Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 18.03.2014. 13:20
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavite zaštitu uljane repice od sjajnika

Obaviještavaju se ratari neka zaštite uljanu repicu od repičina sjajnika i gljivičnih bolesti

  • 133
  • 8
  • 0

Pregledom usjeva uljane repice uočena je izuzetno jaka pojava repičinog sjajnika (Meliethes aeneus) i to ulovom u žute posude pregledom na terenu. Pojavi ovog štetnika pogoduje ovako toplo vrijeme, pa je potrebno obići usjeve uljane repice i napraviti pregled na prisutnost ovog štetnika.

Tretiranje treba provoditi ukoliko utvrdite prisutnost štetnika u kritičnom broju i prema mogućnosti ulaska u parcelu zbog vlage. Ovisno o rokovima sjetve uljana repica se nalazi u različitim fenofazama, a kritične brojke za suzbijanje sjajnika ovise o njima. Većina repica nalazi se u fenofazi po BBCH skali (52-59) od jasno vidljivih cvijetnih pupova do faze žutog pupoljka. U toj fazi pragom odluke smatra se 1-1,5 sjajnika po pupu, a na terenu nalazimo i do 5 sjajnika po pupu.

Od pripravaka za suzbijanje repičinog sjajnika dozvolu imaju slijedeći insekticidi na bazi:

  • pirimifos-metila (Actellic 50 EC , Pirimifos-metil 50 EC**) **Dozvole su prestale važiti, krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.1.2015.
  • klorpirifosa (Pyrinex 250 ME)
  • klorpirifosa i cipermetrina (Chromorel-D, Nurelle-D, Pirel-D, Pinurel-D, Kalinorel-D EC, Terel*)
  • klorpirifos-metila (Reldan 40 EC*, Lino*, Rely 40) *Dozvole su prestale važiti no krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.7.2014.
  • piretroida (Fastac 10 SC*, Fastac 10 EC, Direkt 10 EC, Alfa 10 SC*, Fascon*, Decis 1,25 EC***, Rotor 1,25 EC***, Roetem***, Decis 2,5 EC, Decide, Skud***, Decis 6,25 EG***, Poleci, Karate Zeon, Karis, Lambda 5 EC, Vantex, Beta-Baythroid EC 025***, Sumialfa 5 FL) *Dozvole su prestale važiti no krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.7.2014. *** Dozvole su prestale važiti no krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.4.2014.
  • pimetrozin (Chess 50 WG)
  • tiakloprid (Biscaya)

U fazi početka cvatnje pa nadalje, ukoliko nastupi vlažniji period postoji mogućnost za pojavom bolesti koncentrične pjegavosti (Alternaria spp), bijele truleži (Sclerotinia spp), siva plijesan (Botrytis cinerea) i dr. Suzbijanje ovih bolesti preporuča se upravo u fazama od pojave zelenog pupoljka do pune cvatnje BBCH (51-70) ovisno o uputama za svako sredstvo. Od pripravaka mogu se koristiti: Amistar extra, Ortiva, Pictor, Caramba, Prosaro 250 EC, Folicur EW 250, Foliar.

Prije tretiranja obavijestiti pčelare i tretiranje obavljati u ranim jutarnjim satima ili predvečer kada prestaje let pčela.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Repičin sjajnik Insekticidi SZB Bijela trulež Koncentrična pjegavost Siva plijesan


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner