Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 15.08.2015. 19:00

Novi izvozni putevi za soju!

Ni u sjevernoj Americi, prognoze za uljanu repicu nisu sjajne. U SAD-u se nazire poboljšanje vremenskih prilika pa je to pozitivna vijest za pšenicu. Slab izvoz stvara pritisak na cijene. Slabiji brazilski real određuje tržište soje. Brazil pronalazi nove puteve do izvoznog tržišta.

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 884
  • 124
  • 0

Ni u sjevernoj Americi, prognoze za uljanu repicu nisu sjajne. U SAD-u se nazire poboljšanje vremenskih prilika pa je to pozitivna vijest za pšenicu. Slab izvoz stvara pritisak na cijene. Slabiji brazilski real određuje tržište soje. Brazil pronalazi nove puteve do izvoznog tržišta.

Durum i proljetna pšenica i uljana repica u nekim kanadskim pokrajinama su pogođene nedostatkom padalina.

Pritisak na cijene soje

U sjevernoj Americi, očekivanja za kanadsku uljanu repicu smanjena su za 0.6Mt na 14.3Mt (15.6Mt u 2014), a očekuje se i pad zaliha za polovinu na 0.5Mt. Ove prognoze dolaze iz Agriculture and Agri-Food Canada, ali se očekuju zbog težih uzgojnih uvjeta. U SAD-u, bolji uvjeti za pšenicu i slaba izvozna prodaja znače da se stvara pritisak na cijene soje.

Proizvodnja brazilske soje bi trebala ostati profitabilna i u 2016., prema nedavnim procjenama. Slabiji brazilski real (ili jači dolar) je ključni element koji određuje granice profitabilnost. To bi moglo dovesti do 4%-tnog rasta površina pod sojom. Brazil je započeo sa izvozom soje iz nove luke na sjeveroistoku zemlje, prema Reutersu. Ovo je dio novog trenda izvoza za ovu zemlju, a cilj je stvoriti pritisak na južnije luke, režući troškove i stvarajući nove prijevozne puteve.

Velik pad u prinosima uljane repice u Kanadi

Vremenski uvjeti u Kanadi i njihov utjecaj na žitarice, privukli su pozornost tržišta. Turneja po usjevima održana je u provincijama Alberta, Manitoba i Saskatchewan i otkrila ozbiljan pad za proljetnu i durum pšenicu te uljanu repicu.

U Alberti i Saskatchewanu je nedostatak padalina u svibnju i lipnju (manje za 40% nego prošle godine) uzrokovao potencijalni stres za durum pšenicu i uljanu repicu. No, unatoč lošim izgledima diljem tih provincija, u istočnoj pokrajini Manitobi je moguće i obaranje rekorda u prinosima pšenice i uljane repice. Manje nego idealni rezultati turneje po usjevima podudaraju se sa ažuriranim prognozama iz organizacije Agriculture and Agri-Food Canada, a predlažu rekordno niske zalihe ječma u sezoni 2015/16.

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Ječam Brazilska soja Izvoz Potražnja Ukrajinski izvoz Globalni izvoz Velika Britanija Ministarstvo okoliša Rusija DEFRA Argentina Funta Australija Kanada Australija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo