Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 23.05.2014. 11:00
  • Virovitičko-podravska

Obavijest povrtlarima!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 61
  • 3
  • 0

Proizvođačima paprike u zaštićenim prostorima upućujemo obavijest da mogu postaviti plave ljepljive ploče u nasadu za praćenje leta kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Trips je jedan od čestih štetnika paprike, ima 12-15 generacija godišnje u zaštićenim prostorima i čini vrlo velike štete na listovima (bjeličaste točkice i crtice koje nekrotiziraju pa ti listovi uslijed jakog napada i posmeđe), pupovima (deformacija ploda) i plodovima, koji potom nemaju tržišnu vrijednost. Ploče se postavljaju 1/100 m2 za praćenje leta tripsa. Prskanju se pristupa kad se na 1 plavoj ploči uhvati 10 tripsa. Dozvoljeni preparati za tretiranje u zaštićenom prostorima na papravci: Vydate 10 L, Laser.

Proizvođače rajčice i krastavca u zaštićenom prostoru upućujemo na pregled biljaka na prisutnost štetnika koprivine grinje. Simptomi napada su male bjeličaste točke na listovima, lišće postaje prošarano. Nervatura ostaje najdulje zelena. Kasnije se lišće suši, odumire i otpada. Štetnik ima 6-10 generacija godišnje, a u zaštićenom prostoru i više. Najpovoljniji uvjeti za razvoj su niska relativna vlaga zraka (45-55 %) i visoka temperatura (30-320 C). Za suzbijanje u zaštićenom prostoru na rajčici ima dozvolu Kraft 18 EC i Vydate 10 L uz visoki utrošak vode. Za krastavac akaricid koji ima dozvolu u zaštićenom prostoru je Apollo 50 SC.

Insekticidi dozvoljeni u zaštićenom prostoru na rajčici su: Actara 25 WG, Alfa 10 SC, Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Congo, Dali , Direkt, Fascon, Fastac 10 SC, Kohinor 200 SL, Kraft 18 EC, Laser, Runner 240 SC, Vydate 10 L, Avaunt EC.

Insekticidi dozvoljeni u zaštićenom prostoru na krastavcima su: Actara 25 WG, Alfa 10 SC, Chess 50 WG, Dali, Direkt, Fascon, Fastac 10 SC, Laser, Vydate 10 L, Affirm.

Prilikom uporabe sredstava voditi računa o pčelama i bumbarima u zaštićenom prostoru. Upotrijebljeno sredstvo zbrinuti na propisani način, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao i pridržavati se Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrća u 2014. godini (samo za one koji su upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji).

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P