Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 18.08.2020. 15:00

Nemačka i Poljska ostvarile bolji rod pšenice od Francuske

Prema proceni nemačke poljoprivrede zadruge, rod će u zemlji pasti za 6,8 odsto, ali će i dalje dostići pristojnih 21,5 miliona tona, dok će Poljska zabeležiti rast od pet odsto.

Foto: JumpStory
  • 277
  • 144
  • 0

Žetva pšenice je u većini evropskih zemalja završena, a Nemačka i Poljska očekuju nešto više prinose u odnosu na Francusku i Veliku Britaniju. Prema proceni nemačke poljoprivrede zadruge, rod će biti manji za 6,8 odsto, ali će i dalje dostići pristojnih 21,48 miliona tona, navodi Reutres.

"Berba je završena, a rod je opsegom normalnih količina i dobrog kvaliteta. Nemačka na svu sreću nije pretrpela katastrofalne žetve kao Francuska i Britanija“, istakao je jedan nemački analitičar. 

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 odsto?

Podsećamo, u Francuskoj koja je najveći proizvođač ove žitarice u EU, usev je pao za oko 25 odsto u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 29-30 miliona tona, a glavni razlog smanjenja je obilna kiša koja je pala za vreme setve kao i dugotrajna prolećna suša.

U Poljskoj zabeležen porast useva

Što se tiče Poljske, trećeg najvećeg proizvođača pšenice, zabeležen je rast roda za pet odsto na 11,75 miliona tona.

"Zahvaljujući vrlo povoljnim uslovima, žetva se značajno ubrzala poslednjih dana. U mnogim regijama je kvalitet pšenice jako dobar, zadovoljava sve kriterijume mlevenja", rekao je analitičar iz Sparks Polska, Vojtek Sabaranski

Sa druge strane, brojni britanski trgovci procenjuju kako bi ovogodišnji rod mogao da padne za čak 35 odsto i iznosi 10 miliona tona.

"Većina poljoprivrednika započela je žetvu u povoljnim uslovima, ali su klimatske promene jako uticale na kvalitet i prinose", pojasnili su iz Odbora za razvoj poljoprivrede i hortikulture Velike Britanije. 

Francuski savetnik za žita, "Strategie Grains" predviđa kako će ovogodišnja žetva obične, meke pšenice u Evropskoj uniji zajedno sa Velikom Britanijom iznositi 128 miliona tona, što je 13 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Prinosi Nemačka Poljska Velika Britanija Francuska


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.