Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište sjemena
  • 07.02.2023. 18:00

Obustavlja se izvoz sjemena suncokreta u Rusiju

Tri velike svjetske tvrtke odlučile su obustaviti izvoz sjemena u Rusiju. Hoće li najnovija događanja utjecati na predstojeću sjetvenu sezonu?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.194
  • 100
  • 0

Tvrtke Bayer Group iz Njemačke, Syngenta Agrochemical Corporation iz Švicarske i Nuseed Seed Company iz SAD obustavile su isporuke sjemena suncokreta u Rusiju, piše Izvestij

Sve tri su suspendirale ugovore s pojedinim ruskim kupcima i prilagodile cijene, a kao razlog navode ograničenje uvoza sjemena koje je uvela Rusija. 

Naime, prije ove odluke je Rosselkhoznadzor, ruska služba za nadzor poljoprivredne sigurnosti, najavila obustavu isporuka Syngentinog sjemena od 1. veljače. Tvrdili su da postoji mogućnost širenja sive pjegavosti, gljivične bolesti koja pogađa ovaj usjev. U studenom 2022. zbog istog razloga zabranjen je uvoz sjemena te kompanije iz Španjolske i Francuske. 

Syngenta je odmah uzvratila odlukom prema kojoj tvrtka pauzira isporuke, prestaje izdavati važeće fakture, postavlja nove te obrađuje sve narudžbe koje im dolaze. 

Iz Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije priopćili su da bez obzira na promjene na tržištu, ne vide nikakav rizik za sjetvenu sezonu 2023., čak i ako zapadni dobavljači sjemena odluče u potpunosti se povući iz njihove zemlje. Tvrde da ne ometaju uvoz sjemena ako proizvodi ispunjavaju sve sigurnosne standarde.

Predsjednik ruske Unije izvoznika žitarica, Eduard Zernin, rekao je da se odluka o obustavi uvoza odnosila samo na pošiljku jednog proizvođača, ali je dovela do pretjeranih i neprimjerenih reakcija drugih kompanija. No, kaže, o tome se već duže vrijeme govorilo pa su se poljoprivrednici imali vremena pripremiti. 


Tagovi

Sjeme suncokreta Syngenta Izvoz u Rusiju Isporuka sjemena Siva pjegavost Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]