Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 04.10.2019. 13:30
  • Brodsko-posavska, Staro Topolje

Novi BC hibridi opravdali očekivanja, a sve više silažnih odgovara proizvodnji bioplina

Bc Institut održao je Dan polja kukuruza u Starom Topolju kod Slavonskog Broda. Koji hibridi su se isticali, a kako su se u prinosu pokazali oni novi?

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.317
  • 93
  • 0

Hibrid kukuruza BC747 je dobar i kod nas, ali on je prvenstveno rađen za tržišta poput Turske, Irana. Tamo se prodaju značajne količine sjemena i tamo se siju te kasne grupe, a grupa 600 je kod njih rana, rekao je dr.sc. Mirko Jukić, oplemenjivač Bc Instituta na Danima polja kukuruza u Starom Topolju kod Slavonskog Broda.

Taj hibrid služi za proizvodnju bioplina i silaže u istočnom djelu Hrvatske, a plijeni pažnju izgledom jer to je velika i robusna stabljika bogata listom. Listovi dugački, široki i dugo zeleni jer je i on ipak kasni i, za razliku od ostalih na pokusnom polju u Starom Topolju, dosta je zeleniji. Kao što je vidljivo, klip je velik, konusan i dobro završen i ima najmanje 20 redova zrna koje je krupno u tipu zubana i vrlo duboko, a i karakteristika je i sporo otpuštanje vlage iz zrna.

Što razlikuje Bc Institut od ostalih kompanija?

Ove godine je u pokusima bio prvi i u Lovasu je imao 76,3 tone silaže po hektaru. Primjerice, kada je u pitanju silaža, na istim pokusima BC678 imao je 74,6 tona po hektaru, BC601 73,3 tone, a hibrid DUGI 67,3, a RIĐAN 57,3 tone po jednom hektaru.

vd
Hibrid DUGI ostvario je 67,3 t/ha prinos silaže u tvrtki Arator d.o.o. Lovas

Jukić je istaknuo da BC601, osim što je privlači poglede svih proizvođača i odlično izgleda, ima i klip lijepo razvijen s 30 redova zrna u tipu zubanu. Osim što je odličan za proizvodnju zrna, doista je jako dobar i za proizvodnju silaže. Osvrnuo se posebno i na MEJAŠA, kojega je nazvao jednom verzijom PAJDAŠA koji je na tržištu sedam, osam godina. No, ima čvršću stabljiku i kvalitetnije zrno u odnosu na PAJDAŠA.

Predstavljeni su svi hibridi u pokusu, ali ima i dosta novih. Jedan od njih je TESLA za kojega nam je, pokazujući ga, Jukić rekao da je iz rane 400 grupe s visokom stabljikom i jako dobro podnosi guste sklopove te je namijenjen za intenzivnu proizvodnju, dok je za KEKECA rekao da je to ono što razlikuje Bc Institut od ostalih kompanija, a to je jedinstveni primjer sinergije visokog prinosa i kvalitete zrna. To je jedan od hibrida koje izuzetno traži talijansko tržište, a posebice za proizvodnju cornflakesa. Čvrsta je i visoka stabljika i izuzetno zdravo zrno, istaknuo je Jukić. U ovom Institutu ističu i da je to hibrid koji ima odličan rani porast i da je pogodan za rane rokove sjetve te da podnosi gušće sklopove i intenzivnu agrotehniku.

fv
Na Danima polja kukuruza u Starom Topolju poljoprivrednici su se mogli uvjeriti u visoke prinose već poznatih, ali i novih hibrida

Uvjerili se u visok prinos novog hibrida AGRAM

Novi hibrid je i AGRAM. Mr.sc. Zdravko Kozić pohvalno ga je spominjao i u Lovasu, ali zbog lošeg vremena ga nismo mogli pogledati. No, na Danima polja u Starom Topolju kod obitelji Perković imali smo priliku vidjeti ga, da tako kažemo, uživo i na vagi.

Na mjerenju kod obitelji Perković u Starom Topolju bilo je različitih vlaga, ali su se prinosi kretali od 10 do 13 tona po hektaru suhog zrna. INSTRUKTOR je imao 13.741 kg po hektaru s 18,8 posto vlage, a primjerice BC525 je imao 12.062 kg i preko 19 posto vlage. Hibrid Alibi je imao 16,3 posto vlage i rezultat na vagi 12.044 kg, dok novi hibrid AGRAM 12.742 kilograma po hektaru i 17,4 posto vlage. MAJSTOR koji je također novi i pod povečalom struke i tržišta ima je na vagi 12.325 kilograma i 20 posto vlage.

bf
Novi hibrid AGRAM

Objavljeni su i prvi rezultati pokusa soje

Pokusi se već godinama održavaju na ovim lokacijama tvrtke Lug d.o.o. obitelji Perković, a okupljenim poljoprivrednicima govorio je Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta ističući važnost njihovih novih hibrida o kojima je govorio i mr.sc. Zdravko Kozić, dok je Đuro Lukić iskoristio priliku da podsjeti na strne žitarice ovoga Instituta čija se sjemena već uveliko prodaju za ovogodišnju sjetvu.

U Starom Topolju objavljeni su i prvi rezultati pokusa soje na nekoliko lokacija. Primjerice, na OPG-u Subotić u Nijemcima Ascasubi je ima 5,5 tona po hektaru, a na OPZ Otok 5,3 koliko je na istom vaganju imao i Pedro. Isti Pedro je kod Subotića imao pak pet tona, dok je u Viljevu kod Donjeg Miholjca na imanju OPG Vincetić izvagano 5,2 tone po jednom hektaru. U tvrtki Lumaprom d.o.o. kod Nove Gradiške, gdje nije bio pokus već proizvodnja, soje Bc Instituta na 60 hektara imale su prinos u prosjeku 5,1 tonu.

Svi izračunati rezultati svedeni na vlagu od 14%.

Više fotografija s Dana polja kukuruza pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Staro Topolje Tomislav Perković Novi hibridi kukuruza Prinos Kvaliteta


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/