Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 11.03.2021. 13:30

Novi sistemik u uljanoj repici: Brzo i učinkovito proljetno "čišćenje" korova

Prvi simptomi djelovanja novog herbicida vidljivi su već od jednog do sedam dana nakon primjene dok tijekom sljedeća tri do četiri tjedna dolazi do postupnog nestanka korova, kažu iz tvrtke Corteva Agriscience

Foto: Corteva Agriscience™
  • 1.026
  • 69
  • 0

Često se proizvođači uljane repice zbog njena slabijeg nicanja i bojaznosti od smanjenog sklopa te mogućnosti preoravanja, odluče "preskočiti" jesenski tretman suzbijanja korova. Također, neki se vode i time da zbog nedostatka oborina na početku vegetacije repice izostane i nicanje neželjenih korovskih vrsta, pa smatraju kako primjena herbicida nije potrebna. 

Ipak, kada biljka dođe u fazu zimskog mirovanja, često se dogodi da toplo i kišovito vrijeme iznimno pogoduje rastu i razvoju jesensko-zimskih korova, te je tretman potrebno odraditi što prije u rano proljeće. Preporuka tvrtke Corteva Agriscience™ je novi herbicid Korvetto™.

Djeluje nakon jednog do sedam dana

Radi se o potpuno novoj djelatnoj tvari iz skupine Arylex™ molekule. Halauksifen-metil i već provjereni klopiralid svojim akropetalnim i bazipetalnim kretanjem po biljci brzo dovode do deformacije i dekoloracije listova i peteljki korova. 

Prvi simptomi su, pojašnjavaju iz tvrtke, ovisno o vrsti korova i razvojnom stadiju, vidljivi od jednog do sedam dana nakon primjene dok tijekom sljedeća tri do četiri tjedna dolazi do postupnog nestanka korova kao što su prava kamilica (Matricaria chamomilla), bezmirisna kamilica (Matricaria inodora), poljski jarmen (Anthemis arvensis), crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum), različak (Centaurea cyanus), čekinjasta broćika (Galium aparine) i drugi.

Ovaj herbicid osim brzog i učinkovitog djelovanja na najznačajnije jednogodišnje i određene višegodišnje širokolisne korove odlikuje i niz drugih pozitivnih osobina poput sistemičnog djelovanja, te niske doze primjene, samo 1 l/ha.

Također, sadrži okvašivač, ima jako dug period primjene (od početka izduživanja stabljike, pa do početka cvatnje) i može se miješati s graminicidima i insekticidima, ali, upozorava proizvođač, ne i s organofosfornim insekticidima. 

Ne utječe na prinos i kvalitetu usjeva

Ono što je najvažnije za svakog ratara je to što je siguran i za kulture koje slijede u plodoredu (nema rezidua) te ne utječe na prinos i kvalitetu usjeva. 

Što se tiče primjene, koristi se uz utrošak vode od 100 do 300 l/ha, te uz sve preporuke primjene koje je izdao proizvođač. 

"Od sad je proizvodnja uljane repice daleko olakšana jer vam herbicid Korvetto™ pruža određenu komociju u vremenu primjene, uštedu prohoda, te osigurava čist usjev, a time i visoku profitabilnost“, poručuju iz Corteve. 

Kako to izgleda u praksi možete pogledati na videu: 

Za više informacija možete se obratiti kontakt osobi Zlatko Šefer, zlatko.sefer@corteva.com, mobitel: +385 99 537 9887.


Tagovi

Corteva Agriscience™ Korvetto™ Uzgoj uljane repice Suzbijanje korova Prinos Kvaliteta usjeva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce