Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 17.05.2022. 18:00

Nova žetva i nove cijene - 430 eura za tonu pšenice

Zabrana izvoza žitarica je izazvala novi skok cijena na svjetskom tržištu. Što se događa?

Foto: Martina Popić
  • 5.646
  • 474
  • 0

Cijene žitarica i dalje rastu, a najnoviji okidač bila je indijska zabrana izvoza. U petak se na europskom tržištu budućnosnica (futures) trgovalo novom žetvom po cijeni od 417 eura po toni, a u Hamburgu je za krušnu pšenicu ponuđeno 420 €/t, navodi Agrarheute. U novi tjedan smo ušli s novim skokom cijena. MATIF je počeo s 430 eura za novu žetvu.

Očekivanja su bila da će Indija ove godine izvesti rekordne količine i tako nadoknaditi manjak na svjetskom tržištu. Međutim, ekstremni toplinski val je smanjio žetvu u proizvodnim regijama i podigao cijene na rekordne razine na domaćem tržištu. Vlada je obećala da će dozvoliti izvoz žitarica po ranijim ugovorima.

Indija je bila treći svjetski proizvođač pšenice u svijetu s oko 110 milijuna tona, iza Europske unije sa 138 milijuna tona i Kine sa 137 milijuna tona. Pred nama je neizvjesna tržišna sezona, jer vremenske neprilike nisu mimoišle ni druge svjetske proizvođače.

Nova žetva na vratima

I dok Indija zaustavlja izvoz zbog visokih temperatura i rekordnih cijena, Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je procijenilo predstojeću žetvu na 108,5 milijuna tona, a izvoz na 8,5 milijuna tona, unatoč toplinskom valu.

Da tržište ne miruje ni u SAD, pokazuje i rast čikaških budućnosnica na pšenicu koji su u ponedjeljak porasli za šest posto dnevnog limita nakon što je Indija zabranila izvoz, a domaće cijene dosegle rekordno visoku razinu. Analitičari su kritični prema očekivanom povećanju proizvodnje ove žitarice od strane ministarstva u SAD, gdje je najnovije istraživanje objavljeno prošli tjedan pokazalo da je 39 posto zaliha ozime bilo u lošem i vrlo lošem stanju što je dvostruko više od prethodnog godine.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kako znamo, i prinos u Ukrajini će biti manji. USDA u svojoj prvoj prognozi za novu žetvu 2022/23. predviđa da će Ukrajina imati za trećinu manje pšenice i da će proizvodnja kukuruza pasti za 54 posto. Prema njihovoj procjeni očekuje se povećanje ruske proizvodnje pšenice za više od šest posto što bi Rusiju stavilo na mjesto vodećeg svjetskog izvoznika ove žitarice s oko 39 milijuna tona ili 19 posto svjetskog obima trgovine.

Hoće li Rusija biti vodeći svjetski izvoznik pšenice? (Foto: R.Prusina)

USDA predviđa globalne zalihe na kraju proizvodnog ciklusa na 279 milijuna tona što je 4,1 posto manje nego u prethodnoj godini, a do kraja naredne sezone će se ponovo smanjiti za 4,3 posto na 267 milijuna tona.

U Kanadi očekuju dobru žetvu

Smanjenje uroda u Australiji bit će nadoknađeno dobrom žetvom u Kanadi gdje se očekuje rod od 33 milijuna tona.

Prognoze nisu ružičaste kada je Europska unija u pitanju gdje suša muči poljoprivrednike u Francuskoj i Njemačkoj. Očekuje se umjereni pad nove žetve durum i krušne pšenice sa 138,4 milijuna tona na 136,5 milijuna tona. Sada se očekuje obujam izvoza od 36 milijuna tona ili 17,5 posto količine svjetske trgovine.


Tagovi

Zabrana izvoza Cijene pšenice Cijene žitarica Tržište žitarica Stanje usjeva Nova žetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P