Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 23.10.2021. 10:30
  • Brodsko-posavska, Staro Topolje

Novi hibridi kukuruza odlični na vagi: BC601 visokih 13.517 kg/ha

Prinosi suhog zrna su vrlo dobri. Kod novih i bolji što nam govori da smo uspjeli zadnjih godina u selekciji stvoriti hibride koji će i u stresnim uvjetima davati visoke prinose, čuli smo na Danu polja Bc Instituta.

Foto: Bc Institut
  • 2.473
  • 325
  • 0

U Starom Topolju kod Slavonskog Broda i ove su se godine tradicionalno održali Dani polja hibrida kukuruza Bc Instituta d.d. Zagreb u suradnji s tvrtkom Lug d.o.o.

"Ovdje imamo 15 hibrida FAO grupe od 300 do 700. U pokusu su odabrani oni najbolji, neki novi i neki stari koji se još uvijek dosta traže“, pojasnio je Zdravko Kozić, oplemenjivač kukuruza.

Ova godina, dodao je, bila je izrazito zahtjevna za poljoprivrednike, neki su očekivali i do 50 posto manje prinosa nego prethodnih godina. Ipak, kukuruzi na pokusnom polju izgledaju jako dobro, naročito neki hibridi. 

"Vidi se da su podnijeli teške uvjete bolje nego drugi. Bit će nam posebno drago ako se to dogodi kod novih hibrida, jer smo u posljednjim godinama intenzivirali selekciju na stresne uvjete“, istaknuo je Kozić koji smatra da će na tržištu moći konkurirati samo hibridi otporni na klimatske promjene, prije svega na visoke temperature i sušu. 

Jednaka agrotehnika kod svih hibrida

U razgovoru o agrotehnici koja je odrađena na ovom pokusu dobili smo odgovor da je ista gnojidba obavljena na svim njihovim površinama pod kukuruzom. U osnovnoj je bačeno 100 kg/ha 9:30:0 i 100 kg/ha KCl-a. U proljeće 150 kg/ha Uree i u kultivacijama 200 kg/ha KAN-a i 80 kg/ha Uree. 

"Gnojidbu smo odradili prema analizi tla, ne radimo ju napamet. Ono što bih isto naveo je da pratimo plodnost tla, humus i naravno pazimo da što manje tlo gazimo, zbijamo, kako bi nam u konačnici dalo ovakve rezultate“, pojasnio je Antonio Tolić, tehnolog koji je vodio brigu o uvjetima u kojima su rasli hibridi. 

Smatra da su domaći hibridi prilagođeni uvjetima koji vladaju na ovim našim prostorima, pogotovo strne žitarice. 

"Strne žitarice su i ove godine imale rekordne prinose i nemamo razloga mijenjati ih kad su naši hibridi i sorte prilagođeni i daju dobre rezultate na ovim područjima“, napomenuo je Tolić.

U pokusu je sudjelovalo 15 hibrida FAO grupe od 300 do 700

Vlaga je u cijelom pokusu bila malo povišena što je bilo i za očekivati nakon 70 mm oborina u zadnjih 10 dana. Prilikom izračuna uroda, svi su bazirani na 14 posto vlage.

Najbolji BC601

Kad se usporede ovogodišnje klimatske prilike samog istoka Republike Hrvatske (Vukovarsko-srijemska županija) i središnja Slavonija (Brodsko-posavska županija) vidi se što je značila jedna kiša na zapadnijem dijelu istočne Slavonije. 

Usporedbom rezultata makropokusa u Lovasu i ovog u Starom Topolju, jasno je da je urod viši za 20-ak posto u Topolju.

A osim više oborina, treba napomenuti da je i postojala razlika u tipu tla. Konkretno, pokus u Topolju je bio na teškom tipu tla, s više gline i boljim kapacitetom zadržavanja vode, dok su na istoku Hrvatske propusnija i lakša tla. Također ove godine više uspjeha je ostvarila kasnija sjetva koja se provela u Topolju.

Tako je najbolji urod ostvario hibrid BC601. Vaga je pokazala visokih 13.517 kg/ha suhog zrna. 

"Izuzetno dobra genetika. Radi se o hibridu s početka FAO grupe 600. Prava je šteta što takvi nisu više toliko traženi“, kazao je Kozić.

Drugi po urodu bio je BC415 s 12.046 kg/ha suhog zrna, dok je treće mjesto s 11.685 kg/ha zauzeo BC323.

Hibridi otporni na vremenske neprilike

"Generalno gledajući, prinosi su vrlo dobri. Kod novih nešto su bolji u odnosu na stare što nam govori da smo uspjeli zadnjih godina u selekciji stvoriti hibride koji će i u ovakvim, stresnim uvjetima davati visoke prinose“, naglasio je ovaj stručnjak. 

Najbolji urod ostvario je hibrid BC601

Jedan od posjetitelja Dana polja bio je poljoprivrednik Dmitar Šormaz, koji cijelo desetljeće sije hibride Bc Instituta. 

"Iako ga još nisam skidao, očekujem da će rezultati biti jednako dobri kao i ovdje“, kaže sugovornik koji se osim ratarstvom bavi i uzgojem stoke. "Recimo kukuruz pajdaš, njega kada meljemo on zvuči kao da je upao komad željeza. Toliko je kvalitetan“, istaknuo je koji mu se hibrid najviše sviđa. 

Velika ponuda sjemena za sjetvu

Direktor Marketinga Bc Instituta, Đuro Lukić, osvrnuo se na sjetvu koja je pred nama i predstavio neke od žitarica čije sjeme firma ima u ponudi.

"Što se tiče pšenice naša vodeća sorta je BC Anica, a uz nju imamo i najrodniju BC Opsesiju te BC Ljepoticu, dok je kod tritikala to BC Goran, najbolji ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji“, objašnjava.

Kod ječma najviše se od višerednog ističu BC Favorit i BC Srećko, a dvorednog BC Gospodar, BC Bosut i BC Vedran.

"Također, u ponudi imamo jedinu sortu hrvatske ozime zobi - BC Marta i ozimog pravog pira – BC Vigor, nabrojio je Lukić što sve nude poljoprivrednicima. 

Pogledajte video prilog: 

 


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut d.d. Zagreb Dani polja hibrida kukuruza Zdravko Kozić Antonijo Tolić Dmitar Šormaz Đuro Lukić BC601 BC415 BC323


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]