može se namnožiti do dvije tisuće voluharica. Pogoduju im neobrađena zemljišta i dobri klimatski uvjeti. Ovi glodavci sklop usjeva mogu razrijediti do 30% jer se hrane nadzemnim, ali i podzemnim dijelom kulture".

Prema riječima našeg sugovornika, voluharice je donedavno najjednostavnije bilo uništiti kemijskim sredstvima koja imaju brzo djelovanje.

Rodenticidi za suzbijanje?

"Na tržištu su u ponudi bili brodilon mamci. Riječ je o aktivnoj tvari bromadiolon koja je 1. srpnja prošle godine izgubila dozvolu za prodaju pa je moguće da se rodenticidi za suzbijanje više neće moći naći u poljoprivrednim ljekarnama. Ako ih netko još ima na zalihama, neka se pridržava uputa za primjenu, odnosno u aktivnu rupu ubaci pet do deset grama sredstva".

Kad se mamci postave potrebno je zatrpati rupe kako divljač ne bi došla u kontakt sa štetnim tvarima. Osim rodenticidima, voluharice je moguće uništiti i prirodnim putem.

"Ako su parcele izdvojene i na njima nema drveća, ograda ni stupova, mogu se postaviti motke gdje bi dolazile ptice grabljivice. One bi tada motrile miševe i na prirodan način ih uništavale", zaključio je stručni savjetnik za ratarstvo.


Tagovi

Voluharice Rodenticidi Brodilon mamci Ivan Han


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]