Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.11.2020. 18:00

Nestašica kukuruza u Kini poljuljala tržište - očekuju se više cene u celom svetu?

U prvih devet meseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice skočio je za 83,3 odsto, na 20,86 miliona tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se rekordna kupovina useva. Bio je to pametan potez?

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 2.403
  • 265
  • 0

Zbog nestašice kukuruza, kineski trgovci prisiljeni su na uvoz iz inostranstva kako bi snabdeli domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike. 

Nastavi li se taj trend, Kina bi u ovoj poljoprivrednoj sezoni mogla da osvoji titulu najvećeg kupca žitarica i raskinuti sa dosadašnjom tradicijom oslanjanja na sopstvene izvore. Takođe, rezultat svega mogao bi biti i snažan rast cene hrane ne samo u toj zemlji nego i u celom svetu, navodi Reuters

Izvozne cene porasle i do 30 odsto

Pojačan uvoz i problemi u drugim ključnim zemljama proizvođačima podigli su cene i pšenice i ječma širom sveta što bi u idućim mesecima moglo da izazove šok u industriji mesa, mleka i mlečnih proizvoda, upozoravaju analitičari i trgovci. 

"Velika je vest na tržištima žitarica preobrazilja Kine u najvećeg uvoznika kukuruza u svetu. Trgovci nisu očekivali da će se to dogoditi tako brzo", kaže francuski ekonomist Filip Šalma, direktor publikacije za robnu trgovinu "Cyclope".

Tako su izvozne cene američkog kukuruza 2YC-NOLA-A1, ruske pšenice KTS-W11RUAS-FOB i francuskog ječma BAR-FOBRUEN-P1 porasle za 25-30 odsto od maja, dok je UN-ov globalni indeks cena žitarica porastao za 17 odsto u poređenju sa prošlom godinom, na najvišem nivou u više od pet godina.

Izvoz pšenice iz EU skoro osam miliona tona: Cene padaju zbog suše i politike

Što se tiče čikaških berzi, u protekla tri meseca cena kukuruza Ccv1 i pšenice Wcv1 futures porasle su u terminskim ugovorima za 25 odsto, odnosno 17,5.

"U Kini cene kukuruza i domaća valuta na najvišem su nivou u proteklih nekoliko godina pa kupci agresivno uvoze", pojašnjava Darin Fridriks iz "StoneX"-a.

Kupuje se unapred dok su cene još prihvatljive

U prvih devet meseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice skočio je za 83,3 odsto, na 20,86 miliona tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se rekordna kupovina roda. Nakon maja uvoz je pojačan budući da je ta zemlja u kratkom roku potrošila ogromne zalihe, a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji rod kukuruza. 

Kupci su rezervirali oko 17 miliona tona te žitarice za tržišnu 2021. godinu, koja je počela 1. jula, i spremni su da kupe još, podigavši Kinu uz Japan kao drugog najvećeg svetskog uvoznika ove ratarske kulture.

"Kako cene neprestano rastu ja već kupujem za svaki slučaj za period od januara do juna sledeće godine“, ističe šef nabavke za hranu za životinje, koji je već uvezao više od 200.000 tona iz SAD-a i Ukrajine, plus sirak i ječam iz SAD-a, Argentine i Francuske.

Kina u julu uvezla rekordnih 430.000 tona svinjetine, cena - 780 dinara za kilogram

Prema procenama analitičara, u novoj tržišnoj godini očekuje se oko 15 miliona tona uvoza ječma i sirka te 19 miliona tona pšenice što predstavlja novi rekord

Inače, mesna industrija ove godine uspela je da se oporavi nakon dve siromašne tokom kojih je zbog smrtonosne epidemije afričke svinjske kuge stradalo oko stotine miliona životinja. Zemlja trenutno ubrzano obnavlja svoje stado svinja, daleko najveće na svetu. Podsetimo, već grade farme sa 12 spratova (!) u kojima planiraju da proizvode 840.000 svinja godišnje.

Uzdrmano svetsko tržište

Što se tiče snabdevanja, vremenske nepogode ove godine smanjile su dostupnost kukuruza u Sedinjenim Državama, pšenice na području Crnog mora i pirična u jugoistočnoj Aziji.

U prvih devet meseci, Kina je kupila 3,724 miliona tona sirka od SAD-a što je 81 odsto svih pošiljki u SAD-u i 261 odsto više od ukupne prodaje u 2019. godini. Takođe uvezla je i većinu francuskog ječma, 1,08 miliona tona. Samo za poređenje, prošle godine uvezla je preko 610.000 tona. 

"Pametno je rezervisala pošiljke žitarica i uljarica nekoliko meseci pre no što su cene naglo porasle", zaključio je Ole Hou iz brokerske kuće "IKON Commodities" sa sedištem u Sidneju.

"Najbolja opcija je kupiti mnogo američkog kukuruza, dok je drugi najbolji izbor imati gomile uvezenog ječma i sirka", dodao je.

Amerika u Kinu isporučila rekordne količine kukuruza

Oskudna ponuda i inflacija već su naškodile nekim velikim kupcima, poput ključnog proizvođača mesa - Brazila. Ostali će osetiti udarac viših cena žitarica tek iduće godine, poručuju analitičari.


Tagovi

Kina Žitarice Uvoz kukuruza Uvoz Rekordi Tržište Virus korona Afrička svinjska kuga


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.