Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 13.06.2019. 10:30
  • Brodsko-posavska, Staro Topolje

Ni oluja par dana prije nije omela, a ni pomela usjeve u Starom Topolju

Pšenice, ječam, zob, tritikale i pir, kao i uljane repice Bc Instituta doista dobro izgledaju. Zaslugu za to ima i tvrtka Lug, odnosno obitelj Perković koja je svojom tehnikom i radom i osigurala da usjevi budu u dobrom stanju, posebice znajući kakvi su uvjeti za uzgoj bili ove godine.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 800
  • 112
  • 0

Oni kojima je uljana repica u Hrvatskoj iznikla te su ju uspjeli sačuvati od štetnika, oni će ju i žeti. Jedna od najnepovoljnijih godina je ovo bila za ovu kulturu. U Topolju smo bili na pregledu pokusa uljane repice Bc Instituta koje su nastale u suradnji s Francuskim partnerom Caussade-Semences.

"S uljanom repicom velikih je problema bilo u jesen s nicanjem i štetnicima pa je dosta površina preorano. Repičin sjajnik je pravio probleme te se vrlo teško rješavao zaštitom. No, posljednjih dana je upravo na području pokusa oluja polegla većinu repice, ali je dovoljno iznad tla pa će se žetva odviti bez problema i očekuje se prinos na razini četiri tone po hektaru", rekao je znanstvenik ovoga instituta Marko Maričević.

Stjepan Vučković, koji nas je vodio kroz pokuse uljane repice, okupljenim gostima je rekao kako su vremenski uvjeti od sjetve pa do danas bili često nepovoljni za rast i razvoj uljane repice.

Memori CS je najpopularniji i najzastupljeniji Bc hibrid uljane repice

"No, zahvaljujući domaćinima koji su uložili mnogo truda i uspjeli učiniti skoro sve na vrijeme, mi smo u Bc Institutu zadovoljni kako izgledaju ove repice. Nadamo se dobrim prinosima. Memori CS je najpopularniji i najzastupljeniji naš hibrid, srednje je visine i velike uljnosti. Dobro se grana i važno je da ima brz početni porast. Hibrid Sidoni CS je novi, a prošle godine je bio i najprinosniji. Ističemo Etendar CL kao Clearfield hibrid i možemo ga tretirati protiv korova herbicidima do faze osmog lista", rekao je Vučković.

 

cx
Uljana repica Etandar CL

Prije pokusa uljane repice održani su Dani polja strnih žitarica na pokusu u Starom Topolju. U ovom selu Brodsko-posavske županije pšenice, ječam, zob, tritikale i pir Bc Instituta doista dobro izgledaju. Zaslugu za to ima i tvrtka Lug, odnosno obitelj Perković koja je svojom tehnikom i radom osigurala da usjevi budu u dobrom stanju, posebice znajući kakvi su uvjeti za uzgoj bili ove godine. Na ovom međužupanijskom Danu polja bili su prisutni najbolji proizvođači iz triju županija i svi mogu biti zadovoljni viđenim.

Kroz pokuse nas je vodio mladi znanstvenik Marko Maričević koji je podsjetio kako je bilo teško nicanje koje se provlačilo kroz cijelu jesen, a s pravim nicanjem su se sreli tek u proljeće.

"Posebna pažnja posvećena je zaštititi od korova i bolesti koja je provedena tri puta. Provođena je kada se moglo, a ne kada se htjelo, rekao je Maričević. Velika pažnja posvećena je i gnojidbi, pa tako ističemo i da je primijenjeno više od 200 kilograma dušika po hektaru", kazao je Maričević.

BC Anica i dalje pravi adut

U Bc Institutu je glavna perjanica kod ozimih pšenica sorta BC Anica koja je najzastupljenija i najprodavanija pa smo se zadržali posebice kod nje da se uvjerimo u njezino stanje. I mora se priznati da i dalje je jasno zašto je ona pravi adut, ili kako kažu u Bc Institutu pravi prijatelj. Anicu nalazimo i u brojnim drugim zemljama i svima se dobro snalazi. Maričević je istakao dobar sadržaj proteina, i dosta je niskog rasta te je otporna na polijeganje. Ovaj mladi stručnjak nam je pokazao i klasiće koji su u dobrom stanju. Osvrnuo se i na činjenicu da se bolest Fusarium pojavila u jako maloj mjeri s obzirom na to da se radi o izuzetno vlažnoj godini tako da štete na ovom usjevu od te bolesti neće biti značajne.

Posebice smo se zadržali kod tritikala BC Goran koji je najzastupljeniji predstavnik ove vrste žitarica u Hrvatskoj. Nešto je kasnije vegetacije i daje odlične prinose u što su se uvjerili upravo i oni koji ga siju na ovom području Hrvatske.

 

dc
Tritikale BC Goran

"Malo mu je mana što je osjetljiv na bolesti, pa kod njega ne smije biti u tom segmentu greške i mora se redovito obaviti zaštita, istaknuo je ovaj znanstvenik Bc Instituta. Pepelnica, žuta hrđa, Septoria su bolesti protiv koje se moraju obavljati zaštite".

Pokazao nam je u ovim pokusima i novu sortu tritikalea koja za sada nema ime pa je pod šifrom i pregledom se uvjerili da je ovaj institut iz Zagreba i dalje vrhunski kada je u pitanju tritikale. U drugoj godini je priznavanja u Hrvatskoj i imao je u prvoj godini 30 posto bolji prinos od standarda koji je u komisiji. A vidi se i da ima znatno veći broj zrna u klasu nego Goran i otuda očekivanje većih prinosa. No, ono što nam je kod njega bio i cilj, je bio da nema problema s pepelnicom i hrđom.

Očekuje se i 8 t/ha pšenice

Što se tiče općenitog stanja pšenice, Maričević je rekao da je travanj bio idealan, ali zbog nedaća u svibnju vegetacija će kasniti, a time i žetva. On očekuje dobre prinose gdje god je odrađena dobra agrotehnika i na razini od osam tona po hektaru.

O sorti BC Snaša, Marko Maričević, je rekao da kao i svaka snaša i ova puno obećava. Doista jedan dobar genetski potencijal, koji sada testiramo po cijeloj Hrvatskoj prije nego li krenemo u ozbiljniju sjemensku proizvodnju.

U Bc Institutu ističu važnosti i njihovih sorti ječma, pira i zobi. Na pokusima smo vidjeli stanje ozimih ječmova BC Favorit, BC Srećko, BC Bosut, Gospodar i BC Vedran. I redom su oni u doista dobrom stanju i bar kada su u pitanju ječmovi ne bi ih trebalo više ništa do žetve iznenaditi. Poljoprivrednicima je prezentirana i sorta zobi BC Marta, koja je bijela zob intenzivnog tipa i visoke nutritivne vrijednosti visine do 95 cm, a ima i vrlo dobru otpornost na polijeganje.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Lug d.o.o. Uljana repica Staro Topolje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.