Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija nemačkih fabrika
  • 11.08.2016. 12:00

Nemački giganti poljoprivredne mehanizacije

Porodica je ta koja je očuvala najveće nemačke fabrike poljoprivedne mehanizacije. Ali oduševljava način na koji se ti vlasnici odnose prema tržištu, radnicima i proizvodnji!

  • 4.763
  • 680
  • 0

Stojimo u redu za ručak. Ispred nas čovek u odelu. Onako. Ne sa kravatom. Obučen za rad, a dovoljno i poslovno. Stoji i kucka nešto na telefonu. Red ispred nas na jednoj prezentaciji, na plus 40 stepeni, u šatoru u polju. On je Bernard Krone. Vlasnik, odnosno suvlasnik kompanije Krone.

Obilazi mašine u radu. Priča sa svojim radnicima. Sa gostima razmenjuje iskustva. Iako je bez problema mogao da sedne za sto i stvorilo bi se bar pet konobara i konobarica da ga posluže. On je uzeo tacnu i stao u ured za svoju porciju roštilja. Radi se o fabrici koju porodica Krone čuva kroz istoriju i ratove već 300 godina. Mogao je šta je hteo. Ali, on je tu sa radnicima. Zato je to jaka kompanija.

"Švaba je Švaba"

Sa druge strane, na istoj prezentaciji za vreme večere našem stolu prilazi Nikol. Prezime joj je Lemken. Sedne, razgovara. Prošeta do drugog stola. Popije sa svakim piće. Žena koja je mogla na večeru da pošalje sve svoje direktore, a ona negde da bude sa porodicom ili prijateljima. Ne. Ona se družila sa svojim gostima.

Jožef Fligl

I sledeći dan takođe pod onim šatorom gde je i Krone utopila se u masu. Svojevremeno smo tako na sajmu u Hanoveru sreli Kristinu Fligl. Kćerku tate Fligla. Kompanije koja jednostavno proizvodi sve što se vuče. Ona i njena braća pohvalili su se mašinama među kojima su prikolice, razbacivači đubriva, kamionske prikolice. I lepo je reći "Švaba je Švaba".

Bernard Krone i Nikol Lemken

Ali Nemci znaju šta je tradicija i zašto je valja čuvati. Nikome ne pada na pamet da ide za nekim svojim talentom. Mogla su njihova deca da budu i doktori, zubari, profesori, slikari. Ali oni su imali taj neki čip u glavi da moraju da održe nešto što su njihovi preci stvorili.

Besprekorni u proizvodnji balirki

Bernard Krone Holding GmbH & Co KG seže u daleku 1906. godinu kada su Bernard i Ana Krone osnovali kovačnicu. Nju je 1924. ostavio svom sinu koji se takođe zvao Bernard. Danas se kompanija sastoji od tri nezavisne firme. Oni proizvode, prodaju svoje i tuđe. Ali, oni su besprekorni posebno u proizvodnji balirki. Tu su broj jedan.

Krone je danas najpoznatiji po balirkama

Preživljavaju i drugi svetski rat. Pa novi zalet 60-tih, i 70-tih godina. Ispostava je osnovana 1973. godine u SAD-u, prodavali su u Australiji i Japanu. I porodica sve to drži. Oni su samo jedan primer. Slično je i sa porodicom Drejer, koji su i danas vlasnici kompanije Amazone. Pa Nikol Lemken za mašine za obradu zemljišta marke Lemken. Fligl smo već spomenuli. Neverovatno je to kako su te porodice uporne.

Lemken plugovi

Diamant i Opal odlučujući faktor uspeha Lemkena

Već desetinama godina, poznati plug serije "Diamant" i "Opal" su odlučujući u kompaniji Lemken u uspehu. Sada sve to vodi Nikol. Uporna i jednostavno se ne da u poziciji proizvodnje plugova i drugih mašina za obradu zemljišta. U poslednjih nekoliko godina, Lemken je dokazao svoju stručnost u proizvodnji mašina za obradu zemljišta. Ta plava žena, krhka ali po svakom pokretu daje do znanja da zna šta radi.

"Naša poljoprivredna mehanizacija nije prepoznatljiva samo po svojoj plavoj boji, već pre svega po načinu na koji se mašine koriste na terenu. Obrada zemljišta je upravo važna za optimalnu pripremu za setvu. Mi isporučujemo poljoprivredne mašine koje impresioniraju ne samo kroz inovacije i raznolikost već i fantastičnom efikasnošću", ističe Nikol.

Fligl: Od radionice do svetskog giganta

Imamo još jedan zanimljiv primer. Kompanija Fligl. Na čelu je otac Jožef koji je ovog svetskog giganta stvorio iz jedne obične radionice 1974. godine. Njega smo zatekli kako sa radnicima radi u pogonu. Danas mu deca vode glavnu reč. Jožef Fligl mlađi koji je menadžer Fligl Agrartechnik. Helmut Fligl je alfa i omega kompanije u Triptisu u Nemačkoj gde se proizvodi kamionski program. Martin Fligl je takođe u Muhldrofu, ali je njegov posao građevinska i komunalna tehnika. Johan Fligl je u njihovoj firmi u Španskoj Iberiji, a sestra Angelika Fligl vodi AgroCentar i trgovinu u Kastlu.


Foto prilog


Tagovi

Bernard Krone Nikol Lemken Mašine za obradu zemljšta Plug Jožef Fligl Kristina Fligl Balirka Amazone Lemken Diamant Opal


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.