Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 31.01.2016. 12:00

Obavezna "registracija" prskalica i atomizera

Kontrola prskalica i atomizera u Sremu traje više od 6 meseci iako nedostaju nalepnice koje potvrđuju obavljenu kontrolu.

Foto: bistockphotos.com
  • 2.593
  • 475
  • 0

Kontrola atomizera i prskalica u Sremu traje već više od šest meseci i sada je besplatna. Već od sledeće godine poljoprivrednici će morati ovu uslugu da plaćaju i biće u obavezi da kontrolu obavljaju svake treće godine. Oni koji kontrolu obave još uvek ne dobijaju odgovarajuću nalepnicu koju treba da izda Uprava za zaštitu bilja.

Dobar odziv poljoprivrednika

Milan Pupovac
Milan Pupovac,

direktor rumske Poljoprivredne škole

Kako se primiče prolećna setva paori sve češće obavljaju kontorle prskalica i atomizera. Za sada taj posao u Sremu obavljaju Poljoprivredno prehrambena škola Stevan Petrović Brile u Rumi i Poljoprivredne stručne službe u Rumi i Sremskoj Mitrovici. Milan Pupovac, direktor rumske Poljoprivredne škole kaže da je odziv poljoprivrednika dobar, što je veoma pohvalno.

"Bilo je na početku problema iako poljoprivrednici dobro znaju koliko neipravna prskalica može da poskupi proizvodnju. Nepotrebna količina preparata, kao i nepravilno prskanje donose istu štetu. Zato je dobro što se paori sada interesuju za kontrolu jer tako mogu biti sigurniji u posao koji rade i koji nije baš jeftin. Sada traže kontrolu bez obzira što mi nismo u mogućnosti da im izdamo nalepnicu koja potvrđuje ispravnost. Od nas mogu da dobiju samo potvrdu da je kontrola rađena, ako žele",kaže Pupovac.

Nalepnice još uvek nisu stigle

Dobro je što paori koriste mogućnost besplatne kontrole atomizera i prskalica, jer će već od 2017. godine moraće to da plaćaju i biće u obavezi da to čine svake tri godine. Posao na kontrolnim mestima obavlja se bez ikakvih problema. "Kontrolišemo protok i pritisak na pumpi, manometar sa razvodnikom, a proveravamo i ispravnost dizni odnosno rasprskivača. Uvek damo i savet kako eventualne neispravnosti i ispraviti. Na primer nema potrebe menjati diznu ukoliko se utvrdi odstupanje manje od 10 posto, dovoljno je samo isprati i ponovo obaviti kontrolu", kaže Pupovac i dodaje: "Ono što je isto kao i na početku je da od Uprave za zaštitu bilja još uvek nismo dobili odgovarajuće markice koje su i dokaz da je kontrola obavljena", kaže Pupovac.

Jova Matić
Jova Matić, poljoprivrednik iz Vognja

Jova Matić poljoprivrednik iz Vognja je obavio kontrolu svoje prskalice. "Dobro je obaviti kontrolu. Ranije mi se dešavalo da sve dizne ne bacaju dobro, pa ostane i neisprskanih delova njive. Bilo je i slučajeva kada mi je posle prskanja deo pšenice požuteo. I tu su dizne bile neispravne i veća količina preparata je učinila svoje. Sada sam sigurniji, sve što nije bilo ispravno je otklonjeno i prskalica spremno čeka svoju sezonu", dodaje Matić.

Znaće se konačno i broj prskalica

Kontrola će pokazati i koliko ima prskalica u našoj zemlji. Neki podaci pokazuju da ih u Srbiji ima blizu 140 hiljada, mada je taj broj sigurno veći, pošto ima gazdinstava koja imaju i po nekoliko prskalica, kaže Pupovac i dodaje da će nakon ove akcije i u Sremu biti poznat broj prskalica, ali i atomizera jer je fruškogorski deo Srema značajnim delom pod zasadima voća i vinove loze.

Foto: bistockphotos.com;Stockr


Tagovi

Kontrola prskalica i atomizera Besplatno Srem Dizne Problemi Nalepnice Uprava za zaštitu bilja Voganj Ruma Sremska Mitrovica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".