Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 12.01.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Bogdanovci

Novi plug i sijačica, oslonac u ratarskoj proizvodnji OPG-a Miličević

Zaoravao sam postrnu sjetvu uljane repice kao i strnjake kukuruzovine i jako sam zadovoljan, rekao nam je ratar Dejan Miličević ponosno pokazujući dva nova stroja marke Lemken. Plug i sijačicu.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 7.038
  • 693
  • 0

Soja, suncokret, pivarski ječam, pšenica, kukuruz. Glavne su to kulture OPG-a Miličević iz Bogdanovaca pokraj Vukovara, koji svoju ratarsku proizvodnju radi u kooperantskom odnosu s dvije tvrtke s ovoga područja. Riječ je, kaže, o 155 do 166 hektara koje svake godine obrađuje. 

"Od pšenice sijem samo domaće sorte", napominje odmah vlasnik OPG-a Dejan Miličević i dodaje da je probao i strane, ali mu ne odgovaraju jer su imale slabije proteine. "Iako je prinos malo bolji, no ipak to nije to", smatra on. 

Plug premetnjak s pet brazdi

U velikom, impozantnom dvorištu šepuri se novi kombajn, dva velika traktora, ali on s ponosom ipak ističe dva nova stroja marke Lemken. Plug i sijačicu.

"Zaoravao sam postrnu sjetvu uljane repice kao i strnjake kukuruzovine. I jako sam zadovoljan tim plugom. Imao sam više modela raznih marki, ali ovaj je do sada daleko najbolji. Ovo je Juwel 8 MV 4+1 N100 plug premetnjak s pet brazdi", pojašnjava domaćin.

Plug je najpoznatiji Lemkenov proizvod i njegov OptiQuick sustav je jedna od stvari koja ih izdvaja u odnosu na konkurenciju. Sustav je to podešavanja zahvata prednje brazde i linije vuče, koji se odvijaju istovremeno, čime se štedi vrijeme i novac.

Dejan Miličević pokazao nam je nove strojeve koji će mu olakšati ratarsku proizvodnju 

Juwel plugovi imaju puno jaču okretnu glavu te pojačani profil grede i zbog toga se proizvode u verzijama s 3, 4, 5 i 6 brazdi. Stručnjaci Lemkena preporučuju model s četiri brazde za traktor snage do 155 KS, jer se zbog težine tla mora koristiti više konjskih snaga po brazdi u odnosu na većinu zemalja iz EU. Za plug 5 brazdi treba 160 - 200 KS, što Miličević postiže svojim traktorom od 209 konjskih snaga. Njegov plug ima gredu dimenzije 120x120x10, a visine je 85 cm.

Spomenimo usput kako su onim poljoprivrednicima koji preferiraju premetnjake, u ponudi ovog poznatog njemačkog proizvođača poljoprivredne mehanizacije na izbor dostupni i JUWEL 7, 8 i 10 serije s 3-7 brazdi. Ovaj se posljednji model, nošeni plug premetnjak JUWEL 10, preporuča za obradu težih tala što zahtijeva i jače traktore od 270 do 500 konjskih snaga.

Sijačica s dvostrukim diskovima

Žitna sijačica mu je također iste marke, tip Saphir 7, a kao i plug, kupio ju je novu, nedavno. Mehaničke sijačice Saphir su pouzdane, precizne i visoko učinkovite, što ih čini idealnim strojem za manje i srednje velike farme. Ovjesnog su tipa i uvijek dolaze u kombinaciji s rotodrljačom Zirkon. Nove tvorničke serije se proizvode u dva modela, Saphir 9 i Saphir 10. Odlikuje ih poznati Lemkenov sustav ulagača s dvostrukim diskovima. Omogućuju sjetvu od 0,5 do 500 kg sjemena po hektaru.

Osnovna razlika između ta dva modela je u veličini spremnika i pogonu aparata za doziranje. Dok je na modelu Saphir 9 mehanički, na Saphir 10 je električni pogon. Unaprijeđena Saphir 9 sijačica ima elektronsko upravljanje devet parametara zahvaljujući EcoDrill-u kojim se upravlja preko LET-40 terminala s ekranom osjetljivim na dodir. Mapiranje sjetvenih površina jednostavno je zahvaljujući ISOBUS-u i GPS tehnologiji dostupnoj na Saphir 10 modelu. Što se praktičnosti tiče, postoji i opcija izbora AutoLoad modela kod kojeg se sijačica u potpunosti digne u transportni položaj iznad rotodrljače i tako se traktoru olakšava nošenje kombinacije.

Bogdanovci, poznato poljoprivredno selo s puno naprednih poljoprivrednika, u Domovinskom ratu je bilo okupirano i potpuno srušeno, ali vrijedni ljudi, poput našeg domaćina, kod kojega na imanju radi cijela obitelj, supruga i sin, krenuli su iz početka, od nule. Sada se s ponosom mogu pohvaliti, kako osim već spomenutog traktora imaju još jedan, ali snage 147 konjskih snaga te jedan manji. Nedavno su kupili i novi kombajn, a imaju i prskalicu, sijačicu za okopavine i evo, najnoviji Lemken peterobrazni plug i žitnu sijačicu.

Osim ratarstva, dodaje, bavi se i svinjogojstvom. "Prije sam imao 20, a danas 10 krmača i tovljenike", napominje nam na odlasku Dejan pokazujući ponosno i svinje, uglavnom kombinaciju pasmina Jorkšir i Pietren.


Fotoprilog


Tagovi

Lemken Plug Sijačica Ratarstvo Bogdanovci Dejan Miličević


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Savska cesta 106, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 1811 718, e-mail: l.matijevic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.