Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 18.08.2020. 15:00

Njemačka i Poljska ostvarile bolji urod pšenice od Francuske

Prema procjeni njemačke poljoprivrede zadruge, urod će u zemlji pasti za 6,8%, ali će i dalje dostići pristojnih 21,5 milijuna tona, dok će Poljska zabilježiti rast od 5%.

Foto: JumpStory
  • 269
  • 74
  • 0

Žetva je pšenice u većini europskih zemalja završena, a Njemačka i Poljska očekuju nešto veće prinose u odnosu na Francusku i Veliku Britaniju.

Prema procjeni njemačke poljoprivrede zadruge, urod će biti manji za 6,8%, ali će i dalje dostići pristojnih 21,48 milijuna tona, navodi Reutres.

"Berba je završena, a urod je opsegom prosječnih količina i dobre kvalitete. Njemačka na svu sreću nije pretrpjela katastrofalne žetve kao Francuska i Britanija“, istaknuo je jedan njemački analitičar. 

Podsjećamo, u Francuskoj, najvećem proizvođaču ove žitarice u EU, usjev je pao za oko 25% u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 29-30 milijuna tona, a glavni razlog smanjenju je obilna kiša koja je pala za vrijeme sjetve te dugotrajna proljetna suša.

U Poljskoj zabilježen porast usjeva

Što se tiče Poljske, treće najveće proizvođačice pšenice, zabilježen je porast uroda za 5% na 11,75 milijuna tona. "Zahvaljujući vrlo povoljnim uvjetima, žetva se značajno ubrzala posljednjih dana. U mnogim je regijama kvaliteta pšenice jako dobra, zadovoljava sve kriterije mljevenja", rekao je analitičar iz Sparks Polska, Wojtek Sabaranski

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?

S druge pak strane, brojni britanski trgovci procjenjuju kako bi ovogodišnji urod mogao pasti za čak 35% te iznositi 10 milijuna tona. "Većina poljoprivrednika započela je žetvu u povoljnim uvjetima, no klimatske promjene utjecale su jako na kvalitetu i prinose", pojasnili su iz Odbora za razvoj poljoprivrede i vrtlarstva Velike Britanije. 

Francuski savjetnik za žita, Strategie Grains predviđa kako će ovogodišnja žetva obične, meke pšenice u Europskoj uniji zajedno s Velikom Britanijom iznositi 128 milijuna tona, što je 13% manje u odnosu na 2019. godinu. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Prinosi Njemačka Poljska Velika Britanija Francuska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.