Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 25.03.2014. 10:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest proizvođačima krumpira!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 60
  • 2
  • 0

Jedna od mogućnosti u suzbijanju jednogodišnjih travnih, širokolisnih i djelomično višegodišnjih korova u krumpiru je primjena totalnih herbicida i to najbolje prije nicanja krumpira, a po dozvolama do fenofazama po BBCH ( 1-14). Rani krumpir se tretira do ponika najviše 10% korova. Većina sorata može se tretirati kada ponikne do 40% korova ili kada su biljke do maksimalne visine od 15 cm i to pripravcima na bazi dikvata: Diqua ili Misson.

U zaštiti protiv korova nakon sadnje, a prije nicanja (najmanje 7 dana) može se koristiti nekoliko herbicida.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih ( koštan, muhar, svračica) i nekih širokolisnih mogu se koristiti herbicidi na bazi pendimetalina: Stomp 330 E,Dost 330 EC, Strong, u dozi 4-6 l/ha, Pendigan 330 EC u dozi od 4 l/ha, Panida grande u dozi 3-4,6 l/ha

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova i nekih travnih korova koriste se herbicidi na bazi: flurokloridona - Ares 25 EC*, Master 25 EC, Racer 25 CS, Racer 25 EC, Roko, Rubin* u dozi od 2 l/ha (ako se primjenjuje u kombinaciji doza se smanjuje na 1,5 l/ha , koristi se prije nicanja krumpira i ograničava plodored ) *Krajnji rok za upotrebu 01.01.2015.; klomazona - Clon 480 EC, Orion* 0,15-0-2 l/ha ( ograničava plodored i vrlo hlapljiv pa može oštetiti susjedne usjeve ako prilikom tretiranja bude i najmanji vjetar, koristi se prije nicanja krumpira i najčešće u kombinacijama); prosulfokarba: Filon 80 EC u dozi 4-5 l/ha.

Za suzbijanje širokolisnih korova nakon sadnje, a prije nicanja krumpira mogu se koristiti pripravci na bazi linurona: Linurex 50 SC u dozi 1,2 l/ha ili Afalon disperzija (ne u mladom krumpiru) u dozi 1,35 l/ha.

Uskolisni i širokolisni jednogodišnji korovi mogu se suzbijati i nekim od slijedećih herbicida na bazi metribuzina: Scorpio 70 WG, Senat WG*, Senior, Sencor 70 WP*, Sencor 70 WG, Tor 70 WP*, Tor 70 WG*, Metriphar, Metro*, Mistral 70 WG, Joker*, Demet 70 WG* u dozi 0,75-1,5 kg /ha i dr. (ovaj preparat koristi se i nakon nicanja krumpira u dozi 0,5-0,75 kg/ha do visine5-10 cm krumpira, postoje sorte koje su osjetljive na njegovu primjenu. Zbog moguće fitotoksičnosti, za sunčanih i toplih dana tretiranje kod izniklog krumpira, treba obaviti u poslijepodnevnim satima kada se biljke oporave).

Plateen WG 41,5 2-2,5 kg/ha preparat na bazi flufenacet i metribuzina može se koristiti za suzbijanje jednogodišnjih travnih i jednogodišnjih širokolisnih korova nakon sadnje prije nicanja krumpira.

Ovdje treba napomenuti da je važno poznavati sastav korova i prema njemu odabrati herbicide. Najbolji učinak u suzbijanju korova krumpira dobiva se kombinacijama nekih od gore navedenih herbicida. Djelotvornost ovih herbicida ovisna je o oborinama.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonm o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić