Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 09.06.2017. 17:00

Nema stresa uz hibride i sorte iz KWS-a!

Na pokusnim poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo na ulazu u Osijek održan je Centralni KWS dan polja gdje su prezentirane sve najznačajnije kulture iz KWS portfolia

  • 1.400
  • 143
  • 0

U četvrtak, 08.06.2017., na pokusnim poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo na ulazu u Osijek održan je još jedan Centralni KWS dan polja na kojemu je preko 400 poljoprivrednih proizvođača i KWS poslovnih partnera imalo priliku saznati sve novosti ove sezone i razmijeniti svoja iskustva.

Na čitavoj su pokusnoj parceli zasijane sve kulture iz KWS portfolia.

Obzirom na tip i strukturu tla na pokusnoj parceli, priprema tla za sjetvu ozmih kultura bila je dosta nepogodna. Rezultat toga bilo je teško nicanje usjeva koje se kasnije odrazilo na nezadovoljavajući rast i razvoj usjeva prije i nakon zime.

Nasuprot tomu, priprema i sjetva proljetnih kultura je bila vrlo dobra. Ostvareno je vrlo dobro nicanje nakon čega, uslijed kišnog i hladnog perioda, dolazi do mirovanja usjeva bez rasta i razvoja. Pojava mraza nije značajnije naštetila usjevima.

Poljoprivredni proizvođači i KWS poslovni partneri

Inovativni sustav kontrole korova u šećernoj repi

Dražen Jurišić, Country manager za šećernu repu i žitarice, istaknuo je kako je situacija sa šećernom repom ove godine malo lošija u odnosu na prošlu. Uzrok tomu su sušni periodi, uslijed čega je nicanje bilo malo otežano. Za sada, usprkos nedostatku oborina, šećerna repa izgleda dobro.

Posebno je istaknuta nova tehnologija kontrole korova u usjevima šećerne repe, u kojoj dvije ključne komponente, SMART KWS sjeme i Conviso One Bayer herbicid, funkcioniraju "rame uz rame". CONVISO SMART sistem osigurava veću praktičnost, fleksibilnost, učinkovitost i održivost. Ova nova tehnologija uzgoja, pojašnjava Jurišić, s manjim brojem tretiranja šećerne repe postiže bolju kontrolu korova i uštede vremena zbog fleksibilnog vremena prskanja te bolju iskorištenost potencijala prinosa. Prve sorte će biti na tržištu sljedeće godine.

KWS stručnjaci odgovaraju na brojne upite

ClimaControl³ hibridi tolerantni na stresne uvjete

Po prvi je puta, direktno na polju, prikazana inovacija ClimaControl³, grupa KWS hibrida koji imaju izraženu tolerantnost na sušu i stres. Kroz tri faze razvoja kukuruza, prije cvatnje, za vrijeme cvatnje i nakon cvatnje, ovi hibridi uspjevaju svesti na minimum probleme koji se pojavljuju dolaskom sušnih perioda, istaknuo je KWS Product manager Dominik Mikolčević. Istaknuti ClimaControl³ hibridi su: Kapitolis, koji će u prodaji biti već u sljedećoj sezoni, te KWS 2370, Kamparis i Konfites kojima su poljoprivredni proizvođači impresionirani već od prvog predstavljanja 2014. godine.

Dominacija KWS uljane repice

KWS sa svojim sortimentom uljane repice zauzima u pravilu preko 50% sjetvene površine.

Zoran Petrović, regionalni voditelj prodaje za istočni dio Republike Hrvatske, istaknuo je kako je prošle godine zasijan rekordan broj, prema nekim procjenama oko 45.000 hektara uljane repice. Razlog tomu su svakako dobre i stabilne cijene uljane repice, te prinos kojeg daju KWS novi hibridi.

Hybrirock najprodavaniji je hibrid uljane repice u Republici Hrvatskoj te je, od ukupne površine, zasijan na nekih 30% i najzastupljeniji je materijal u sjetvi u Republici Hrvatskoj. Uz njega, posebno je istaknut i novi hibrid Alvaro KWS, koji je već prošle godine pokazao svoj veliki potencijal i nerijetko u komparativnim pokusima bio u samom vrhu s 5t/ha, te dva nova hibrida Umberto KWS i Leonardo KWS.

KWS simpatične hostese

Osim informacija o kulturama koje su stručni savjetnici pružali na samom pokusnom polju, sve dodatne informacije o novim hibridima i sortama, agrotehnici te novim tehnologijama posjetitelji su mogli prvi doznati i u novom izdanju magazina "Uspješni na svim poljima", koje KWS već tradicionalno tiska 2 puta godišnje. Osim novinskog izdanja magazina, svi zainteresirani su mogli prelistati i veliko XXL izdanje magazina na samome polju.

Uz odlično vrijeme, pokusno polje prepuno partnera i proizvođača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, uvijek nasmijane KWS hostese, zanimljive fotografije za uspomenu, prigodne poklone, cijeli događaj je zaokružen i svečanim ručkom uz stand up najpoznatijeg hrvatskog komičara, voditelja i veseljaka Davora Dretara - Dreleta.


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

KWS Šećerna repa Kukuruz Uljarice Climacontrol Centralni dan polja


Autorica

Marina Parlov Puljiz

Više [+]

Marina je profesorica hrvatskog jezika, a dio je prodajnog tima Agrokluba.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr