Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 15.05.2020. 10:40

Obavite dušičnu prihranu okopavina do zatvaranja redova - u tlo ili folijarno

U prihrani okopavina unosi se dušik kao glavni element, radi poticanja rasta i razvoja nadzemne biomase i povećanja prinosa usjeva

Foto: JumpStory
  • 2.846
  • 241
  • 0

Okopavine imaju velike potrebe za hranivima koje se dodaju od osnove gnojidbe do prihrane jer stvaraju veliku vegetativnu masu i bogati prinos. U prihrani proljetnih ratarskih kultura kao što su kukuruz, suncokret, šećerna repa, soja i krumpir unosi se dušik kao glavni element u ishrani bilja radi poticanja rasta i razvoja nadzemne biomase i povećanja prinosa usjeva.

"Ove poljoprivredne kulture za stvaranje organske tvari po jedinici proizvodne površine usvajaju veću količinu hraniva, a potrebe za dušikom (N) u vegetaciji okopavina su: 180-210 kg N/ha za kukuruz i krumpir, 140-170 kg N/ha za šećernu repu i suncokret i 110-135 kg N/ha za soju. Prihrana dušičnim gnojivima uglavnom se obavlja u tlo, ali se može obaviti i folijarno, odnosno preko lista", savjetuju stručnjaci iz Petrokemije.

Prihranu u tlo obavite s međurednom kultuvacijom

Prihrana okopavina u tlo obavlja se zajedno s međurednom kultivacijom, kojom se razbija pokorica kako bi biljka dobila dovoljno vlage i hraniva iz tla u početnim fazama rasta i razvoja. Obavlja se u jedan ili dva obroka od razvijenog trećeg lista pa sve do zatvaranja redova. Koji oblik i koju količinu dušika unijeti u prihrani ovih kultura ovisi o:

  • potrebi biljke za dušikom
  • stadiju razvoja biljke
  • količini oborina u vegetaciji
  • zalihama dušika u tlu (Nmin metoda) te dodanom dušiku u prethodnim gnojidbama. 
vd
Zajedno s folijarnom prihranom može obaviti zaštita od bolesti i štetnika u usjevu

"U prihrani okopavina mogu se primijeniti sva dušična gnojiva, ali u početnoj fazi rasta biljaka najbolje je primijeniti lako usvojivi nitratni oblik dušika koji je sastavni dio proizvoda Petrokemije, KAN N (MgO) 27 (4,8) ili ASN (26 N + 15 S). U dušičnoj prihrani zajedno s međurednom kultivacijom okopavina tijekom vegetacije može se primijeniti KAN ili ASN u količini 200-250 kg/ha ili UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili na karbonatnim tlima PETROKEMIJas (20N + 24S) u količini 250-300 kg/ha", preporučuju iz ove tvrtke.

Kada obaviti folijarnu prihranu?

Dodaju da se prihrana okopavina obavlja folijarno, kada je biljkama najpotrebnija jer se ravnomjerno troši voda, brzo se usvajaju i bolje iskorištavaju unesena hraniva, odnosno biljci su odmah dostupna. Ovaj način ima svoje prednosti jer povoljno utječe na rast i razvoj lisne površine te se ujedno može obaviti zaštita od bolesti i štetnika u usjevu.

U prihrani preko lista, savjetuju upotrebu dušičnih gnojiva kao što su UREA N 46 ili UAN N 30 u koncentraciji od 1% do 5% ujutro ili predvečer. Napominju da je otopinu UREE za folijarnu primjenu potrebno pripremiti jedan dan ranije kako bi postigla temperaturu okoline, a kako ne bi došlo do oštećenja biljaka.

Besplatni broj telefona za savjete je 0800 647 647, a za više informacija o dušičnoj prihrani okopavina, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Okopavine Prihrana Dušik Urea Petrokemijas ASN KAN UAN Prihrana kukuruza


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer