Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište semena
  • 07.02.2023. 18:00

Obustavlja se izvoz semena suncokreta u Rusiju

Tri velike svetske kompanije odlučile su obustaviti izvoz semena u Rusiju. Da li će najnovija dešavanja uticati na predstojeću setvenu sezonu?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 144
  • 20
  • 0

Kompanije "Bayer Group" iz Nemačke, "Syngenta Agrochemical Corporation" iz Švajcarske i "Nuseed Seed Company" iz SAD obustavile su isporuke semena suncokreta u Rusiju, piše Izvestij. Sve tri su suspendovale ugovore s pojedinim ruskim kupcima i prilagodile cene, a kao razlog navode ograničenje uvoza semena koje je uvela Rusija. 

Pre ove odluke je "Rosselkhoznadzor", ruska služba za nadgledanje poljoprivredne bezbednosti, najavila obustavljanje isporuka "Syngentinog" semena od 1. februara. Tvrdili su da postoji mogućnost širenja sive pegavosti, gljivične bolesti koja pogađa ovaj usev. U novembru 2022. zbog istog razloga zabranjen je uvoz semena te kompanije iz Španije i Francuske. 

"Syngenta" je odmah uzvratila odlukom prema kojoj kompanija pauzira isporuke, prestaje da izdaje važeće fakture kao i da postavlja nove te da obrađuje sve narudžbe koje im dolaze. 

Iz Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije saopštili su da bez obzira na promene na tržištu, ne vide nikakav rizik za setvenu sezonu 2023., čak i ako zapadni dobavljači semena odluče da se u potpunosti povuku iz njihove zemlje. Tvrde da ne ometaju uvoz semena ako proizvodi ispunjavaju sve bezbednosne standarde.

Predsednik ruske Unije izvoznika žitarica, Eduard Zernin, rekao je da se odluka o obustavljanju uvoza odnosila samo na pošiljku jednog proizvođača, ali je dovela do preteranih i neprimerenih reakcija drugih kompanija. Kaže, o tome se već duže vreme govorilo pa su se poljoprivrednici imali vremena pripremiti. 


Tagovi

Syngenta Izvoz u Rusiju Rusija Siva pegavost Isporuka semena Seme suncokreta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]