Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme i usjevi
  • 28.05.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Oborine dobrodošle ozimom ječmu i pšenici, za uljanu repicu kiša je - zakasnila

Što se tiče glavnih proljetnih kultura kao što su soja i kukuruz, travanj je bio dosta suh i to nam je omogućilo pravovremenu pripremu zemlje i njihovu sjetvu. Nakon toga pale su obilnije oborine, pa vjerujem da te dvije kulture neće imati problema sa početnim porastom, pojašnjava tehnolog Lalić.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.154
  • 84
  • 0

Nakon dugog sušnog razdoblja, obilnije kiše koje su padale posljednjih mjesec dana razveselile su poljoprivrednike jer su natopile žedno zemljište i omogućile brži razvoj usjeva.

"U ovom mjesecu u jedanaest dana palo je oko 90 litara kiše po četvornom metru. To je jako dobro došlo ozimim usjevima, pogotovo ozimom ječmu i pšenici. Zbog suše ti usjevi su reducirali svoj sklop, broj klasova po kvadratnom metru je znatno manji, međutim, vjerujem da će ova obilnija kiša u svibnju pridonijeti dobrom nalijevanju zrna i da će te dvije žitarice ipak dati dobre prinose", nada se Stjepan Lalić, tehnolog u Poljoprivredno-prehrambenom kompleksu Nova gradiška. 

Niži prinosi uljane repice 

Smatra da je za uljanu repicu kiša, nažalost, malo zakasnila. Zbog suše u veljači, ožujku i travnju nije bio zadovoljavajući porast uljane repice pa se, kaže, zbog toga kod te uljarice mogu očekivati niži prinosi.

"Što se tiče glavnih proljetnih kultura na našim površinama kao što su soja i kukuruz, travanj je bio dosta suh i to nam je omogućilo pravovremenu pripremu zemlje i njihovu sjetvu. Nakon toga pale su obilnije oborine, pa vjerujem da te dvije kulture neće imati problema sa početnim porastom", pojašnjava tehnolog Lalić.

Dodaje da je na površinama PPK-a Nova Gradiška posijano 271 hektar kukuruza i 536 hektara hektara soje. U tijeku su međuredna kultivacija tih proljetnih kultura i prihrana s dušičnim gnojivima. U tijeku su i korekcije jarih kultura na korove, ondje gdje nije uspjela zaštita zemljišnim herbicidima sada se radi sa kontaktnim herbicidima koji se koriste u vegetaciji da bi održali njive i usjeve čistima.

Naš sugovornik kaže da je u ovom mjesecu palo dovoljno kiše, da je ta količina za sada zadovoljavajuća. Da je upola toliko bilo u ožujku i travnju, usjevi bi bolje napredovali i razvijali se.

Žetva ozimog ječma u redovnim rokovima 

Na pitanje kada se očekuje početak žetve ozimog ječma, naše najranije ozime žitarice, Lalić kaže: "Ove godine žetva ozimog ječma u zapadnoj Slavoniji mogla bi početi uobičajeno oko 15 lipnja, par dana prije ili kasnije, ovisno o tome hoće li tih dana padati kiša. To su redovni rokovi žetve za ovo područje. U poljima istočne Slavonije žetva kreće oko tjedan dana ranije, već oko 5. do 10. lipnja. Nadamo se da će biti dovoljno toplih i vrućih dana kako bismo žetvu obavili u optimalnim rokovima".

Ratari sada očekuju lijepo vrijeme bez elementarnih nepogoda, osobito tuče, koje bi omogućilo dobro napredovanje usjeva, ali i žetvu ječma, uljane repice i pšenice u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Tehnolog Lalić kaže da poljoprivrednicima u tome uskače i država jer pomaže u osiguranju usjeva. "U slučaju elementarnih nepogoda ipak nismo prepušteni sami sebi. Međutim, svi mi više volimo požnjeti svoje usjeve i ostvariti dobre urode nego očekivati pomoć od nekoga drugoga", zaključuje. 

Obilnijoj kiši razveselili su se i povrćari, voćari i vinogradari.


Tagovi

Suša Usjevi Oborine Ratarske kulture


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024