Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplativost
  • 29.10.2014. 13:00

Novi uvjeti otkupa - kraj za šećernu repu?

Od šećerne repe ove godine više štete nego koristi! Rešić pojašnjava kako će, ukoliko u idućoj proizvodnoj godini cijena šećera bude skočila iznad 500 eura po toni, proizvođači za svaki idućih 50 eura biti stimulirani određenim iznosom.

Foto: depositphotos.com
  • 1.484
  • 200
  • 0

Je li ovo kraj priče o hrvatskom šećeru? Nikada veća i ljepša, nikad više kilograma teška, i do 80-90 tona po hektaru, a ratarima donosi više štete nego koristi. Županjska Sladorana koja posluje u sastavu virovitičkog Vire, od iduće sezone, šećernu repu će proizvođačima plaćati po novim uvjetima koje je donijela nakon što su ove godine, zbog niske prodajne cijene, bili primorani radi zadržavanja stabilnog poslovanja sniziti već ugovorenu otkupnu cijenu s 300 na 240 kuna po toni šećerne repe.

Direktna šteta i do 5.000 kn po hektaru

"Repa je rodila 15-20% više nego lani, roba je kvalitetna. Jedina je to kultura koja je imala sigurnu cijenu, kraljica ratarskih kultura koja je obećavala rješenje za sve probleme slavonskih poljoprivrednika. Šok koji se dogodio u razlici cijene sve nas je bacio na koljena, unatoč ugovorima koje smo potpisali sa šećeranama. Direktne štete su i do 4.000 - 5.000 kuna po hektaru.

Ni tu nije kraj. Kada su izvađene količine repe ušle u šećeranu, digestije nisu bile očekivane, a u repi je smanjena razina šećera. Cerkospora je ipak učinila svoje u uvjetima razvoja bolesti i kišne godine. Od ovakvog udara se Baranjci neće izvući sljedećih pet godina. Imamo i znanje i tehnologiju u proizvodnji repe, šećer je jedan od naših rijetkih izvoznih brendova, a sada toj dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje, prijeti gašenje.

Naše šećerane ne znaju poslovati s pozitivnom nulom. Ako ne zarade 300 mlijuna, oni su u panici. Ovakvim načinom poslovanja, sami sebe ćemo zatvoriti, neće nas zatvoriti Europa. Treba misliti na sve, a ne samo na sebe", kaže Petar Pranjić u ime Udruge Baranjske brazde.

Tržište šećera će definirati cijenu

Proizvođačima, iako nezadovoljnima, dakako nije preostalo ništa nego potpisati i prihvatiti izmijenjene uvjete. Dok su u šećeranama tvrdili kako proizvođači neće biti na velikom gubitku te je snižavanje otkupne cijene bio "najbolji" način da se zadrži stabilno poslovanje i Vire i Sladorane, proizvođači su uglavnom nezadovoljno reagirali, ali puno mogućnosti da promijene situaciju u kojoj su se našli, nisu imali.

Tri hrvatske šećerane dijele proizvodnu kvotu šećera, svaka u prosjeku godišnje ugovara oko 9.000 hektara repe. Jedino županjska šećerana sve količine repe dobiva na svom području, dok osječka i virovitička manjak proizvodnje nadoknađuju vojvođanskom ili mađarskom repom.

"S ciljem opstojnosti tvornica i proizvodnje u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni smanjiti cijenu šećerne repe, a dodatno je stvar zakomplicirao i apsurdan pad sadržaja šećera u repi. Nije nam cilj nikoga ugroziti jer bez proizvođača nema ni nas. Pokušavamo spasiti što se spasiti može", riječi su Željka Zadre, predsjednika Uprave Viro. Samo je u Brazilu zatvoreno 67 tvornica šećera zbog nepovoljnog stanja na svjetskom tržištu šećera. U europskim šećeranama svi rade u crvenom.

Kako i ove godine ne bi došlo do mučnih situacija oko otkupne cijene, u Viri i Sladorani su odlučili da otkupnu cijenu šećerne repe u 2015. godini definiraju na drugačiji način, vežući je za stanje na tržištu šećera.

Vezanje otkupne cijene repe za cijenu šećera

"Donošenjem Općih uvjeta za 2015. godinu, počeli smo s ugovaranjem i od ovoga tjedna već su prve količine gnojiva za osnovnu gnojidbu isporučene te se nadamo da će, kako god se procjenjivale i ocjenjivale ostale proizvodnje, šećerna repa zadržati svoj kontinuitet. Novost u ovogodišnjim ugovorima je vezanje otkupne cijene šećerne repe za cijenu šećera", navodi izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane, Ivo Rešić dodajući kako utvrđena osnovna otkupna cijena za tonu šećerne repe na temljeu digestije 16 iznosi 230 kuna po toni. Na tu cijenu idu dodaci.

Rešić pojašnjava kako će, ukoliko u idućoj proizvodnoj godini cijena šećera bude skočila iznad 500 eura po toni, proizvođači za svaki idućih 50 eura biti stimulirani određenim iznosom. Tako će primjerice, ukoliko cijena šećera bude iznad 4.200 kuna, proizvođač dobiti dodatnih 22 kune po toni šećerne repe, a ukoliko cijena šećera bude između 4.463 i 4.500 kuna, dodatna zarada će iznositi 42 kune po toni slatkog korijena.

288 dodatnih eura po hektaru

"Ukoliko ne bude porasta cijene šećera, proizvođači će dobiti zajamčenih 230 kuna po toni. Ispod toga se neće ići", kaže Rešić podsjetivši kako će sukladno modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblje od 2015. do 2020. godine onaj tko se bavi proizvodnjom šećerne repe imati 288 dodatnih eura više po hektaru.

Troškovi prijevoza, pročišćavanja i utovara repe i dalje ostaju na Sladorani, dok u ostalim zemljama EU idu na teret proizvođača, napominje. Prema Rešićevim riječima, za nadati se kako će poljoprivredni proizvođači znati i dalje vrednovati šećernu repu kao visokodohodovnu kulturu, iako je situacija na tržištu šećera trenutačno loša. Prodajna cijena šećera je naime za kunu i nešto ispod proizvodne, što proizvođačima stvara gubitak.

U svakom slučaju, u proljeće kada započne sjetva, znati će se koliko su proizvođači ostali vjerni Sladorani i šećernoj repi koja je do sada izvađena s oko 37% polja sirovinskog područja te tvornice uz prosječan prinos od oko 74 tone po hektaru, ali dosta nisku digestiju, od tek 13 i nešto posto. Stručnjaci, ali i većina proizvođača, ipak vjeruju da je ovakva apsurdna cijena šećera neodrživa i da će uskoro opet skočiti, nadajući se puno boljoj situaciji za kraljicu poljoprivrede, već sljedeće godine.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Proizvodnja šećera Sladorana Cijena Viro Uvjeti otkupa Utovar Slatki korijen Rešić Gubitak Euro Digestija Gnojidba Prinos Tržište šećera Ivo Rešić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]